Gábor Tompa a fost decorat cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler al Republicii Franceze!
https://www.ziarulmetropolis.ro/gabor-tompa-va-fi-decorat-cu-ordinul-artelor-si-literelor-in-grad-de-cavaler-al-republicii-franceze/

Ambasadoarea Republicii Franceze în România, E.S. Laurence Auer, i-a oferit lui Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj şi preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa, titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres).

Un articol de Petre Ivan|22 martie 2023

Titulatura de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres i-a fost acordată cunoscutului regizor pentru „aportul adus culturii franceze de-a lungul carierei”, se menționează în scrisoarea oficială transmisă de Ministrul Culturii din Franța, doamna Rima Abdul-Malak. „Prin activitatea susținută în favoarea accesului la cultură ați promovat, în calitate de regizor, un limbaj teatral atent la tendințele actuale franceze, europene și internaționale. Teatrul Maghiar de Stat din Cluj a dobândit, sub conducerea dumneavoastră, o bună reputație, iar prin Festivalul de Teatru Interferențe, pe care l-ați inițiat, ați dovedit angajamenul în beneficiul cooperării teatrale franco-române și europene” – se precizează în scrisoare.

Titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor reprezintă un important omagiu adus personalităților care se disting prin creația artistică excepțională în domeniul culturii sau prin contribuția esențială adusă artei și literaturii. Creat în Franța în 1957 și recunoscut ca parte a Ordinului Naţional al Meritului de către Charles de Gaulle în 1965, Ordinul Artelor şi Literelor se acordă personalităţilor culturale franceze, dar este atribuit şi cetăţenilor de alte naţionalităţi pentru contribuţii remarcabile în îmbogăţirea patrimoniului cultural francez și universal.

Printre oamenii de cultură din România care au primit acest Ordin se află: Silviu Purcărete, Ion Caramitru, George Banu, Maia Morgenstern, Constantin Chiriac, Ilinca Tomoroveanu, Cristian Mungiu, Ioana Celibidache, Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Andrei Pippidi, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Ion Marin.

Gábor Tompa a studiat Regia la Academia de Teatru și Film din București, fiind studentul lui Mihai Dimiu, Liviu Ciulei și al Cătălinei Buzoianu, personalităţi remarcante ale reputatei şcoli româneşti de regie. A debutat ca regizor în anul 1981, iar în 1990, a fost numit director general şi prim-regizor al Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

A fost fondatorul Facultăţii de Regie de la Cluj, unde a predat începând cu anul 1991. A predat, de asemenea, la Limoges la Académie Théâtrale de L’Union, la Freiburg Schauspielschule, la Universitatea Brunel din Londra și la Institutul de Teatru din Barcelona. A montat peste 80 de spectacole în România și peste 80 de spectacole în străinătate – Franța, Germania, Spania, Marea Britanie, Austria, Ungaria, Irlanda, Canada, Serbia, Cehia, Slovenia, Statele Unite și Coreea de Sud, Portugalia și Luxemburg. A fost distins cu numeroase premii, printre care de șase ori Cel mai bun regizor al anului (România), premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol: În staţie (1989) și Trei surori (2009). În 2002 a fost distins cu Premiul de excelență acordat de UNITER. Filmul său, Apărarea chinezească a câștigat premiul Best First Feature Award la Festivalul Internațional de Film din Salerno, Italia (1999) și a fost selecționat în programul oficial al Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

Gábor Tompa a scris numeroase volume de poezie şi estetică teatrală, cum ar fi: A hűtlen színház. Esszé a rendezésről [Teatrul infidel – eseuri], Ed. Kriterion, Bucureşti, 1987; Óra, árnyékok [Ceas, umbre] – poezii, Ed. Kriterion, Bucureşti, 1989; A késdöfés gyöngédsége [Tandrețea loviturii de cuțit] – eseuri, Ed. Komp- Press, Cluj, 1995; Aki nem én [Cel ce nu sunt eu) – poezii, Ed. Mentor, Târgu- Mureş, 1995; Készenlét [Stare de veghe] – poezii, Ed. Héttorony, Budapesta, 1990; Lidércbánya – poeme, Ed. Pallas Akadémia, Miercurea-Ciuc, 2004; Címke-függöny. Tompa Gábor színházi magánszótára [Mic dicţionar de expresii teatrale proprii], Ed. Bookart, Miercurea-Ciuc, 2010; Van még könyvtár Amerikában? [Mai există vreo bibliotecă-n America?] – poezii, editura Kalligram, Budapesta, 2020.

A fost membru individual al Uniunii Teatrelor din Europa din 2006 până în 2008, anul aderării Teatrului Maghiar de Stat Cluj la UTE. Între anii 2007 și 2019 a fost director de program al Facultății de Regie la Universitatea California din San Diego. Din mai 2018 este președintele Uniunii Teatrelor din Europa.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.