Gauguin în Tahiti. Paradisul pierdut
https://www.ziarulmetropolis.ro/gauguin-in-tahiti-paradisul-pierdut/

Pe 7, 8 şi 9 iunie de la ora 19:00, Happy Cinema Bucureşti prezintă un film documentar dedicat artistului Paul Gauguin, care a lăsat totul pentru a-şi urma inspiraţia primitivă ce l-a influenţat să reinventeze pictura occidentală.

Un articol de Petre Ivan|24 mai 2019

De la Tahiti până în Insulele Marchize. Era 1 aprilie 1891 când Paul Gauguin a părăsit Marsilia la bordul navei Océanien, cu destinația Tahiti, Polinezia. Avea 43 de ani, iar ziua aceea a marcat începutul unei călătorii ce avea să-l ducă în partea opusă a lumii civilizate, în căutarea începutului Timpului și al Omului.Gauguin

Gauguin (1848-1903) va rămâne la Tropice aproape fără întrerupere până la moartea sa: a petrecut doisprezece ani căutând cu disperare autenticitatea, imersiunea mai profundă în natura luxuriantă, sentimente, viziuni și culori, mereu mai pure și mai strălucitoare.

În cele din urmă, a intrat  într-o grădină a Edenului, care a fost uneori crudă, dar care l-a transformat într-unul dintre cei mai mari pictori, dintre acei artiști a căror sursă de inspirație a fost o muză de peste mări.

Urmărind o poveste de viață care a devenit legendară și un stil de pictură extrem de primordial, acest film, care conține o coloană sonoră originală compusă de compozitorul și pianistul Remo Anzovino, ne va călăuzi prin locurile pe care Gauguin le-a ales ca fiind casa lui și prin Muzeele americane unde se păstrează cele mai frumoase capodopere ale sale: Muzeul Metropolitan din New York, Institutul de Artă din Chicago, Galeria Națională de Artă din Washington și Muzeul de Arte din Boston.

Spectatorii vor fi însoțiți de experți internaționali: Mary Morton, curator al Galeriei Nationale de Artă din Washington, Gloria Groom, curator al Institutului de Artă din Chicago, Judy Sund, profesor la Universitatea din New York, Belinda Thomson, expert în arta lui Gauguin, David Haziot, autorul celei mai recente și apreciate biografii a lui Gauguin.

GAUGUIN IN TAHITI. PARADISUL PIERDUT este o călătorie în căutarea originilor noastre, alături de invitatul special Adriano Giannini. Filmul regizat de Claudio Poli este scris de Marco Goldin și Matteo Moneta, care a compus și scenariul.

Tarif unic: 26 lei

Bilete: www.happycinema.ro

Foto: Gauguin – facebook

08
/11
/14

Ben Cross şi Dragoş Bucur fac din comedia Alt Love Building un film de 5 Oscaruri, CV-ul cumulat al celor doi actori însumând nu mai puţin de patru statuete şi o nominalizare, distincţii dobândite de filmele ,,Chariots of Fire” şi ,,The Way Back”.

07
/11
/14

CRONICĂ DE FILM Noul film al rusului Andrei Zviaghințev, „Leviathan”, este o alegorie despre puterea discreționară și impunisabilă, ale cărei victime, oamenii simpli, par a-și avea propria vină pentru lumea decăzută și damnată în care trăiesc.

07
/11
/14

La cererea publicului, șase filme din programul Les Films de Cannes à Bucarest vor avea parte de proiecții suplimentare la Cinema Elvira Popescu, între 13 și 16 noiembrie. Spectatorii vor putea viziona filmele: Winter Sleep, Leviathan, The Tribe, Maidan, Bridges of Sarajevo și La Jaula de Oro.

06
/11
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic de la Berlinale 2014, “Patimile Mariei” se lansează vineri, 7 noiembrie, în cinematografele din București și alte 16 orașe.

05
/11
/14

În competiția de lungmetraj internațional a celei de-a șasea ediții a KINOdiseea - Festivalul Internațional de Film pentru Copii și Familie, care va avea loc între 14 și 19 noiembrie, în București, au fost selecționate 12 filme și animații, care vor putea fi urmărite în exclusivitate la Cinema Studio, Cinemateca Eforie și Cinema Pro.

04
/11
/14

Satiră cinematografică la adresa lumii showbiz de la Hollywood, Maps to the Stars a fost considerat de presă drept cel mai bun film al regizorului din ultimii zece ani. De săptămâna trecută rulează în toate cinematografele din România, distribuit de Independenţa Film.

03
/11
/14

Mii de spectatori au umplut sălile Studio, Patria și Elvira Popescu, la cel mai așteptat eveniment cinematografic al toamnei: Les Films de Cannes à Bucarest. Între 24 și 30 octombrie, peste 14.000 de spectatori au luat parte la proiecții și dezbateri, un număr record pentru istoria de doar cinci ediții a festivalului

02
/11
/14

INTERVIU Adolf Hitler și Joseph Goebbels erau fani ai filmului de animație, ai lui Walt Disney și ai lui Mickey Mouse, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ulrich Wegenast, director artistic şi programator al Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart și invitat special al celei de-a patra ediții a Anim’est Chișinău.