În lipsa sponsorilor, FILB participă prin Vasile Ernu la prima ediţie a Swimathon Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-lipsa-sponsorilor-filb-participa-prin-vasile-ernu-la-prima-editie-a-swimathon-bucuresti/

Festivalul Internaţional de Literatură Bucureşti (FILB), un proiect independent, iniţiat în 2008 de Oana Boca, Bogdan-Alexandru Stănescu şi Vasile Ernu, participă la prima ediţie a Swimathon Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|24 iunie 2013

Festivalul Internațional de Literatură București (FILB), un proiect independent, inițiat în 2008 de Oana Boca, Bogdan-Alexandru Stănescu şi Vasile Ernu, participă la prima ediție a Swimathon București.

Swimathon București este o inițiativă a Fundației Comunitare București și a Asociației pentru Relaţii Comunitare, destinată strângerii de fonduri.

Cel care va înota pentru FILB, pe data de 6 iulie, la Bazinul sportiv olimpic Lia Manoliu, este chiar unul dintre cei 3 fondatori ai Festivalului: scriitorul și eseistul Vasile Ernu, născut în URSS, autor de referinţă, multipremiat şi tradus în peste 10 ţări.

Îmi place foarte mult ideea lucrurilor mici şi nefinanţate, cum este FILB, acest minunat festival internaţional «de buzunar«.

Mircea Cărtărescu,
scriitor

Un festival fără sponsori

În lipsa unor sponsori, organizatorii FILB își propun ca, prin participarea lui Vasile Ernu la Swimathon București, să reușească să strângă fondurile necesare desfășurării celei de a VI-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură de la București.

Pentru cauza unui festival atât de important precum e FILB, sunt gata să trec Marea Neagră înot. Doar să mă țină corpul… Însă cred că aici pasiunea contează, aceasta este singurul motiv pentru care, de șase ani, ne încăpățânăm să organizăm Festivalul.

Vasile Ernu,
scriitor

19 organizații concurente

FILB participă la Swimathon alături de alte 19 organizații, precum Mai Mult Verde, Fundația Principesa Margareta a României,  Asociația „Învingem Autismul“, Salvați Copiii, Incubator107, Centrul de resurse pentru participare publică, Fundația PACT, Habitat for Humanity România, Asociația pentru Dravet și alte epilepsii rare, Asociația Christophori International, Pot și Eu.Ro , Asociația „Bună dimineața, București“, Fundația Comunitară București,  Fundația Inocenți, Asociația pentru naștere naturală și alăptare, Fundația Regina Maria, Motivation România și ALIAT.

Info:

Donațiile pentru FILB 6 se pot face online, prin intermediul platformei Swimathon, sau la fața locului, în ziua evenimentului.

Foto credit: FILB, arhivă personală Vasile Ernu (Facebook)

25
/01
/17

În perioada 26 februarie – 9 aprilie, Club Revdepov organizează la București un atelier de poezie sub îndrumarea Simonei Popescu. Prima ediție a atelierului de poezie a avut loc în toamna lui 2014 și s-a finalizat cu o lectură publică a celor mai bune poeme.

25
/01
/17

Iubitorii de carte sunt așteptați în această seară, de la ora 19.30, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38), la lansarea romanului Noaptea de foc al celebrului scriitor şi dramaturg francez Eric-Emmanuel Schmitt. La eveniment vor participa Chris Simion, Mihaela Dedeoglu, Marieva Ionescu şi Marius Constantinescu. Cristian Iacob va oferi publicului un scurt spectacol lectură din roman în dramatizarea şi regia lui Chris Simion.

24
/01
/17

Editura Nemira publică o selecție deosebită, dedicată iubitorilor de scrisori redescoperite în sertare și arhive, ca mărturii intime, scoase la lumină în epoca e-mailului și a SMS-ului: 50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile, în selecția lui David H. Lowenherz. Lansarea are loc miercuri, 1 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cișmigiu.

20
/01
/17

Marți, 24 ianuarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta nr. 38), va avea loc un eveniment dedicat volumului Scrisori către Vera, de Vladimir Nabokov, volum aflat în topul vînzărilor Editurii Polirom la Salonul Internațional de Carte Gaudeamus, ediția 2016. Participă: Veronica D. Niculescu, traducătoarea volumului și Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecției „Biblioteca Polirom”. Moderează: Emanuela Ignățoiu-Sora

19
/01
/17

Romanul „Cinci colțuri” (cea mai recentă carte a lui Mario Vargas Llosa), în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari, a văzut lumina tiparului la Humanitas Fiction, la sfârșitul anului trecut, în seria de autor dedicată marelui scriitor peruan.

17
/01
/17

În această seară, de la ora 19.00, la ceainăria Cărturești Verona, editura Nemira lansează o carte fundamentală pentru istoria ideilor, tradusă pentru prima dată în România: Numărul de aur. Rituri și ritmuri pitagoreice în dezvoltarea civilizației occidentale, de Matila C. Ghika. Volumul cuprinde o scrisoare către autor semnată de Paul Valéry, prefață de Basarab Nicolescu și este tradusă din limba franceză de Adrian Pătrușcă.

16
/01
/17

Cartea „Zgomotul timpului” a fost publicată anul trecut în colecția Babel de la Editura Nemira (ediția a II-a, traducere de Virgil Stanciu).

16
/01
/17

Poetul, prozatorul, criticul literar și publicistul Mircea Cărtărescu a fost desemnat, duminică seară, câștigător al celei de-a XXVI-a ediții a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia, care se acordă, în fiecare an, pe 15 ianuarie, la Botoșani.

09
/01
/17

Cartea de povestiri „Dragoste la 17.50 $” (traducere din limba engleză și note de Cristian Neagoe), de Charles Bukowski, a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2016.

09
/01
/17

După un an cu o mulțime de cărți interesante apărute în România, din care însă puține sunt reale evenimente editoriale, Ziarul Metropolis vă propune un top 10 al celor mai semnificative apariții din anul care tocmai s-a încheiat.