Hemingway şi burgerul său preferat – „roz şi suculent la mijloc”
https://www.ziarulmetropolis.ro/hemingway-si-burgerul-sau-preferat-roz-si-suculent-la-mijloc/

„Mâncam bine şi ieftim, beam bine şi ieftin şi dormeam bine, la căldură, împreună, şi ne iubeam”, scria Ernest Hemingway în „A Moveable Feast”, un volum de memorii despre perioada în care scriitorul american locuia la Paris în anii 1920. S-a aflat, astfel, şi care era reţeta preferată de burger a lui Hemingway.

Un articol de Petre Ivan|15 februarie 2014

„Mâncam bine şi ieftim, beam bine şi ieftin şi dormeam bine, la căldură, împreună, şi ne iubeam”, scria Ernest Hemingway în „A Moveable Feast”, un volum de memorii despre perioada în care scriitorul american locuia la Paris în anii 1920. S-a aflat, astfel, şi care era reţeta preferată de burger a lui Hemingway.

Potrivit Sandrei Spanier, editor-şef al Hemingway Letters Project, reţeta preferată de burger a celebrului scriitor – publicată în format digital de John F. Kennedy Presidential Library – dezvăluie totodată o serie de informaţii insolite despre romancier şi cea de-a patra soţie a lui, Mary.

Hemingway

Nu este nicio surpriză că Hemingway dorea ca burgerul să fie „roz şi suculent la mijloc”, condimentat cu sos de soia şi cu o jumătate de linguriţă de pudră Mei Yen, notează Mediafax.

„Unul dintre restaurantele preferate a le lui Hemingway se afla în cartierul chinezesc din Havana. Îi plăcea mâncarea chinezească”, spune Sandra Spanier.

Alte ingrediente pe care romancierul american le dorea incluse în burger sunt condimentele indiene, caperele, vinul şi pătrunjelul.

Pasiunea lui Hemingway pentru mâncare şi băutură era adeseori reflectată în scrierile sale. Paragrafe întregi descriau felul în care aluatul de clătite se umfla şi făcea bule în timp ce se prăjea într-o tigaie, dar şi gustul siropului de caise, într-una dintre cărţile sale de început, „Big Two-Hearted River”.

Volumul „A Moveable Feast”, publicat după moartea sa, descrie plăcerea cu care romancierul mânca stridii şi bea vin alb.

La rândul ei, cea de-a patra soţie a scriitorului, Mary, scria la un moment dat că mânca hamburgeri cu soţul ei în timpul partidelor de vânătoare din Idaho şi Wyoming, unde mergeau în fiecare toamnă.

Mary a publicat această reţetă de hamburgeri în revista Woman’s Day Encyclopedia of Cookery, în timp ce Hemingway era încă în viaţă.

Versiunea publicată pe site-ul John F. Kennedy Presidential Library, adnotată cu menţiunea „Wild West”, a apărut pentru prima dată într-o ediţie ulterioară a acelei reviste culinare.

După ce Ernest Hemingway a murit în 1961, relaţiile dintre Statele Unite şi Cuba s-au deteriorat, iar Mary a avut nevoie de sprijin diplomatic pentru a se întoarce în Cuba, pentru a recupera documentele şi bunurile ce au aparţinut soţului ei.

Hemingway

Preşedintele John F. Kennedy şi Fidel Castro au intervenit pentru a face acest lucru posibil, iar această reţetă culinară se afla printre documentele recuperate de Mary Hemingway.

Reţeta preferată de buger a scriitorului Ernest Hemingway:

Ingrediente:

o jumătate de kilogram de carne slabă de vită

2 căţei de usturoi, tăiaţi mărunt

2 cepe verzi, tocate mărunt

o linguriţă de condimente indiene

2 linguri de capere

1 linguriţă de salvie

1/2 linguriţă de sos Spice Islands Beau Monde

1/2 linguriţă de pudră Spice Islands Mei Yen

1 ou bătut într-o ceaşcă cu o furculiţă

1/3 ceaşcă de vin roşu sec sau vin alb

1 lingură de ulei

Pudra Mei Yen:

9 părţi de sare, 9 părţi de zahăr, două părţi de glutamat monosodic

Hemingway

Preparare:

Pasul 1: Zdrobiţi carnea cu o furculiţă şi presăraţi deasupra ei usturoiul, ceapa şi sosul uscat, apoi amestecaţi-le împreună cu carnea cu o furculiţă sau cu degetele. Lăsaţi bolul cu carne în afara frigiderului pentru 10-15 minute, în timp ce aranjaţi masa şi preparaţi salata.

Lăsaţi uleiul să se încingă în tigaie, însă fără să fumege, apoi puneţi rondelele de carne în tigaie şi micşoraţi focul de la aragaz, apoi prăjiţi burgerii timp de 4 minute. Luaţi tigaia de pe foc şi micşoraţi focul la minimum.

Întoarceţi bugerii pe cealaltă parte, puneţi tigaia din nou pe foc puternic, timp de 1 minut, apoi micşoraţi focul din nou şi prăjiţi timp de 3 minute. Ambele feţe ale burgerului trebuie să fie de un maroniu crocant, iar interiorul trebuie să fie roz şi suculent.

Pasul 2: Adăugaţi condimentele indiene, caperele şi tot restul, inclusiv vinul, şi lăsaţi carnea între ele, la marinat, pentru încă 10 minute. Preparaţi chiflele, pufoase, cu mâinile. Chiflele trebuie să aibă o grosime de 1 inch (2,54 centimetri) şi să aibă o textură uşoară, însă nu zemoasă.

Pasul 3: Pudra Mei Yen – Dacă aveţi nevoie de 1 linguriţă de pudră Mei Yen, atunci folosiţi 2/3 dintr-o lingură din reţeta uscată Mei Yen de mai sus, în amestec cu 1/8 dintr-o lingură cu sos de soia.

Hemingway

Ernest Hemingway, 21 iulie 1899 – 2 iulie 1961

Hemingway şi-a început cariera de scriitor publicând diverse articole pentru un ziar din Kansas City, la vârsta de 17 ani. După intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial, Hemingway s-a înrolat voluntar într-o unitate de ambulanţe militare din Italia.

A fost rănit pe front şi s-a întors în America, devenind reporter. A fost trimis din nou în Europa, pentru a scrie despre diverse evenimente, precum revoluţia din Grecia şi, mai târziu, Războiul Civil din Spania. A început să scrie romane în jurul vârstei de 20 de ani, iar primul său roman, „The Sun Also Rises”, a fost publicat în 1926.

Ernest Hemingway a fost premiat cu Pulitzer, în 1953, şi cu Nobel pentru literatură, în 1954. Hemingway s-a mutat în 1939 la Finca Vigia, în Cuba, unde a scris romane precum „Bătrânul şi marea”, „Sărbătoarea continuă” şi „Insule în derivă”, informează Mediafax.

Printre alte romane celebre ale sale se numără „Grădina Raiului”, „Zăpezile de pe Kilimanjaro şi alte povestiri”, „Fiesta”, „Noaptea dinaintea bătăliei şi alte povestiri”, „Pentru cine bat clopotele” şi „Adio, arme”. În iulie 1960, Hemingway s-a reîntors în Statele Unite unde, un an mai târziu, la vârsta de 61 de ani, s-a sinucis.

Foto cu Ernest Hemingway – wikipedia

14
/09
/12

Teatrul Metropolis vã invitã sâmbãtã, 15 septembrie, la ora 19:00 sã luaṭi parte la premiera spectacolului Jubileul, de Jean-Marie Chevret şi Michèle Ressi. Având-o în rol principal pe Maia Morgenstern şi beneficiind de îndrumarea regizoralã a lui Radu Beligan, piesa promite a fi un adevãrat spectacol. Autenticitatea piesei şi intensitatea la care este jucatã sunt […]

14
/09
/12

Selecţia celor mai de succes filme româneşti va fi prezentată vineri, în 15 spaţii din patru oraşe din ţară – Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, în cadrul Nopţii Albe a Filmului Românesc.   Potrivit organizatorilor, programul evenimentului cuprinde atât producţii de toate genurile realizate de cineaşti din toate generaţiile, dar nu vor lipsi nici animaţiile […]

14
/09
/12

TVR a anunţat joi printr-un comunicat  suspendarea Canalului TVR Cultural, începând cu data de 15 septembrie 2012, ora 23,59. „Măsura a fost dispusă joi, 13 septembrie 2012, prin Ordin al Preşedintelui-Director General al SRTv, Claudiu Săftoiu, în contextul situaţiei financiare critice a Televiziunii Române”, precizează comunicatul. Comunicatul Televiziunii Publice menţionează că decizia este parte a […]

13
/09
/12

  În 1931, Frankenstein era considerat de către public un film horror de excepţie, deşi a fost realizat cu buget redus, scrie visboo.com. Frankenstein a fost un film de groază cu monştri ce a reuşit să înspăimânte generaţii întregi. Fiind regizat de James Whale filmul i-a avut în roluri principale pe actorii Colin Clive, Mae […]

13
/09
/12

Turneul ce are loc în perioada 15-25 septembrie  face parte din protocolul încheiat pe zece ani între Teatrul de Animaţie Ţăndărică, Guangzhou Performance/ Film Co Ltd şi Teatrul Belei, în urma declarării anului 2012 „Anul dialogului intercultural: Uniunea Europeană-China”. Menit să dezvolte o cooperare structurală între poporul chinez şi instituţii culturale ale Uniunii Europene, proiectul […]

13
/09
/12

Google şi-a schimbat, joi, 13 septembrie, logo-ul pentru a o omagia pe Clara Scumann, pianista şi compozitoarea germană, soţia lui Robert Schumann. Noul logo o prezintă pe Clara Schumann cântând la pian, alături de cei opt copii ai ei.   Născută la 13 septembrie 1819, la Leipzig, Clara Schumann a fost crescută de tatăl ei. […]

13
/09
/12

Peste 20 de trupe din şapte ţări vor susţine spectacole, de joi până duminică, de Zilele Bucureştiului, manifestare organizată de Primăria Capitalei prin ArCuB.   Conform comunicatului Primăriei Municipiului Bucureşti, trupe din şapte ţări (Franţa, Olanda, Spania, Elveţia, Belgia, Germania, România) vor susţine spectacole de teatru de stradă în Piaţa Constituţiei, Piaţa George Enescu, Parcul […]

13
/09
/12

În 1913, a încetat din viaţă, prăbuşindu-se cu avionul său, Aurel Vlaicu, inginer şi constructor de avioane, unul dintre pionierii aviaţiei mondiale (n. 1882).   1592    – A încetat din viaţă scriitorul şi moralistul Michel Eyquem de Montaigne, iniţiator al eseului, ca gen filosofico-literar,  prin capodopera “Eseuri”, prima operă filosofică scrisă în limba franceză (n. […]

13
/09
/12

Aproximativ 250 de lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă vor fi prezentate la Muzeul Naţional de Artă al României începând de joi, când va avea loc vernisajul expoziţiei „Mitul naţional. Contribuţia artelor la definirea identităţii româneşti (1830-1930)”   Expoziţia include lucrări impresionante realizate de cei mai importanţi artişti români moderni, precum Barbu Iscovescu, […]

13
/09
/12

  Radio România informează că violonistul Alexandru Tomescu îşi va lansa, luni, 17 septembrie, pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu, albumul „Stradivari Obsessions”.   Albumul cuprinde integrala sonatelor pentru vioară solo compuse de Eugene Ysaye iar fiecare dintre cele şase sonate a fost dedicată de compozitorul belgian unui mare violonist, a treia dintre ele fiind scrisă […]

10
/08
/12

După succesul de anul trecut al acestei noi creaţii, Shakespeare’s Globe dă startul turneului european al producţiei. Ca în vremurile când trupele de artişti ambulanţi colindau oraşele, cei opt actori vor însufleţi pieţele publice din mai multe oraşe europene cu acest recent succes al companiei londoneze. Seria de reprezentaţii va debuta la Margate (Marea Britanie) […]

10
/08
/12

TEATRUL METROPOLIS şi COCOR vă invită în Piaţa Timpului Joi, 24 mai, ora 12.00.   Doi artiști compleți, doi oameni desăvârșiți, doi actori unici, Marin Moraru și Iurie Darie vor fi celebrați cu mare onoare și recunoștință primind câte o stea pe Aleea Celebrităților, din Piața Timpului. “Să vorbesc despre Marin Moraru și despre Iurie […]

10
/08
/12

Teatrul Independenților Profesioniști, Comunitatea lui Noe și lorgean theatre vor prezenta la Home Matache anti-piesa „Tabloul” adaptată după Eugen Ionescu de Alexandru Robert Nagy. Spectacolul este distins cu 13 premii naționale pentru regie și interpretare, a fost pre zent în 2007 la Bruxelles, iar marți, 12 iunie, ora 20, la Home Matache, va avea loc […]

10
/08
/12

Programul aniversar pregatit reprezinta o încercare de a recrea experienţa cinematografică din România în anul înfiinţării ANF, filmele avand pe generic nume mari ale istoriei cinematografului autohton. Pentru ca un public cât mai larg să se poată bucura de această sărbătoare nu doar a ANF, ci şi a filmului românesc, accesul spectatorilor în sală este […]

10
/08
/12

Festivalul de Film Serile Filmului Minoritar le este propus clujenilor de Funda?ia Tranzit, în cadrul proiectului ”Generarea încrederii prin cultur? într-un mediu multietnic – Generating Trust by Means of Culture in Multi-ethnic Environment”. Proiectul e realizat cu bani de la Uniunea European? ?i const? în construirea unei re?ele de institu?ii culturale europene printr-un proces de […]

16
/06
/12

Teatrul Masca propune două montări inedite cu piesele lui Caragiale, „O scrisoare pierdută“ şi „O noapte furtunoasă“ cu statui vivante   În Bucureştiul începutului de secol 21, cine s-a aventurat în aceste zile pe străduţele din Centrul vechi, în zona Teatrului de Comedie unde se desfăşoară până la sfârşitul săptămânii Festivalul Comediei Româneşti, s-a întâlnit, […]