Gala Premiilor UNITER se va desfășura în 2017 la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-premiilor-uniter-se-va-desfasura-in-2017-la-timisoara/

Anul viitor, Gala Premiilor UNITER va avea loc la Timişoara, pe scena Teatrului Naţional. Acest fapt reprezintă o premieră în istoria Galei, care, în 2017, va marca cea de-a XXV-a ediţie a sa.

Un articol de Liliana Matei|1 octombrie 2016

Anunțul a fost făcut public vineri seara, pe scena Naționalului, de către managerul instituției, Ada Hausvater și primarul Timișoarei, Nicolae Robu, în închiderea Festivalului European al Spectacolului  Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR2016.

„Pe 8 mai 2017, Gala Premiilor UNITER va avea loc la Timișoara, în Sala Mare a Teatrului Național, cu susținerea Primăriei”, a spus Ada Hausvater, managerul Teatrului Național.

Gala, eveniment lansat în 1991 de președintele UNITER, Ion Caramitru, este unul dintre programele de referință ale Uniunii Teatrale din Romania, recompensând excelența în artele teatrale.

Ideea de a aduce Gala Premiilor UNITER la Timișoara este o mai veche dorință a inițiatorului ei.

„E un semn faptul că reușim să facem această gală la Timișoara în anul imediat următor nominalizării sale la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021”, a declarat Ion Caramitru. „Noi ne-am dorit acest lucru dinainte de a fi făcut public titlul. Gala Premiilor UNITER a ieșit din București pentru prima oară în 2007, la Sibiu, apoi a fost la Iași și la Oradea, iar acum venim la Timișoara. Teatrul Național din Timișoara este nu numai  un monument  istoric, ci și un teatru de tradiție, și, de asemenea, se află în capitala unei regiuni românești de tradiție culturală și multietnică majoră. Nu în ultimul rând, Teatrul Național este încărcat cu reverberații în istoria recentă a României. Toate aceste elemente ar fi făcut prezența Galei firească de mai demult, dar probabil că acum a fost momentul potrivit. UNITER își propune, prin însuși statutul său, să sprijine creația și noutatea în teatru, iar Naționalul timișorean excelează în acest domeniu”, a mai spus Ion Caramitru.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.