Geo Saizescu: un festival de film studenţesc îi poartă numele
https://www.ziarulmetropolis.ro/geo-saizescu-un-festival-de-film-studentesc-ii-poarta-numele/

Timp de trei zile, între 14 şi 16 noiembrie, la Sala Union („Paul Călinescu”) a Cinematecii Române, vor putea fi vizionate cele mai interesante şi expresive scurtmetraje şi mediu metraje ale studenţilor şi absolvenţilor şcolilor de film din Bucureşti (promoţiile 2012, 2013).

Un articol de Andrada Văsii|11 noiembrie 2013

Motor! Acţiune! Se dă startul Filmului Studenţesc de scurtmetraj „Geo Saizescu“.

Ediția îi va fi dedicată fondatorului Facultății de Arte a Universității Hyperion, Geo Saizescu. O lungă istorie de pasiune și entuziasm, o rampă de lansare a talentelor cinematografice ale tinerei generații, se află în spatele celor 11 ediții ale Festivalului Internațional de Teatru și Film Studențesc Hyperion („Hyperion Stud Art Fest”), gândite și create de maestrul Geo Saizescu.

Timp de  trei zile, între 14 și 16 noiembrie, la Sala Union („Paul Călinescu”) a Cinematecii Române,  vor putea fi vizionate cele mai interesante și expresive scurtmetraje și mediu metraje ale studenților și absolvenților școlilor de film din București (promoțiile 2012, 2013).

Directorul festivalului este regizorul Cătălin Saizescu. Juriul –  alcătuit din criticul de film Cristina Corciovescu, regizorul de film Constantin Popescu jr, directorul de imagine Tudor Mircea și actorul Bogdan Dumitrache – este condus de  scriitorul, editorialistul și filmologul  Cristian Tudor Popescu.

Peste 50 de producții la Festivalul de Film Studențesc „Geo Saizescu“

În competiție vor fi prezente peste 50 de producții aparținând  Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, Universității Hyperion – Facultatea de Arte „Geo Saizescu” și  Universității  Media.

Nu va lipsi niciun gen cinematografic al scurtmetrajului, de la cel de ficțiune, documentar, până la cel experimental. Filmele vor fi proiectate joi, 14 noiembrie, între orele 15 și 20.00, iar, vineri, 15 noiembrie, între orele 15.00 și 22.00. O selecție a filmelor din competiție va fi redifuzată pe canalul de televiziune Pro Cinema.

Citiți și: Interviuri-document cu personalităţi româneşti (6): Geo Saizescu

Deschiderea propriu-zisă a festivalului de Film Studențesc „Geo Saizescu” va avea loc joi, 14 noiembrie,  la ora 20.30, când va fi proiectat ultimul lungmetraj de ficțiune al maestrului, „Iubire Elenă”. Vor fi prezente la evenimentul inaugural personalități din lumea filmului, a teatrului, critici, precum și prietenii de-o viață ai creatorului îndrăgitului personaj Păcală.

Geo Saizescu

Afișul festivalului Geo Saizescu

În ultima zi a festivalului, sâmbătă, pe 16 noiembrie,  înainte de Gala de decernare a premiilor, va fi proiectat de la ora  19.00  primul mediu metraj al maestrului Geo Saizescu,  „Doi vecini”, din 1958, realizat după schița omonimă a lui Tudor Arghezi.

Această sărbătoare a filmului studențesc de scurtmetraj este organizată de Institutul European de Cultură pentru Comunicare, Cunoaștere și Educație prin Imagine, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, alături de Universitatea Hyperion și Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

Pe 14 noiembrie, marele regizor Geo Saizescu, cel supranumit „regele comediei românești”, ar fi împlinit 81 de ani.  În semn de prețuire pentru opera sa, pentru tot ceea ce a realizat în filmul și teatrul românesc, în calitate de regizor, actor, scenarist, profesor, deschizător de drumuri atât în mișcarea cinecluburilor din România, cât și în apariţia primei Facultăți Particulare de Artă din București, dar și a primei reviste de umor internațional, „Harababura”, Festivalul de Film Studențesc – „Hyperion Stud Art” –  îi va purta numele.

Info:

Intrarea la Festival e liberă!

Foto credit: Cinemagia, foto cu Geo Saizescu

31
/07
/23

București, 27 iulie 2023 - Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.