FUChSIADA – un nou concept de spectacol interactiv
https://www.ziarulmetropolis.ro/fuchsiada-un-nou-concept-de-spectacol-interactiv/

În luna august, Asociaţia Montage dă startul celui mai nou proiect cultural „FUChS(ilis)-ISMUL, EXPERIMENT SOCIO-CROMATIC DE MUZICĂ ȘI MIȘCARE desenat cum se cuvine de Pâlnie şi Stamate pe uvertura şalvarilor lui Ismail si Turnavitu de pe lângă Cârligaţii lui Gayk” sau, mai pe scurt, FUChSIADA, un spectacol „work in progress” conceput de Anca Maria COLȚEANU după scrierile lui URMUZ şi produs de artistul Anca Maria Ciofîrlă.

Un articol de Petre Ivan|16 august 2018

Proiectul se va desfășura în 12 episoade de creație și performance, în spații publice, cu acces liber și vor fi filmate în întregime pentru a fi integrate în spectacolul final, unic și irepetabil, creat de artiști și spectatori în egală măsură, cu participarea actorilor: Adriana Titieni, Adelaida Zamfira, Flavia Hojda, Pavel Ulici, Răzvan Krem Alexe, Alexandru Buescu, Alexandru Sinca, Emilian Mârnea.

Vineri 17 august, între orele 16:00 – 18:00 în Gara de Nord este programat primul episod cu lectura unor texte din URMUZ și momente de performance.

Apoi spectatorii sunt invitați să urmeze echipa de producție la Muzeul Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, sector 1 unde, sâmbătă 18 august între orele 13:00 – 17:00, se va desfășura un atelier de dramaturgie în care vor avea lor discuții pe baza dramatizării, despre caracterul personajelor propuse în spectacol și se dă startul atelierelor de creație de costume, cu implicarea directă a publicului, sub coordonarea scenografei Sofia Ovejan.

Duminică 19 august între orele 11:00 – 16:00 tot la Muzeul Național al Literaturii Române va avea loc atelierul de sound design „De la cuvânt la muzică” ținut de compozitorul Ovidiu Savu cu invitații săi și cu participarea directă a publicului.

Următoarele episoade de creație și performance sunt programate pentru zilele de 24 – 25 -26 august la Casa Universitarilor, 1 – 2 septembrie în Parcul Kiseleff, 6 – 7 septembrie la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu și 25 – 26 – 27 septembrie la Teatrul Dramaturgilor Români.

FUChSIADA este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și susținut de Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Municipiului București și Compania Națională de Căi Ferate „CFR” – SA. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.

AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Foto: FUChSIADA – facebook

27
/03
/18

În fiecare an, în 27 martie sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului. Anul acesta, Centrul de Cultură Arcuș împreună cu Teatrul Andrei Mureșanu, în parteneriat cu proiectul artistic Romanian Actors by Simion Buia, vizibil pe www.romanianactors.com, organizează o expoziție unică de fotografie.

21
/03
/18

14 tineri animatori din România și Republica Moldova au realizat animațiile pentru un scurtmetraj documentar despre Street art-ul bucureștean în cadrul celei de-a zecea ediții ale atelierului intensiv de animație Animation Worksheep, organizat de festivalul Anim’est. Clipurile animate vor fi proiectate sâmbătă, 24 martie, în cadrul petrecerii de închidere a ediției aniversare, ce va avea loc la Club Control. Documentarul integral va fi lansat în cadrul  celei de-a treisprezecea ediții ale festivalului Anim’est, toamna aceasta.

21
/03
/18

Ajunsă anul acesta la cea de-a 14-a ediție, Noaptea Muzeelor, organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, se va desfășura pe 19 mai. Un eveniment cultural de amploare dedicat circuitului muzeal și evenimentelor conexe, Noaptea Muzeelor invită publicul să descopere și anul acesta oferta culturală a muzeelor, a organizațiilor culturale, a asociațiilor și a galeriilor de artă din București și din țară.

18
/03
/18

Sărbătorile Pascale și luna aprilie aduc motivație, soare, energie pozitivă, dăruire, ținute colorate și vesele, planuri pentru vacanță şi cȃte şi mai cȃte. La Bounty Fair #33, Ediția de Florii și Paști, vei găsi un tȃrg care reuneşte aproximativ 60 de artişti romȃni și creații lucrate manual, cu design propriu.

13
/03
/18

Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Federația Comunităților Evreiești din România, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (CNR UNESCO), Federația Europeană a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO (FEACCU) organizează expoziția „Dăruire”, la un an de la dispariția unuia dintre cele mai importante nume ale artei contemporane - pictoriţa şi graficiana Alma Redlinger.

08
/03
/18

Cea de-a cincea ediție Art Safari București va avea loc în această primăvară, între 11 și 20 mai, în Piața George Enescu din București. Evenimentul va fi conceput sub forma unui muzeu temporar, care va găzdui, drept principale focusuri, o expoziție de artă contemporană organizată de Hervé Mikaeloff (curatorul Louis Vuitton Foundation din Paris) și o expoziție dedicată artei românești importante, curatoriată de Alina Șerban.