Imagini din Maramureș la Galeria Accademia di Romania
https://www.ziarulmetropolis.ro/imagini-din-maramures-la-galeria-accademia-di-romania/

Accademia di Romania in Roma, cu sprijinul Institutului Cultural Român, va inaugura luni 27 ianuarie, la ora 19:00, expoziţia de fotografie „Ultima Lună” constând într-un portofoliu de lucrări fotografice aparţinând artiştilor Nicola Bertasi şi Marzio Villa, proiect curatoriat de Valentina Ribaldi.

Un articol de Liliana Matei|24 ianuarie 2020

Seria de imagini expuse a fost realizată în regiunea Maramureș și reprezintă o explorare a stilului de viață al locuitorilor zonei și a tradițiilor uneia dintre cele mai îndepărtate și neschimbate regiuni ale Europei.

Expoziția găzduită de Galeria Accademia di Romania va rămâne deschisă din 28 ianuarie până la data de 15 februarie și va putea fi vizitată pe bază de rezervare. Cei doi artiști care expun, colaboratori ai Studioului Hans Lucas din Paris, vor fi prezenți la ianugurarea evenimentului.

Expoziția de fotografie este realizată cu ocazia sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române la Galeria de Artă Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti, 110).

„Un proiect fotografic de cercetare a magiei, a misterului, a visului şi a legăturilor între dimensiunea primitivă a existenţei şi comportamentele umane care persistă, într-un fel, dincolo de contemporaneitate”.

Nicola Bertasi și Marzio Villa au ajuns în Maramureș, după o lungă cercetare fascinată de unicitatea geografică, arhitecturală și culturală a regiunii, cu un interes deosebit asupra bisericilor locale din lemn, renumite în întreaga lume și protejate de patrimoniul UNESCO. În urma unei lungi și atente documentări, cei doi fotografi au ajuns în Maramureș, unde au fost fascinați de unicitatea peisajului, a arhitecturii și a tradițiilor acestei zone extrem de pitorești. De-a lungul călătoriei au popsit în localitățile Sarbi, Budești și Botiza (trei sate antice izolate de dealurile Carpaților), dedicându-se cu curiozitate și atenție înțelegerii și documentării tradițiilor și modului de viață străvechi legate de acest loc.

Ca urmare a experienței și informațiilor acumulate în această perioadă, artiștii au alcătuit un parcurs fotografic compus din treizeci și una de imagini alb-negru pe care îl propun publicului, ca semn şi mărturie a unui trecut bogat, cu rădăcini arhaice, dar și al erodării care progresează o dată cu societatea globală.

Această serie de imagini este ca o poveste care ne însoțește prin Maramureș, îndemnând privitorul să asiste la confruntarea dintre trecut și prezent, să cunoască obiceiurile și chiar intimitatea domestică a locuitorilor unei lumi guvernate de ritmuri diferite, aflată între respectarea valorilor străvechi și împărtășite și nevoile și curiozitățile vremurilor moderne.

Nicola Bertasi (1983) trăiește și lucrează între Paris și Milano. Licențiat în istorie și literatură la Universitatea de Stat din Milano în 2009, învață în timp ce își lucreze fotografiile în camera obscură. Întotdeauna fascinat de posibilitățile relatării prin fotografie, călătorește prin Europa, Orientul Mijlociu, Magreb, Statele Unite, Cuba și India. Scrie articole pentru diverse publicații și colaborează cu diverse instituții, galerii și festivaluri. Din 2014 este membru al studioului Hans Lucas.

Marzio Villa (1987) locuiește și lucrează la Paris. A studiat multimedia și artă contemporană la Academia Brera din Milano. În primii zece ani de producție fotografică, și-a concentrat cercetările pe structurile sociale, lucrând cu oameni, amintiri și istorii. Pregătirea sa clasică joacă mereu un rol cheie în estetica sa, atunci când transpune și portretizează figura umană în studio, folosind portretul și nudul ca cercetare. Marzio Emilio Villa este membru al Studio Hans Lucas din 2017.

08
/02
/18

Iubitorii de poezie și nu numai sunt asteptați, astăzi (8 februarie), de la ora 19.00, la Muzeul Național al Literaturii Române,la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), la lansarea unui mărțișor literar aparte – Cărţişorul de Autor Nichita Stănescu.

07
/02
/18

1.060 de femei artiste din România indexate, un premiu pentru întreaga creație și 10 lucrări de artă donate celui mai vechi muzeu din țară. Sâmbătă 10 februarie 2018, orele 12:30, va avea loc un nou eveniment cuprins în proiectul de cercetare și cultură vizuală „Centenarul femeilor din arta românească”, coordonat de PostModernism Museum în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.

05
/02
/18

Manchester Art Gallery a retras temporar un tablou din perioada victoriană - "Hylas and the Nymphs", de JW Waterhouse - în care apar adolescente nud într-o acţiune menită să "încurajeze dezbaterea" despre cum astfel de imagini ar trebui afişate în epoca modernă. În urma reacţiilor apărute în mediul online tabloul a fost expus din nou, la o săptămână de la retragere.

27
/01
/18

Joi, 1 februarie 2018, începând cu ora 19:00, va avea loc o primul eveniment din cadrul expoziției aNORMAL a artistului Gheorghe Rasovszky, deschisă la etajul al treilea al Muzeului Național de Artă Contemporană București în perioada 23 noiembrie 2017 – 1 aprilie 2018.

22
/01
/18

O expoziţie de pictură intitulată „Bucureştiul de azi, Micul Paris de ieri”, cu lucrări semnate de artistul Zoltan Lörencz, va fi vernisată marţi, la ora 18.30, la Teatrul „Constantin Tănase”. Expoziţia este itinerantă şi va fi vernisată în luna martie şi la Paris. La Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti va rămâne deschisă până pe 28 februarie.

16
/01
/18

Secretarul de stat în Ministerul Culturii, şef al Departamentului Identitate Naţională, Paul Claudiu Cotîrleţ, a declarat luni, la Târgu-Jiu, că la nivel naţional au fost acceptate 2.200 de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri, pentru care Guvernul a alocat suma de 150 de milioane de lei.

14
/01
/18

Începând de astăzi, timp de 30 de zile, “Ziarul Metropolis” va prezenta  zilnic pe pagina sa de Facebook câte o fotografie din expoziția “On the Path of Hope”/ “Pe calea speranței”, realizată de fotografa Dimitra Stasinopoulou, în cadrul proiectului internațional “Rolul mass-media în tratarea temei refugiaților și migranților”.

12
/01
/18

Geta Brătescu, marea doamnă a artei conceptuale din România, a primit, în atelierul său de lucru, distincția oferită de Excelența Sa, Domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României. Decorația a fost înmânată pe 10 ianuarie 2018 de consilierul prezidențial pentru Cultură, Culte și Centenar, domnul Sergiu Nistor, și de doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român. 

11
/01
/18

Emisiunea cu ajutorul căreia telespectatorii răsfoiesc, de peste 52 de ani, singurul dicţionar enciclopedic pe micul ecran surprinde cu noutăţi la începutul anului 2018. Documentare realizate de profesioniştii de la reputatele companii ARTE, ORF, AMPERSAND etc. vor putea fi urmărite în premieră pe postul TVR 1, la Teleenciclopedia, începând cu sâmbătă, 13 ianuarie, ora 18.50.

07
/12
/17

Miercuri, 6 decembrie, Muzeul Național de Artă al României a redeschis Sala Constantin Brâncuși. Evenimentul a avut loc în prezența lui Lucian Romașcanu - Ministrul Culturii și Identității Naționale, a Directorului Liviu Constantinescu, a Directorului Științific Octavian Boicescu și a echipei de specialiști MNAR. Alături de aceștia au fost de față invitați ai corpului diplomatic și personalități ale vieții culturale românești.

04
/12
/17

Expoziţia „Frida Kahlo and Diego Rivera: Polish Context” a fost deschisă la ZAMEK Culture Centre din Poznan în încercarea de a da de urma tabloului „The Wounded Table” văzut ultima dată în 1955, la Varşovia.