„Foc și groază” la Lună Plină
https://www.ziarulmetropolis.ro/foc-si-groaza-la-luna-plina/

În acest final de săptămână, nimeni nu mai doarme în Biertan. De joi până duminică, între 10 şi 13 august, cât ţine ediţia cu numărul şase a Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună Plină, somnul este o activitate tangenţială şi pur facultativă.

Un articol de Petre Ivan|9 august 2017

Iubitorii de filme de gen se vor putea bucura de o selecție care trece prin toate tipurile de horror: de la slasher la found footage, de la criminali dezaxați la fantome, exorcizări sau povești bazate pe întâmplări reale. Filmele încep în fiecare zi la ora 14.00 și se termină târziu după miezul nopții. Dar asta nu este tot!

Pentru că orice experiență horror care se respectă are la bază măcar o legendă urbană, anul acesta ne vom convinge că fantomele din Transilvania sunt mari amatoare de povești de groază la lumina focului. Drept urmare, vineri și sâmbătă, de la ora 23.00, la terasa „La țăruș” se întâmplă prima ediție de „Foc și groază”: oaspeții Lună Plină vor putea lua legătura cu spiritele celor dispăruți și le vor afla poveștile. Conversațiile se vor purta în jurul unui foc de tabără, printr-un intermediar-povestitor despre care se spune că seamănă leit cu Silviu Gherman, dar se prezintă ca Sebastian Fătu și este unul dintre cei mai blajini și inclusivi parlamentari cu lumea de dincolo. Supranumit “bărbatul teribil al internetului” Silviu Gherman este scriitor, actor, muzician și performer.

Focul de tabără va respecta normele de siguranță, acest lucru nefiind valabil și pentru fantome, drept pentru care atât luna plinaorganizatorii festivalului, cât și Silviu Gherman (sau Sebastian Fătu, în funcție de unghiul din care îl privești), recomandă ținutul de mână și socializarea.

Joi, 10 august, încep înscrierile la Ghost Hunt 2017. Și anul acesta, participanții, organizați în echipe de două până la patru persoane, vor dezlega coduri care nu sunt ceea ce par a fi, vor răspunde la ghicitori alambicate și vor construi obiecte cu proprietăți magice, totul în ajutorul deja celebrului Proiecționist Posedat.

În ultimii 3 ani, echipe de concurenți isteți au dezlegat misterul proiecționistului și i-au eliberat sufletul din capcana în care era prins de mai bine de un secol. Contactat printr-o ședință de spiritism digital, Proiecționistul s-a declarat recunoscător și a promis să revină anul acesta, însă cu indicii mai dificile ca niciodată.

Tot joi, 10 august, Biertanul își va deschide porțile pentru nu unul, ci două escape rooms. Curajoșii care se vor încumeta să intre în The Dungeon sau în Escape my Room vor avea 60 de minute la dispoziție să evadeze. În The Dungeon scopul este să ieși viu din cameră înainte să îți expire timpul, printre urme de sânge, lumini pâlpâitoare și un aer care păstrează, parcă, ecourile victimelor torturate de Proiecționistul Posedat. Escape my Room aduce la Biertan aventura Inferno, adaptată după romanul de succes internațional al lui Dan Brown.

Jocurile de tip escape room sunt printre cele mai populare din lume. Sunt jocuri reale de evadare în care participanții trebuie să pună cap la cap indiciile ascunse în încăpere, să deschidă lacăte, să descifreze coduri și să rezolve puzzle-ul, cu misiunea de a găsi cheia de la ieșire.

Programul complet al acestei ediții îl găsiți aici.

Nu lipsesc de la „Lună Plină” nici petrecerile, atelierele fantastice sau târgul de produse tradiționale și hand-made. Cinefilii au la dispoziție, pentru cazare, pensiunile din zonă, dar și o zonă de camping.

Foto: Lună Plină – facebook

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.

20
/04
/21

Filme selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut - Cannes, Veneția și San Sebastián - dar și noutăți absolute semnate de regizori precum Pedro Almodóvar sau François Ozon vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 20-a ediție.

19
/04
/21

87 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești.

16
/04
/21

Competiția ediției de anul acesta a festivalului One World România, care se va desfășura fizic la București între 21 și 30 mai, și online între 31 mai și 6 iunie, cuprinde cele mai incitante 9 filme din selecția de anul acesta, ce vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film, și celălalt din liceeni din toată țara. Premiul Juriului Internațional este în valoare de 1000 euro și va fi oferit regizorului câștigător cu sprijinul Institutului Cultural Român.

13
/04
/21

Editura Trei, Târgul de Cariere și Cărturești vă invită joi, 15 aprilie, la ora 19.00, la evenimentul de lansare volumului „Învățăm împărtășind”, coordonat de Gabriela Hum. Vor vorbi: Călin Grigorovici, Răzvan Goga, Zamfira Stan, Mónika Pál și Gabriela Hum Moderator: Victor Popescu Evenimentul va putea fi urmărit live pe paginile de Facebook Cărturești, Târgul de […]

13
/04
/21

CRONICĂ DE FILM E ceva ciudat în legătură cu „Another Round” („Încă un rând, 2020), noul film multipremiat al danezului Thomas Vinterberg. Îi simţi lucrătura la fiecare pas, mai ales pe scenariu, dar până la final, cu ajutorul unui moment muzical salvator şi al jocului mereu la înălţime al lui Mads Mikkelsen, reuşeşte să înfrângă o eventuală rezistenţă.

06
/04
/21

Ce destin! Să te naşti la începutul secolului 20, să fii unul din pionerii documentarului din România, dar şi al dezvoltării instituţionale a cinematografiei, să faci filme în două regimuri autoritare şi în timpul unui război şi să mori la aproape 100 de ani. Regizorul Paul Călinescu poate fi descoperit prin 12 documentare de scurtmetraj disponibile online, gratuit, în cadrul Cineclubului One World Romania.