Tablouri celebre, la Muzeul Național de Artă al României
https://www.ziarulmetropolis.ro/tablouri-celebre-la-muzeul-national-de-arta-al-romaniei/

Nu-i nevoie să călătoreşti prea departe ca să vezi tablouri valoroase ale unor mari pictori. Ai la dispoziţie, chiar în inima Bucureştiului, Galeria de Artă Europeană a MNAR.

Un articol de Cosmin Ungureanu|28 noiembrie 2017

Pe Calea Victoriei, în sălile fostului Palat Regal, muzeul îți oferă șansa să admiri picturi de Tintoretto, El Greco, Rubens, Sisley, Brueghel, Rembrandt și alte nume mari ale artei europene. Iată câteva aspecte interesante despre patru dintre aceste capodopere!

Bunavestire, de Jacopo Tintoretto (1518-1594), a făcut parte, cândva, din colecţia lui Constantin Esarcu, ingeniosul om politic și diplomat care a făcut posibilă construirea Ateneului. Fecioara Maria este reprezentată ca o tânără aristocrată venețiană, cu decolteul și părul acoperite de un văl transparent de mătase. Acțiunea e plasată în interiorul unui palat, un decor tipic pentru Veneția acelor vremuri.

Închinarea păstorilor, de El Greco (1541-1614), a fost, înainte de a intra în colecția personală a regelui Carol I, parte componentă a altarului principal al bisericii Colegiului „Întrupării” din Madrid. Terminată în 1600, lucrarea este considerată cea mai complexă dintre operele pictorului cretan. Știai că El Greco apare și el printre personajele acestui tablou, într-un autoportret?

Portretul Giovannei Spinola Pavese, de Peter Paul Rubens (1577-1640). Ai remarcat gulerul înfoiat pe care-l poartă tânăra din tablou? O astfel de piesă vestimentară era purtată mai ales de nobili, ca să marcheze separarea dintre trup, inferior minții și sufletului, și cap. Gulerul era făcut din metri întregi de dantelă sau pânză atent și migălos încrețită.

Ciclul Anotimpurilor, de Peter Brueghel cel Tânăr (1564 -1638). Știai că cele patru tablouri, Primăvara, Vara, Toamna și Iarna, au fost pictate având la bază desenele lui Peter Brueghel cel Bătrân? Fiul său i-a moștenit nu doar atelierul, ci și talentul, așa că tablourile au fost preluate și lucrate respectând maniera artistului inițial. Privește-le cu atenție și de fiecare dată vei descoperi câte un detaliu inedit care vorbește despre felul în care trecerea anotimpurilor marca viața oamenilor de odinioară.

Dacă ți-am stimulat curiozitatea cu privire la comorile existente la MNAR și vrei să afli mai multe despre lumea fabuloasă a picturii, Fundația Calea Victoriei propune în această perioadă un curs de Introducere în Istoria Artei, ținut de Cosmin Ungureanu, istoric de artă și referent al Muzeului Național de Artă al României.

Foto: MNAR, prin amabilitatea Fundației Calea Victoriei

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.