În curând, ediția a VII-a a FILB, Festivalului Internațional de Literatură de la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-curand-editia-a-vii-a-a-filb-festivalului-international-de-literatura-de-la-bucuresti/

În mai puţin de o lună, în capitală va avea loc cea de a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB), cel mai important festival internaţional, independent, de literatură din România, iniţiat în 2008, de scriitorii Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu, alături de Oana Boca Stănescu (manager cultural).

Un articol de Liliana Matei|16 noiembrie 2014

 

„Cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la București stă sub semnul diversității și, mai mult decît atît, încercăm să reflectăm faptul că literatura, chiar mai mult decît politica, înseamnă conflict”, a declarat Bogdan-Alexandru Stănescu, președintele Festivalului.

Iar lista invitaților din străinătate ai Festivalului vine să susțină tema ediției din acest an:
• Serghei Jadan (Ucraina) – unul dintre cei mai importanţi scriitori ucrainieni din noua generație, cel despre care criticul literar Viktor Toporov spunea că are toate șansele să devină laureat al Nobelului literar: „Dintre  literaţii care activează pe tot cuprinsul fostei U.R.S.S., Jadan este scriitorul cu cele mai multe şanse”.
• Toni Marques (Brazilia) – prozator în ale cărui povestiri se reflectă realitățile Braziliei autentice, președintele celui mai important festival internațional de literatură din Brazilia, FLUPP.
• Emilian Galaicu-Păun (Republica Moldova) – poet, prozator, traducător şi publicist: „Perfecționist sau nu, Emilian Galaicu-Păun e unul dintre cei mai culți (ba chiar oculți) poeți români contemporani…” (Șerban Foarță)
• Immanuel Mifsud (Malta) – foarte cunoscut pentru prozele sale extrem de provocatoare din punct de vedere tematic, laureat al Premiului Naţional al Cărţii din Malta şi al Premiului Uniunii Europene pentru Literatură pe anul 2011.
• Andrea Bajani (Italia) – unul dintre cei mai cunoscuți prozatori italieni din noua generație, îndrăgit de cititorii români datorită romanului De vei lua aminte la greșeli (Humanitas, 2011)
• Najwan Darwish (Palestina) – poet de o sensibilitate aparte, unul dintre liderii noii generații de scriitori, dar și un foarte lucid critic al societății în care trăim.
• Krisztina Tóth (Ungaria) – poetă și prozatoare remarcabilă, multipremiată, ale cărei cărți au apărut în traducere la cele mai prestigioase edituri europene.
• Marius Daniel Popescu (Elveția) – prozator de origine română, unul dintre membrii importanți ai „Grupului de la Braşov”, stabilit la Lausanne din 1990, unde este scriitor (laureatul celui mai rîvnit premiu literar din Elveția, „Robert Walser”, pentru romanul său de debut), șofer de autobuz și impresar literar pentru deținuți.

• Paul McAuley (Marea Britanie) – autor a peste 20 de romane şi a mai multor volume de proză scurtă și, totodată, un artist preocupat de muzică şi film. Laureat al multor premii importante, precum: Philip K Dick Memorial Award, Arthur C. Clarke Award sau British Fantasy Award.
• Richard Morgan (Marea Britanie) – unul dintre cei mai cunoscuţi autori britanici contemporani de literatură SF şi Fantasy, tradus cu succes în mai multe limbi; în ultimul timp, Morgan scrie și scenarii pentru graphic novels şi jocuri video.

Oaspeților din străinătate li se vor alătura, de-a lungul celor 4 zile de festival, nume importante ale literaturii române contemporane.

În lista noutăților pe care le aduce ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Literatură de la București se numără și seara dedicată literaturii Scienece Fiction și fantasy-ului, la care vor participa doi dintre cei mai importanți autori britanici contemporani, alături de doi dintre maeștrii SF-ului românesc.
Programul complet al FILB 7, pe www.filb.ro.

INFO

Festivalul Internaţional de Literatură Bucureşti (FILB), un proiect iniţiat de Oana Boca, Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu, este un eveniment internaţional dedicat literaturii, ce poartă amprenta oraşului Bucureşti. FILB a debutat în toamna anului 2008 la Muzeul Ţăranului Român / Clubul Ţăranului şi de atunci are loc anual.

Timp de trei zile, organizatorii încearcă să rescrie harta culturală a Europei, prin întîlniri, ce includ lecturi publice, dezbateri şi dialog cu cititorii, între scriitorii români şi invitaţii din străinătate. Diversitatea este conceptul ce stă la baza teoretică a întîlnirilor, intenţia fiind aceea de a deconstrui ideea preconcepută că un trecut aşezat sub circumstanţe istorice asemănătoare va da naştere unor produse culturale identice.
FILB este, astăzi, cel mai important festival internaţional de literatură care are loc în România.

21
/05
/19

Ludmila Uliţkaia, una dintre cele mai apreciate scriitoare ale lumii, o voce inconfundabilă a literaturii ruse contemporane, va vizita din nou România, în perioada 21-23 mai 2019, la invitaţia editurii Humanitas Fiction. Scriitoarea se va întâlni cu publicul bucureştean la evenimentele care vor avea loc  astăzi (marţi), de la ora 18.30, la Institutul Cervantes (bd. Regina Elisabeta nr. 38).

20
/05
/19

Călătorie în timp, „Melmoth” ne invită să ne întoarcem spre tenebrosul gotic. Ne dezvăluie oameni care ar fi putut fi și istorii născute din istoria pe care o descoperim neîncetat, încercăm să o înțelegem. Noi, cititorii, devenim martori și vedem în fața ochilor scene impresionante din istorii atroce, cum ar fi genocidul armean sau Holocaustul.

17
/05
/19

SEROTONINĂ, al șaptelea roman al scriitorului Michel Houellebecq, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Daniel Nicolescu, este disponibil din 15 mai în librăriile din București și din țară. Cartea va fi lansată la Bookfest 2019 sâmbătă, 1 iunie, de la ora 16.30, la standul Editurii Humanitas.

02
/05
/19

Joi, 9 mai, Librăria Humanitas de la Cișmigiu găzduiește un eveniment dedicat Doinei Cornea și volumului „Puterea fragilității”, apărut recent la editura Humanitas, în ediție de colecție, cu un cuvânt înainte de Gabriel Liiceanu. Vă invităm să parcurgeți un fragment!

24
/04
/19

Pierce Brosnan, în rolul lui Robinson Crusoe, în ecranizarea din 1997 a romanului omonim al scriitorului Daniel Defoe, publicat în urmă cu 300 de ani (25 aprilie 1719) și considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Daniel Defoe a murit într-o zi 24 aprilie (1931).

23
/04
/19

Se obișnuiește să se spună ca Miguel de Cervantes (simbolul literaturii spaniole) și William Shakespeare (cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză) au decedat in aceeasi zi, 23 aprilie (1616). Acest lucru este însă imposibil, deoarece, chiar dacă au murit in aceeași dată, în Marea Britanie se utiliza calendarul iulian, în timp ce în Spania se adoptase cel gregorian. O interesantă explicație a acestei frumoase ficțiuni calendaristice găsim pe blogul eseistului, filosofului și publicistului Valeriu Gherghel, http://filosofiatis.blogspot.com.

18
/04
/19

Plasat în Mexic, la sfârșitul anilor '60, „Sălbaticul” lui Guillermo Arriaga este un roman pe viață și pe moarte, în care scriitorul își arată din plin măiestria, în 725 de pagini de literatură la cel mai înalt nivel.

12
/04
/19

El este peste tot... La Verona, unde n-a existat niciodată balconul Julietei la care se strecoară adolescentul Romeo. În Italia pe care, se pare, n-a văzut niciodată, ci doar a închis ochii și și-a închipuit-o.