Gravity, şase trofee BAFTA. Lista Câştigătorilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/gravity-sase-trofee-bafta-lista-castigatorilor/

SF-ul „Gravity„, de Alfonso Cuaron, a fost marele câştigător la ediţia de anul acesta a premiilor BAFTA, fiind recompensat cu şase trofee, inclusiv cele pentru cel mai bun film britanic şi cel mai bun regizor. Nominalizat la 11 categorii de premii, „Gravity 3D: Misiune în spaţiu” a mai primit trofeele pentru cele mai bune efecte […]

Un articol de Petre Ivan|17 februarie 2014

SF-ul „Gravity„, de Alfonso Cuaron, a fost marele câştigător la ediţia de anul acesta a premiilor BAFTA, fiind recompensat cu şase trofee, inclusiv cele pentru cel mai bun film britanic şi cel mai bun regizor.

Nominalizat la 11 categorii de premii, „Gravity 3D: Misiune în spaţiu” a mai primit trofeele pentru cele mai bune efecte vizuale, cea mai bună imagine, cel mai bun sunet şi cea mai bună muzică.

Drama „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave”, de Steve McQueen, nominalizată la zece categorii de premii, a primit trofeele pentru cel mai bun film şi cel mai bun actor în rol principal (Chiwetel Ejiofor), notează Mediafax.

La rândul său, Cate Blanchett a primit premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul din „Blue Jasmine”, de Woody Allen.

Barkhad Abdi şi Jennifer Lawrence au primit premiile pentru cei mai buni actori în roluri secundare, pentru interpretările din filmele „Căpitanul Philips/ Captain Phillips”, respectiv „Ţeapă în stil american/ American Hustle”, lungmetraj recompensat, de altfel, şi cu trofeele BAFTA pentru cel mai bun scenariu original şi cele mai bune coafuri.

Gravity

Jennifer Lawrence, în American Hustle

Filmul „Marele Gatsby/ The Great Gatsby”, de Baz Luhrmann, a primit două premii BAFTA, pentru cea mai bună scenografie şi cele mai bune costume.

Au mai primit premii filmele „Philomena” (cel mai bun scenariu adaptat)

„Regatul de gheaţă/ Frozen” (cel mai bun lungmetraj animat)

„Actul de a ucide/ The act of killing” (cel mai bun documentar)

„La grande bellezza” (cel mai bun film străin), „Rush: Rivalitate şi adrenalină/ Rush” (cel mai bun montaj)

„Sleeping with the Fishes” (cel mai bun scurtmetraj animat)

Gravity

„Room 8” (cel mai bun scurtmetraj de ficţiune)

Kieran Evans (cel mai bun debut ca scenarist/ regizor/ producător, pentru scenariul şi regia filmului „Kelly + Victor”)

Will Poulter (premiul Rising Star).

Actriţa britanică Helen Mirren a fost recompensată cu cea mai înaltă distincţie – Fellowship – care este acordată la gala de decernare a premiilor oferite de British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). Premiul i-a fost înmânat actriţei de prinţul William, preşedintele academiei.

De asemenea, regizorul Peter Greenaway a primit un premiu BAFTA pentru contribuţia la dezvoltarea cinematografiei.

Foto cu GravityJennifer Lawrence, Sleeping with the Fishes – Cinemagia

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.