Horaţiu Mălăele, 66
https://www.ziarulmetropolis.ro/horatiu-malaele-64/

Eşti ceea ce ai văzut, ce ai cunoscut, ceea ce ai acumulat. Mai mult nu eşti, decât dacă eşti fariseu – Horaţiu Mălăele. Unul dintre cei mai iubiţi actori români împlineşte, astăzi, 66 de ani. Mălăele îşi serbează ziua de naştere pe scenă, în spectacolul „Fierarii” – TNB (Sala Mare), de la ora 20:00. „M-am născut pe 31 iulie, dar în acte sunt trecut pe 1 august”, spune actorul.

Un articol de Petre Ivan|1 august 2018

Horaţiu Mălăele este actor de teatru şi film, regizor, caricaturist, pictor şi scriitor român. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu, cu rolul Fadinard din „Pălăria florentină”, de Eugene Labiche.

“Copilăria este cadoul ce ni-l face viaţa pentru ce vom avea de îndurat. Mi-e dor de tot, de nedeile satelor, unde mâncam colaci sfinţiţi, caltaboşi, sugiuc, turtă dulce şi mai ales îngheţată colorată de la ţigani.” – Horaţiu Mălăele.

În 1975, şi-a început cariera de actor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, ca apoi să ajungă în Bucureşti, după anii 1980, la Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis, excelând în numeroase roluri de dramă şi comedie.

“Se spune despre o femeie „ce cap frumos are!” sau „ce glezne frumoase are!” Eu cred ca adevărul este undeva la mijloc.” – Horaţiu Mălăele

Printre numeroasele spectacole regizate cu mare succes la public se numără: „Puricele”,”O sărbătoare princiară”, „Poiana boilor”, „Podu'”, „Lecţia”, „Măscăriciul”, „Revizorul”, „Carlo contra Carlo”, „S-a sfârşit cum a-nceput”.

“M-am îmbrăcat în negru fiindcă am auzit că sunteţi morţi după mine.” – Horaţiu Mălăele

În 1975 a debutat şi în film, în „Muntele ascuns”, în regia lui Andrei Cătălin Băleanu, pentru ca apoi să fie distribuit în pelicule de mari regizori români, ca Alexandru Bocăneţ, Mircea Daneliuc, Sergiu Nicolaescu etc.

Nu tânjesc după o perioadă a vieţii mele uitându-mă îndărăt. Dar, dacă ar fi să îmi aleg un segment din trecut, evident, aş alege segmentul copilăriei, care a fost divin. S-ar putea ca timpul să-l mai fi împopoţonat puţin, dar a rămas totuşi în zona divinităţii, pentru că atunci, de fapt, ne-am trezit. – Horaţiu Mălăele

În 2000, a jucat în „Amen”, în regia lui Costa-Gavras, pentru ca în 2008 să regizeze primul său film, „Nunta mută”.

“Viaţa este ca o masă la restaurant: copilăria din partea casei, maturitatea – felul de bază, bătrâneţea – desertul, moartea – nota de plată.” – Horatiu Malaele

Ca pictor si caricaturist, actorul a expus peste 3000 de caricaturi în 36 expozitii nationale şi internaţionale.

Într-un interviu recent, actorul a dezvăluit că este un mare patriot şi că nu a vrut niciodată să-şi părăsească ţara, indiferent cât de greu i-a fost:

„N-am vrut să plec, pentru că sunt născut român. Părinţii mei s-au născut aici, aici e casa mea. Cum să plec din casa mea? Să plece ei! De ce să plec? Ca să trăiesc puţin mai bine dincolo? Aş fi trăit foarte puţin mai bine. Poate. În momentul când am lucrat în străinătate, la filme pe care le-am făcut acolo sau la rolurile din piesele jucate acolo, nu pot să spun că m-am simţit în largul meu. Am avut bucurii temporare. Doar atât. Depărtarea e un lucru rău. Întrebarea fiind depărtarea de ce? Nu poţi să-ţi explici, dar undeva, în subsolul tău, lucrurile încep să se agite şi-ţi dai seama că nu e bine ce faci”.

De la debut şi până în prezent, Horaţiu Mălăele a obţinut numeroase premii pentru interpretare şi pentru regie, dar şi premii speciale: trofeul UNITER, în 1992, pentru „Mincinosul”, trofeul pentru regie la Festivalul Comediei Româneşti, în 1994, premiul UNITER, pentru „Unde-i revolverul”, în 1998 etc.

Actorul-scriitor-caricaturist nu ştie dacă el a ales teatrul sau teatrul l-a ales pe el şi crede că este bine să fii modest, „dar să ai orgoliul modestiei tale”, după cum declara într-un interviu. Se consideră un om obişnuit, care vrea doar să comunice cu lumea.

În august 2012, la împlinirea vârstei de 60 de ani, Horaţiu Mălăele a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală.

“Nu îţi crea o imagine falsă. Este incomodă, greu de întreţinut şi uşor de depistat.” – Horaţiu Mălăele

7 iunie 2013, avea loc premiera un proiect ambiţios, o provocare dublă pentru maestrul Horaţiu Mălăele, filmul „Funeralii fericite”, pentru care este atât regizor cât şi protagonist. Spectatorii au avut ocazia să îl asculte pe actor cântând pentru prima dată în cariera sa – deşi era cunoscut printre colegii săi ca fiind complet afon. Mălăele n-a mai cântat niciodată pe o scenă sau într-un film, însă, de data aceasta, a făcut-o, a cântat fără reţineri şi scena i-a ieşit atât de bine încât nu a mai fost nevoie de post-sincron.

La 18 septembrie 2015, Horaţiu Mălăele a tăiat, la Feteşti, panglica teatrului, cu o capacitate de 500 de locuri, care îi poartă numele. Inaugurarea s-a făcut cu piesa „Sunt un orb” interpretată chiar de Horaţiu Mălăele.

“Asta este ecuaţia. Fiecare spectator îşi are spectacolul pe care-l merită.” – Horaţiu Mălăele

Anul trecut, în luna mai, Senatul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, oraşul natal al actorului, i-a acordat lui Horaţiu Mălăele titlul de Doctor Honoris Causa.

Horaţiu Mălăele este căsătorit cu Gabriela şi are doi băieţi – Cristian (30 de ani) şi Ion Bogdan (32 de ani, abolvent de Regie – Film).

Foto: Horaţiu Mălăele – facebook

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.