HBO GO prezintă documentarul „Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power” 
https://www.ziarulmetropolis.ro/hbo-go-prezinta-documentarul-margaret-atwood-a-word-after-a-word-after-a-word-is-power/

Margaret Atwood este una dintre cele mai cunoscute şi relevante scriitoare din ziua de azi. Popularitatea serialului „The Handmaid’s Tale”, adaptat după romanul său omonim, i-a adus faima mondială. Cine este, însă, cu adevărat, femeia şi scriitoarea din spatele acestui succes?

Un articol de Liliana Matei|15 martie 2021

Documentarul Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power, disponibil din 18 martie pe HBO GO, spune povestea acesteia și felul unic în care pare să știe mereu ce ne rezervă viitorul.

Timp de un an, filmul urmărește îndeaproape viața lui Margaret Atwood și călătoriile pe care le face alături de partenerul ei, Graeme Gibson, peste tot prin lume, unde este invitată să vorbească. Mulțimi impresionante o întâmpină cu căldură – de la studenți din Chicago și iubitori de carte care participă la un festival de profil din Țara Galilor, la activiști pentru drepturile omului din Amsterdam.

Atwood vizitează și Harvard, loc care a inspirat The Handmaid’s Tale și care găzduiește platoul de filmare pentru serial, unde se întâlnește cu actrița Elisabeth Moss și designerul de costume Ane Crabtree (cea care a creat celebrele robe roșii devenite simbol al protestelor feministe în întreaga lume), artistă care a mai realizat, printre altele, și costumele serialului HBO Westworld.

Documentarul dezvăluie, în premieră, detalii din viața lui Margaret Atwood precum copilăria ei în sălbăticia canadiană unde a crescut fără acces la televizor și a fost educată acasă,  primele experiențe ca poetă la Harvard, întâlnirea cu partenerul ei Graeme Gibson și activismul lor politic. Cele mai importante lucrări ale lui Atwood sunt explorate și discutate pe parcursul filmului, punctând influențele și motivațiile personale și societale pe care își bazează poveștile. Detaliile din viața privată sunt împărtășite atât de către ea, cât și de prieteni și familie.

Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word is Power este regizat de Nancy Lang și Peter Raymont, care sunt, de asemenea, producătorii documentarului. Peter Pearson și Steve Ord sunt producători executivi, iar Stephen Paniccia este coordonator de producție. Montajul este semnat de Cathy Gulkin și Kathryn Lyons. Directorul de imagine al filmului este John Westheuser.

Documentarul include imagini cu Margaret Atwood, Graeme Gibson, Ane Crabtree, Elisabeth Moss, Sarah Polley și mulți alții. Lectura fragmentelor de proză și poezie semnate de Atwood este realizată de Tatiana Maslany.

„Am petrecut doi ani extraordinari călătorind alături de Margaret și Graeme prin întreaga lume, ținând pasul cu acest cuplu incredibil, format din doi oameni mereu curioși, încercând să descoperim secretele succesului lor ca scriitori și figuri publice magnetice. Au fost foarte primitori, ne-au invitat  într-o vacanță de familie (o croazieră în jurul Islandei), la ascunzătoarea lor pe insula Pelee și în bucătăria lor din Toronto, unde se tachinau reciproc ca niște tineri îndrăgostiți. A fost un privilegiu să facem parte din lumea lor. Le-am cunoscut familia, prietenii apropiați și colegii de breaslă – unii având, de fapt, toate aceste calități. Am citit și recitit multe dintre cărțile lor. Am reușit să ne depășim frica și timiditatea și să-i cunoaștem îndeaproape. Filmul nostru este o țesătură din două fire: universul lor pe care l-am urmărit în timp ce Margaret a ținut discursuri și a semnat cărți în America de Nord și Europa și descoperirea poveștilor lor de viață.” – Nancy Lang & Peter Raymont

Margaret Atwood a scris 18 romane, 18 volume de poezie, 11  opere de non-ficțiune, 9 colecții de proză scurtă de ficțiune, 8 cărți pentru copii și două romane grafice, alături de câteva ediții limitate de poezie și ficțiune. Adaptarea distopiei The Handmaid’s Tale a fost recompensată cu 8 premii Emmy, inclusiv în categoria cel mai bun serial dramă. Deși scrie de peste 60 de ani, Margaret Atwood a devenit abia la vârsta de 78 de ani, scriitoarea – simbol al vremurilor noastre. Cititorii din întreaga lume se regăsesc în scrierile ei pe măsură ce se confruntă cu pericolul crescut al politicilor autoritare, evoluția rapidă a tehnologiei și implicațiile schimbărilor climatice care ne conduc încet, dar sigur, către dezastru. Cărțile ei de proză și poezie vorbesc despre supraviețuire, dar reprezintă, în același timp, și niște instrumente de supraviețuire utile. The Testaments, continuarea mult așteptată a romanului The Handmaid’s Tale, a câștigat, la egalitate cu romanul Girl, Woman, Other semnat de Berdardine Evaristo, premiul Booker Prize pentru literatură în 2019.

 

06
/11
/16

Romanul de dragoste are milioane de fani în toată lumea, iar de-a lungul istoriei multe dintre titluri au iscat scandaluri serioase. Ziarul Metropolis vă oferă un top al celor mai frumoase romane de dragoste din toate timpurile, zece povești pe care trebuie să le citești într-o viață.

04
/11
/16

Prestigiosul premiu Goncourt, cel mai important premiu al literaturii francofone, a fost câștigat, ieri, de scriitoarea Leila Slimani pentru romanul „Chanson douce”. Romanul ei, "Chanson douce", o povestire atroce bine construită, relatează asasinarea a doi copii de către doica lor.

04
/11
/16

Editura Nemira lansează în această toamnă VORPAL, o colecţie de poezie coordonată de Svetlana Cârstean. Vorpalul e arma absurdă, dar eficientă şi impecabilă, care apare în poemul Jabberwocky din „Alice în Ţara oglinzilor“. Armă uneori jucăuşă şi periculos de inteligentă ca „Dodiile“ lui Florin Dumitrescu sau provocatoare şi stranie ca „Sistemele de fixare şi prindere“ ale Ştefaniei Mihalache - primele două volume din colecţie.

03
/11
/16

Povești despre dragoste, prietenie și cărți, cu o lectură performativă din romanele „Blogstory” și „Deviații de Stereo”, iată ce ne propun Nora Iuga și Ioana Cristina Casapu, pentru seara zilei de 5 noiembrie, pe care ne invită să o petrecem împreună la Point, de la ora 18.00.

03
/11
/16

Editura Humanitas Fiction vă invită sâmbătă, 5 noiembrie, ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului „O paranteză în timp” a celebrei scriitoare britanice Jeanette Winterson, publicat în traducerea lui Vali Florescu, în colecţia „Raftul Denisei“, în cadrul Proiectului Hogarth Shakespeare.

02
/11
/16

Editura Polirom vine cu o ofertă impresionantă de literatură română la ediția din acest an a Tîrgului de Carte Gaudeamus, continuîndu-și astfel unul dintre cele mai importante demersuri editoriale: publicarea, difuzarea și promovarea scriitorilor români contemporani, direcție deschisă prin lansarea colecției „Ego. Proză” în anul 2004, continuată în 2007 cu lansarea proiectului editorial „Fiction Ltd.”, dar și cu inițierea, în anul 2008, a prestigioasei colecții „Opere”, precum și a seriilor de autor Polirom

31
/10
/16

Disco Titanic, de Radu Pavel Gheo, un roman cu adolescenţi maturizaţi traumatic într-o lume copleşită de puseuri naţionaliste sau localiste, a apărut în colecția Ego. Proză a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală. „Radu Pavel Gheo este un scriitor strălucit, ce va marca o epocă.” - Mircea Iorgulescu

31
/10
/16

Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, „Inimi cicatrizate”, o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, va rula în cinematografele din România din 18 noiembrie, pelicula fiind distribuită de micro FILM. Cu această ocazie, Editura Humanitas publică o ediție specială a romanului ”Inimi cicatrizate”. Este pentru prima dată când M. Blecher semnează și ilustrația copertei cărții sale, un desen în tuș negru și roșu descoperit în timpul documentării lui Radu Jude, desen care a devenit imaginea centrală a afișului filmului.

29
/10
/16

Artistul american Bob Dylan, care nu a făcut declarații după ce a fost desemnat câștigătorul premiului Nobel pentru Literatură, a anunțat că va merge la Stockholm pentru a primi această recompensă ''uluitoare, de necrezut''.

28
/10
/16

O ofertă impresionantă de cărți la prețuri „de kilipir” îi așteaptă pe cititori la ediția din această toamnă a celui mai important târg de carte cu discount, Kilipirim. Cărți pentru copii și tineret, dar și pentru cititorii experimentați pot fi achiziționate pe parcursul celor 5 zile de târg (26-30 octombrie 2016, zilnic între orele 10.00 și 21.30), la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călărași.

27
/10
/16

La zece ani de la debutul editorial cu romanul Băiuțeii, scris împreună cu Filip Florian, și la șapte ani de la publicarea primului său roman, Şi Hams Şi Regretel, Matei Florian revine cu o nouă carte, îndelung așteptată de cititorii săi, Cexina Catapuxina, cea mai recentă apariție din colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

26
/10
/16

Cea de-a patra ediţie a Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, care a debutat astăzi, 26 octombrie, aduce în faţa publicului, până pe 30 octombrie, profesionişti din domeniul cărţii, atât din ţară cât şi din străinătate. În cele cinci zile de FILIT, la Iaşi vor fi prezenţi scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali.