In memoriam Olga Tudorache. Ediţii in memoriam dedicate „doamnei teatrului românesc”
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-olga-tudorache-editii-in-memoriam-dedicate-doamnei-teatrului-romanesc/

TVR a programat, astăzi, o serie de programe dedicate Olgăi Tudorache – „marea doamnă a teatrului românesc”, de numele căreia se leagă o carieră de peste şase decenii pe scena teatrului şi în cinematografie.

Un articol de Petre Ivan|18 octombrie 2017

Astfel, pe TVR 1, de la 18.30, echipa emisiunii „Pulsul Zilei” a pregătit o ediţie specială, dedicată „doamnei teatrului românesc”.

De la ora 20.00, telespectatorii TVR 3 pot urmări „Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel. Spectacolul, preluat de la Teatrul Mic în anul 1983, are o distribuţie impresionantă: Olga Tudorache, Rodica Negrea, Adriana Şchiopu, Monica Mihăescu, Ioana Ottescu, regia şi adaptarea tv fiind semnate de Cătălina Buzoianu.

De la ora 24.00, telespectatorii pot revedea, la TVR 1, un regal teatral: „Nunta însângerată”, de Federico García Lorca. Spectacolul a avut premiera la Televiziunea Română în 27 martie 1976 şi oferă o distribuţie magnifică: alături de Olga Tudorache interpretează Tudor Gheorghe, Ştefan Radof, Violeta Andrei, Alexandru Repan, Irina Răchiţeanu-Şirianu, Victor Mavrodineanu, Vali Voiculescu-Pepino, Eugenia Bosânceanu sau Ovidiu Iuliu Moldovan.

Regretata actriță a jucat, de-a lungul timpului, în numeroase piese de teatru tv difuzate de Televiziunea Română: „Regina mamă”, de Manlio Santanelli, „Invitaţie la castel”, de Jean Anouilh, „Nuntă însângerată”, de Federico Garcia Lorca, „Preţul succesului”, de H.H. Kirst, „Unchiul Vania”, de A.P. Cehov, „Zborul”, de Rodica Padina, „Surorile Boga”, de Horia Lovinescu, „Gaiţele”, de Alexandru Chiriţescu, „O întâmplare”, de Horia Lovinescu, „Rosmersholm”, de Henrik Ibsen, „Neisprăvitul”, de Denis Ivanovici Fonvizin, „Micii burghezi”, de Maxim Gorki, „Richard al III-lea”, de William Shakespeare sau „Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel.

Olga Tudorache a murit, în cursul nopții de marți spre miercuri, în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Elias.

Foto: Olga Tudorache – Octav Ganea

 

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.

09
/01
/24

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București celebrează Ziua Culturii Naționale printr-un concert extraordinar inspirat din folclorul românesc, susținut de Corina Sîrghi, ce va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 19.00, la Sala Mare, ARCUB.