Gauguin în Tahiti. Paradisul pierdut
https://www.ziarulmetropolis.ro/gauguin-in-tahiti-paradisul-pierdut/

Pe 7, 8 şi 9 iunie de la ora 19:00, Happy Cinema Bucureşti prezintă un film documentar dedicat artistului Paul Gauguin, care a lăsat totul pentru a-şi urma inspiraţia primitivă ce l-a influenţat să reinventeze pictura occidentală.

Un articol de Petre Ivan|24 mai 2019

De la Tahiti până în Insulele Marchize. Era 1 aprilie 1891 când Paul Gauguin a părăsit Marsilia la bordul navei Océanien, cu destinația Tahiti, Polinezia. Avea 43 de ani, iar ziua aceea a marcat începutul unei călătorii ce avea să-l ducă în partea opusă a lumii civilizate, în căutarea începutului Timpului și al Omului.Gauguin

Gauguin (1848-1903) va rămâne la Tropice aproape fără întrerupere până la moartea sa: a petrecut doisprezece ani căutând cu disperare autenticitatea, imersiunea mai profundă în natura luxuriantă, sentimente, viziuni și culori, mereu mai pure și mai strălucitoare.

În cele din urmă, a intrat  într-o grădină a Edenului, care a fost uneori crudă, dar care l-a transformat într-unul dintre cei mai mari pictori, dintre acei artiști a căror sursă de inspirație a fost o muză de peste mări.

Urmărind o poveste de viață care a devenit legendară și un stil de pictură extrem de primordial, acest film, care conține o coloană sonoră originală compusă de compozitorul și pianistul Remo Anzovino, ne va călăuzi prin locurile pe care Gauguin le-a ales ca fiind casa lui și prin Muzeele americane unde se păstrează cele mai frumoase capodopere ale sale: Muzeul Metropolitan din New York, Institutul de Artă din Chicago, Galeria Națională de Artă din Washington și Muzeul de Arte din Boston.

Spectatorii vor fi însoțiți de experți internaționali: Mary Morton, curator al Galeriei Nationale de Artă din Washington, Gloria Groom, curator al Institutului de Artă din Chicago, Judy Sund, profesor la Universitatea din New York, Belinda Thomson, expert în arta lui Gauguin, David Haziot, autorul celei mai recente și apreciate biografii a lui Gauguin.

GAUGUIN IN TAHITI. PARADISUL PIERDUT este o călătorie în căutarea originilor noastre, alături de invitatul special Adriano Giannini. Filmul regizat de Claudio Poli este scris de Marco Goldin și Matteo Moneta, care a compus și scenariul.

Tarif unic: 26 lei

Bilete: www.happycinema.ro

Foto: Gauguin – facebook

24
/10
/14

Actrița Jacqueline Bisset, care joacă rolul soției fostului șef al FMI Dominique Strauss-Kahn, în controversatul Welcome to New York, al lui Abel Ferrara, se va întâlni cu spectatorii din București după proiecția specială a filmului din această seară, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu.

22
/10
/14

Nu-i înțeleg pe cei care nu-l simpatizează pe Woody Allen. Pe cei cărora le este indiferent. Nu trebuie să-l iubești. Însă este unul din marile mistere ale lumii inaderența unora la umorul său. La personajul său, aproape dispărut din filmele, nesfârșite, ale ultimilor ani, dar intrat în panoplia comicilor indispensabili ai cinematografiei.

22
/10
/14

Desenator, gagman, muzician, regizor, scenograf, mim, cineast, om de televiziune, poet, Pierre Étaix debutează pe scenă, pe care nu o va părăsi niciodată. Fascinat însă de marele ecran, la începutul anilor 1960, va începe să regizeze filme, alături de prietenul său Jean-Claude Carriere.

22
/10
/14

De la producătorii comediei de succes ,,Love Building”, vine din 26 decembrie pe marile ecrane Alt Love Building, un film cu Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă în rolurile principale, distribuit în cinematografe de Freeman Entertainment.

22
/10
/14

Anamaria Marinca, cea care interpretează rolul Irmei în drama de război "Furia: Eroi anonimi/ Fury", a declarat, la premiera lungmetrajului de la Festivalul de Film de la Londra, că Brad Pitt, alături de care joacă în această peliculă, şi regizorul David Ayer au fost "sprijinul" său.

22
/10
/14

Les Films de Cannes à Bucarest se deschide vineri, 24 octombrie, de la ora 17.30, la Cinema Studio cu Trece şi prin perete, în regia lui Radu Jude, singurul film selecţionat – şi premiat – anul acesta la Cannes. În închuiderea festivalului, pe 30 octombrie, de la ora 20.00, va rula White God/ Oraşul câinilor, câştigătorul secţiunii Un certain Regard la Festivalul de la Cannes şi candidatul Ungariei la Oscar.

21
/10
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „La capătul liniei”, poate cel mai important lungmetraj al lui Dinu Tănase, director de imagine devenit regizor, este o mostră de cine-verite întârziat, însă alb-negrul imaginii, surprinderea unei realităţi necosmetizate şi jocul credibil al actorilor îl fac unul din cele mai bune filme româneşti ale anilor `80.

21
/10
/14

BIEFF continuă programul de succes prezentat în colaborare cu una dintre cele mai importante manifestări culturale axate pe experimentul cinematografic: Programul Special Oberhausen, dedicat în acest an femeilor regizor, cărora le-au revenit majoritatea premiilor la Oberhausen 2014.

21
/10
/14

Anul acesta Rusia va fi invitat de onoare al Târgului Internațional de Carte „GAUDEAMUS” organizat de Radio România. În premieră absolută, românii vor avea parte de o săptămână a mâncărurilor tradiţionale din Rusia (la unul dintre restaurantele din Centrul Vechi al Bucureştiului) și se vor bucura de colecția de aur MOSFILM pe DVD, pentru că Zilele Filmului Rus, deja tradiționale, vor fi dedicate celor 90 de ani de la înființarea concernului cinematografic Mosfilm.

19
/10
/14

După un program intensiv de filme cu un palmares internațional impresionant și o serie de evenimente speciale inedite, „Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj” și-a desemnat câștigătorii sâmbătă seară. Pelicula „Jacky în regatul femeilor”, de Riad Sattouf, a fost dublu premiată: Cel Mai Bun Film și Cel Mai Bun Scenariu.

19
/10
/14

Filmele câștigătoare ale celor mai importante premii pe Croazetă în acest an, retrospective, invitați celebri și discuții despre cinema pot fi găsite în programul celei de-a 5-a ediții a festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest“ (24-30 octombrie), inițiat și patronat de Cristian Mungiu.

18
/10
/14

Cineastul spaniol Pedro Almodovar a fost recompensat vineri seară, la Lyon, cu premiul Lumière, o distincţie care recompensează un cineast cu o contribuţie remarcabilă în lumea filmului.