Horatiu și Bogdan Mălăele – În valea cu parfum de flori şi zumzet de albine
https://www.ziarulmetropolis.ro/horatiu-si-bogdan-malaele-in-valea-cu-parfum-de-flori-si-zumzet-de-albine/

„În valea cu parfum de flori şi zumzet de albine” – piesa Teatrului de pe Lipscani, îi are ca protagonişti pe Horatiu Mălăele şi Bogdan Mălăele. Duetul de excepţie tată-fiu se dovedeşte o formulă inspirată pentru o comedie spumoasă marca Sean O’Casey.

Un articol de Teodora Gheorghe|7 aprilie 2014

Pepino (Bogdan Mălăele) ȋntruchipează trȃntorul etern țintuit de o lene epocală. Totuși, el ȋndrăznește să i se adreseze nevestei, Lisa (Meda Victor), admonestȃnd-o pentru superficialitatea cu care administrează gospodăria.

Lisa fierbe, ȋn timp ce mȃinile ei trudite frămȃntă o cocă. Dintr-o dată, ea dă ȋn clocot și acceptă propunerea bărbatului trȃntor de a face schimb de atribuții: nevasta se va duce la cosit, iar soțul va rămȃne să aibă grijă de treburile casei – pentru că el știe ce și cum.

Ca și cȃnd incompetența lui Pepino nu ar fi fost de ajuns, i se alătură tatăl bețiv și pe jumătate orb, Roberto (Horaţiu Mălăele). Ȋmpreună, cei doi dărȃmă cam tot ce se poate dărȃma ȋn gospodăria unui om „cum-se-cade”. (dacă ȋmi este permis un joc de cuvinte ȋn asentimentul poveștii).

Cum s-ar descurca bărbatul ȋn locul femeii? Dar invers? Iată două ȋntrebări care ne dau de furcă, poate, din cele mai vechi timpuri. Aici, ele nu au menirea expresă de a demonstra stȃngăcia bărbatului la cratiță, ci de a ironiza prejudecățile legate de rolul „prestabilit” al fiecăruia, ȋndeosebi ȋn peisajul rural.

Lisa se descurcă de minune la cȃmp, așa cum și Pepino ar face-o ȋn bucătărie, dacă lenea și dezinteresul nu l-ar ȋmpiedica să ȋnvețe cȃteva lucruri simple.

Horatiu

Două tipuri de umor se disting din cascada de trăznăi pe care Pepino și Roberto le pun la dispoziția jovială a publicului: umorul burlesc, amintind de comediile cu Stan și Bran, și cel ce provine din forța contrastelor: rol femeie versus rol bărbat; „straturile de grăsime” adăugate pentru a crea iluzia unor persoane grase și indolente – Meda Victor arată de-a dreptul hilar, părȃnd mai degrabă caricatura unei femei cu forme generoase.

Ȋn piesa regizată de Horațiu Mălăele, farfuriile se fac țăndări, dulapurile se strică, mobila cade, becurile explodează. Uneori tresărim la auzul unei bufnituri. Alteori ne amuzăm pe seama efectului vizual al recuzitei distruse ȋn cele mai ingenioase feluri.

Scenografia este ea ȋnsăși un personaj, poate cel mai important, prestȃnd ȋn mod constant, spre deliciul spectatorilor. Ștefan Caragiu este un adevărat magician al trucurilor scenice, avȃnd grijă să ne surprindă mereu.

„În valea cu parfum de flori şi zumzet de albine” este o comedie de situație care nu te lasă să respiri (pentru că ești prea ocupat să rȃzi).

Foto cu Horatiu Mălăele, Bogdan Mălăele şi În valea cu parfum de flori şi zumzet de albine – wikipedia,

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.