FITS 2018 propune o nouă direcție artistică pentru concertele din Piața Mare
https://www.ziarulmetropolis.ro/fits-2018-propune-o-noua-directie-artistica-pentru-concertele-din-piata-mare/

Youngr, SUPERORGANISM şi KillASon sunt cele trei trupe de muzică nouă care vor concerta în Piaţa Mare a Sibiului.

Un articol de Liliana Matei|6 iunie 2018

Cu milioane de vizualizări de Youtube și show-uri multimedia de excepție, artiștii invitați la festival vor face, cu siguranță, deliciul celor care se vor afla la Sibiu în week-end-ul 15-17 iunie. Intrarea este liberă la toate cele trei evenimente care se înscriu în propunerea organizatorilor pentru seri pline de culoare pe străzile orașului festivalier.

SUPERORGANISM e o trupă transatlantică formată dintr-un grup de muzicieni internaționali, obsedați de cultura pop, și Orono, o vocalistă de origine japoneză din Maine, New-England, care locuiesc în prezent sub un singur acoperiș în Londra. Formația a debutat în 2017 cu piesa pop, tehnicoloră și idiosincratică, „Something For Your M.I.N.D”. Piesa a devenit un hit, făcând imediat senzație pe internet și la radio (fiind difuzată de Frank Ocean și Ezra Koenig în emisiunile radio prezentate de ei), urmate de „It’s All Good” și „Nobody Cares”, ambele piese cu ritmuri intoxicante și o continuare pe măsură a debutului lor fulgerător. De atunci, Superogranism sunt duși de valul succesului obținut de pe urma proiectului enigmatic lansat de aceștia online, spectacolelor lor internaționale de debut cu casa închisă, aparițiilor lor la emisiuni TV precum Jools Holland și prezenței lor îndelungate în topurile BBC Sound of 2018 și VEVO DSCVR – iar acum își promovează albumul de debut spectaculos de optimist în care aceștia clădesc o lume fantastică, lansat pe 2 martie (prin casa de discuri Domino Records). La FITS vor concerta pe data de 15 iunie, de la ora 22:45.

Apreciat atât de presa franceză (Les Inrocks, Trax, Noisey etc), cât și de cea internațională (The New York Times, The Quietus), KillASon se află în plin proces de dezvăluire completă a carismei sale prin stilul său vibrant și hibrid de hip-hop. După albumul exuberant „The Rize” lansat în 2016 și la câteva luni de la lansarea albumului său melodic, „STW1”, Marcus Dossavi-Gourdot revine în 2018 cu albumul „STW2”, a doua parte și încheierea fantasmagorică a dipticului „Strange The World” (STW), în care universul lui KillASon devine mai rafinat din punct de vedere muzical și vizual.

Albumul „STW2” reprezintă un capitol călduros de melancolic care te invită la dans. Este a doua parte a unei lumi hibride colorate în care KillASon își dezvoltă „muzica energică”.

Astfel, nu e de mirare că KillASon a reușit, la doar 23 de ani, să-și lanseze propria casă de discuri, SUPANOVA. În prezent, el explorează un stil de muzică rap mai personal, dar extrem de conștiincios, interpretat în limba engleză și influențat, în principal, de artiști americani (Michael Jackson, Busta Rhymes, Outkast, Lil Wayne…). KillASon, care este și dansator în trupele Wanted Posse și Undercover, este un personaj unic cu abilitatea de a fermeca publicul din întreaga lume și ajunge în România, la Sibiu, pe 16 iunie, de la ora 22:15.

De la debutul său de anul trecut cu single-ul lansat independent, „Out Of My System”, acest muzician multi-talentat a strâns peste 34 milioane de ascultări pe Spotify, 26 milioane de vizualizări pe Facebook, 4 milioane de vizualizări pe YouTube și a suținut turnee cu casa închisă în Europa și America de Nord. Spectacolul său live fenomenal a fost selecționat în peste 50 de festivaluri, inclusiv SXSW, Latitude, Ultra Music Festival, Montreux Jazz Festival și The Meadows Music & Arts Festival.

Inițial, înainte de lansarea primului său album, Youngr s-a făcut cunoscut prin videoclipurile sale live remarcabile, filmate într-un singur cadru, și prin înregistrările sale neoficiale numai bune pentru dans, precum cover-ul său după piesa „Sweet Disposition” a trupei Temper Trap, devenit viral și adunând 15 milioane de vizualizări doar în primele două săptămâni. Pe 17 iunie, de la ora 22:15, în Piața Mare a Sibiului.

19
/02
/16

Pe 16 februarie 2016 s-au decernat premiile Grammy – un eveniment care a polarizat atenția industriei muzicale de pe întregul mapamond, nu doar a celei americane. Iar două dintre albumele premiate cu Grammy se găsesc și în magazinele din România și au fost difuzate în anul 2015 la Radio România Muzical, prilej suplimentar să ne simțim și noi în rând cu lumea.

19
/02
/16

Albumul „George Enescu – Integrala creaţiei pentru pian solo“, în interpretarea Ralucăi Ştirbăţ, a fost desemnat de postul Radio Klassik din Viena „CD-ul săptămânii“ 13-19 februarie. Premiera discografică a casei de discuri germană Hänssler Classic a apărut în octombrie 2015 şi cuprinde toate lucrările pentru pian finalizate de compozitorul George Enescu.

18
/02
/16

Ceaikovski, Glinka, Rimski-Korsakov, Rahmaninov. Altfel spus, seară de romanțe rusești dedicate operei lui K.I. Șuljenko. Evenimentul va avea loc pe 11 martie, de la ora 17:30, la Centrul Rus de Știință și Cultură.

18
/02
/16

O seară de muzică  vocală barocă este încă o raritate în peisajul vieţii muzicale româneşti.  Este un domeniu accesibil doar celor iniţiaţi, vocal şi stilistic, într-un univers sonor şi expresiv cu totul special. Stagiunea de marţi seara de la Ateneu vă oferă un astfel de recital pe 23 februarie, de la ora 19.oo.

17
/02
/16

Trio-ul PRO ARTE revine în faţa publicului meloman cu un program alcătuit integral din lucrări semnate Ludwig van Beethoven, pe 20 februarie, la Ateneul Român.

16
/02
/16

Sărbătoarea dragostei la români – Dragobetele (24 februarie) – este marcată și în acest an printr-un eveniment folcloric de neratat la Sala Radio! Devenit o tradiție a stagiunii Orchestrei de Muzică Populară Radio - dirijată de Adrian Grigoraş - concertul prezentat sub titlul „DRAGOBETELE SĂRUTĂ FETELE” se va desfăşura duminică, 21 februarie, ora 17.00, la Sala Radio.

14
/02
/16

Gărâna Jazz Festival, festivalul care a pus România pe harta evenimentelor-reper din lumea jazz-ului internațional, va alea loc între 7 și 11 iulie în Poiana Lupului, Hanul La Răscruce și Biserica Catolică din satul Văliug.

12
/02
/16

La 1509 metri altitudine, pe Platoul Padina din Parcul Natural Bucegi, are loc, de 7 ani la rând, Padina Fest. Unul dintre cele mai longevive festivaluri de muzică alternative de la noi din ţară va sărbători cea de a 7a ediţie printr-un line-up exclusiv românesc, astfel că, între 28 şi 31 iulie 2016 vor sosi la Padina Fest unele dintre cele mai îndrăgite trupe de rock şi electro.

12
/02
/16

Centrul Cultural Rus din București și Asociația SmartArt îi invită pe iubitorii operei şi baletului să sărbatorească prin muzică cei 250 de ani de excelență ai Teatrului Bolshoi din Moscova. Evenimentul aniversar - un recital extraordinar de arii și lieduri rusești - va avea loc miercuri, 23 martie, de la ora 19.00, la sediul Centrului Cultural Rus.

11
/02
/16

Concertul lui Charles Aznavour, programat inițial pentru 20 februarie, la Romexpo, a fost amânat, "din motive logistice'', urmând să aibă loc pe 28 aprilie. Charles Aznavour (91 de ani) se află într-un turneul restrâns — "One Night Only", ce se desfășoară în doar câteva dintre capitalele europene, printre acestea aflându-se și București.

10
/02
/16

Orchestra Filarmonicii din Berlin, situată în top zece al celor mai bine cotate orchestre din lume și desemnată în anul 2008 drept “cea mai bună orchestră din lume” (The Gramophone) deschide ediția 2019 a Festivalului Internațional George Enescu, cu două concerte care vor avea loc pe 31 august și pe 1 septembrie 2019.

09
/02
/16

Nominalizat de șapte ori la Premiile Grammy, Omar Sosa este un artist exact așa cum e Cuba. O insulă între trei continente ale muzicii, care reușește să-și definească o identitate distinctă. Va concerta pe 30 iunie, la București, în cadrul Jazz Night Out.