În cautarea unui tablou al Fridei Kahlo…
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-cautarea-unui-tablou-al-fridei-kahlo/

Expoziţia „Frida Kahlo and Diego Rivera: Polish Context” a fost deschisă la ZAMEK Culture Centre din Poznan în încercarea de a da de urma tabloului „The Wounded Table” văzut ultima dată în 1955, la Varşovia.

Un articol de Petre Ivan|4 decembrie 2017

„Cine ne poate spune ce s-a întâmplat cu tabloul pierdut sau unde îl putem găsi?”, stă scris alături de fotografia celei mai mari lucrări a Fridei Kahlo, „The Wounded Table”, un tablou suprarealist căruia i-a fost pierdută urma la Varşovia, în urmă cu mai mult de jumătate de secol.

O replică alb-negru a picturii, un dublu autoportret al lui Kahlo, poate fi văzută până pe 21 ianuarie în această expoziţie, la ZAMEK Culture Centre – un castel construit pentru Wilhelm II, care urma să fie reşedinţă a lui Adolf Hitler.

Câteva zeci de lucrări ale celor doi artişti mexicani, care au avut legături cu Polonia, sunt expuse alături de unele semnate de fotograful Bernice Kolko şi unul dintre cei mai devotaţi elevi ai mexicancei, Fanny Rabel, apropiaţi ai celor doi.

O încăpere pictată în albastru este dedicată expoziţiei din 1995 de la Varşovia, unde a fost văzută ultima dată lucrarea „The Wounded Table”.

Trebuie să fie undeva. Nu poate să fi dispărut pur şi simplu. Un tablou atât de mare. Decât dacă nu l-au ars în vreun cuptor în anii 1950”, „Acesta este unul dintre motivele pentru care au făcut această expoziţie. Pentru că cineva din Polonia şi-ar putea aminti că a mai văzut această pictură undeva. –  Helga Prignitz-Poda, curatoarea ZAMEK Culture Centre

Tabloul ar valora astazi  în jur de 17 milioane de euro, conform specialistilor.

În anul 2000, o pictură murală a lui Diego Rivera, „Glorious Victory”, care dispăruse la mijlocul anilor 1950 a fost descoperită în depozitele Muzeului Puşkin din Moscova.

Foto: Frida Kahlo, „The Wounded Table” – facebook

08
/02
/18

Iubitorii de poezie și nu numai sunt asteptați, astăzi (8 februarie), de la ora 19.00, la Muzeul Național al Literaturii Române,la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), la lansarea unui mărțișor literar aparte – Cărţişorul de Autor Nichita Stănescu.

07
/02
/18

1.060 de femei artiste din România indexate, un premiu pentru întreaga creație și 10 lucrări de artă donate celui mai vechi muzeu din țară. Sâmbătă 10 februarie 2018, orele 12:30, va avea loc un nou eveniment cuprins în proiectul de cercetare și cultură vizuală „Centenarul femeilor din arta românească”, coordonat de PostModernism Museum în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.

05
/02
/18

Manchester Art Gallery a retras temporar un tablou din perioada victoriană - "Hylas and the Nymphs", de JW Waterhouse - în care apar adolescente nud într-o acţiune menită să "încurajeze dezbaterea" despre cum astfel de imagini ar trebui afişate în epoca modernă. În urma reacţiilor apărute în mediul online tabloul a fost expus din nou, la o săptămână de la retragere.

27
/01
/18

Joi, 1 februarie 2018, începând cu ora 19:00, va avea loc o primul eveniment din cadrul expoziției aNORMAL a artistului Gheorghe Rasovszky, deschisă la etajul al treilea al Muzeului Național de Artă Contemporană București în perioada 23 noiembrie 2017 – 1 aprilie 2018.

22
/01
/18

O expoziţie de pictură intitulată „Bucureştiul de azi, Micul Paris de ieri”, cu lucrări semnate de artistul Zoltan Lörencz, va fi vernisată marţi, la ora 18.30, la Teatrul „Constantin Tănase”. Expoziţia este itinerantă şi va fi vernisată în luna martie şi la Paris. La Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti va rămâne deschisă până pe 28 februarie.

16
/01
/18

Secretarul de stat în Ministerul Culturii, şef al Departamentului Identitate Naţională, Paul Claudiu Cotîrleţ, a declarat luni, la Târgu-Jiu, că la nivel naţional au fost acceptate 2.200 de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri, pentru care Guvernul a alocat suma de 150 de milioane de lei.

14
/01
/18

Începând de astăzi, timp de 30 de zile, “Ziarul Metropolis” va prezenta  zilnic pe pagina sa de Facebook câte o fotografie din expoziția “On the Path of Hope”/ “Pe calea speranței”, realizată de fotografa Dimitra Stasinopoulou, în cadrul proiectului internațional “Rolul mass-media în tratarea temei refugiaților și migranților”.

12
/01
/18

Geta Brătescu, marea doamnă a artei conceptuale din România, a primit, în atelierul său de lucru, distincția oferită de Excelența Sa, Domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României. Decorația a fost înmânată pe 10 ianuarie 2018 de consilierul prezidențial pentru Cultură, Culte și Centenar, domnul Sergiu Nistor, și de doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român. 

11
/01
/18

Emisiunea cu ajutorul căreia telespectatorii răsfoiesc, de peste 52 de ani, singurul dicţionar enciclopedic pe micul ecran surprinde cu noutăţi la începutul anului 2018. Documentare realizate de profesioniştii de la reputatele companii ARTE, ORF, AMPERSAND etc. vor putea fi urmărite în premieră pe postul TVR 1, la Teleenciclopedia, începând cu sâmbătă, 13 ianuarie, ora 18.50.

07
/12
/17

Miercuri, 6 decembrie, Muzeul Național de Artă al României a redeschis Sala Constantin Brâncuși. Evenimentul a avut loc în prezența lui Lucian Romașcanu - Ministrul Culturii și Identității Naționale, a Directorului Liviu Constantinescu, a Directorului Științific Octavian Boicescu și a echipei de specialiști MNAR. Alături de aceștia au fost de față invitați ai corpului diplomatic și personalități ale vieții culturale românești.

04
/12
/17

Expoziţia „Frida Kahlo and Diego Rivera: Polish Context” a fost deschisă la ZAMEK Culture Centre din Poznan în încercarea de a da de urma tabloului „The Wounded Table” văzut ultima dată în 1955, la Varşovia.