Frumoaso, ţi-s ochii-aşa de negri…
https://www.ziarulmetropolis.ro/frumoaso-ti-s-ochii-asa-de-negri/

… spunea Lucian Blaga în poezia „Izvorul nopţii“. Se întâmplă însă ca unii „îndrăgostiţi“ – mai puţin de gramatică – să-şi exprime sentimentele faţă de persoana adorată prin apelativul „Frumoas-o“ transcris într-un sms debordând de siropeli sau într-un comentariu la o poză de pe Facebook.

Un articol de Victor Iacobescu|11 februarie 2015

Acest lucru apare de cele mai multe ori dintr-o dorinţă de „corectitudine scriitoricească“ motivată admirabil: „Ştiu că se pune cratimă, că am văzut la iubit-o!“

Greşeala constă în confuzia făcută între vocativul substantivului „iubită“ (ex. IUBITO) şi structura din următoarea propoziţie: „Pe ea am iubit-o cel mai mult“, unde verbul „a iubi“ la timpul perfect compus este despărţit prin cratimă de pronumele personal „o“ , genul feminin, aflat în cazul acuzativ.

Le recomandăm celor care au tendinţa de a ieşi în evidenţă prin adresări directe precum: „Pisicuţo“, „Iubito“, „Frumoaso“ etc. să nu pună cratima NICIODATĂ înaintea vocalei „O“!

În caz contrar, scrise, aceste versuri ale lui George Ţărnea „Iubito, câtă lume între noi/Numărători de ploi din doi în doi“ şi-ar pierde din semnificaţie şi ar trece în zona ridicolului.01
/04
/14

Mulți oameni sunt reticenți să apeleze la psiholog sau la psihiatru când se confruntă cu o problemă de viață sau cu o tulburare psihică. Motivele pot fi multe, de la frica de a nu fi catalogat „nebun” de ceilalți până la faptul că se îndoiesc că psihologul sau psihiatrul ar putea să îi ajute cu adevărat.

18
/03
/14

Dicționarele spun poveștile cuvintelor (proveniența, sensurile, modificările suferite de-a lungul timpului, semnificația sintagmelor în care sunt încorporate etc.). De aceea, ele sunt ca o ladă cu zestre pentru generațiile următoare. Acum, în era digitală, găsim pe internet o parte din aceste povești. Mai rapid și mai eficient. Și, atunci, care să mai fie rostul dicționarelor […]

25
/02
/14

,,Plătiți locație?” Mulți am fi nedumeriți, cel puțin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înțeles oare greșit? O fi spus persoana respectivă „ați găsit o locație”? Despre cum se folosește ,,locația” corect, aflăm astăzi la rubrica Dans printre cuvinte.

18
/02
/14

„1984” de George Orwell, „Minunata lume nouă” de Aldous Huxley și - mai recent - ,,Jocurile Foamei”, de Suzanne Collins fac parte din topul distopiilor. Distopie... opusul utopiei. Dar ce înseamnă, mai exact? Aflăm astăzi, în cadrul noii rubrici „Dans printre cuvinte“.