Program artistic de ziua CULTURII NAȚIONALE la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/program-artistic-de-ziua-culturii-nationale-la-arcub/

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti celebrează Ziua Culturii Naţionale printr-un concert extraordinar inspirat din folclorul românesc, susţinut de Corina Sîrghi, ce va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 19.00, la Sala Mare, ARCUB.

Un articol de Petre Ivan|9 ianuarie 2024

De asemenea, în programul dedicat Zilei Culturii Naționale de la ARCUB – Hanul Gabroveni se înscrie și expoziția „Universul lui Salvador Dalí” care beneficiază de un program prelungit și va fi deschisă pentru vizitatori până la miezul nopții.

Peste 10.000 de iubitori de artă au vizitat expoziția în primele săptămâni de la deschiderea acesteia. Ca urmare a interesului accentuat manifestat de public, în ziua de 15 ianuarie vizitatorii vor putea admira cele 170 de lucrări autentice Salvador Dalí conform unui program special, în intervalul orar 10.00-24.00. Un adevărat periplu în universul suprarealist al cunoscutului artist catalan, prin sculpturi impresionante în mărime naturală, precum Femeia timpului, sculpturi-bijuterii din aur și diamante, precum Îngerul triumfător, sau ilustrații ce introduc privitorul într-o reinterpretare suprarealistă a unor opere clasice, precum Mult zgomot pentru Shakespeare, expoziția este o veritabilă celebrare a valorilor culturii universale.

Cunoscută pentru pasiunea și profunzimea cu care interpretează genuri muzicale variate, Corina Sîrghi va urca pe scena Sălii Mari de la ARCUB alături de Shaun Williams (acordeon), Costel Nechita (contrabas), Meltiade Mihalache (vioară), Marian Șerban (țambal), Toma Dimitriu (pian) și Alex Mike (contrabas) și le va oferi spectatorilor un repertoriu complex, de la balade emoționante până la piese ritmate, pline de energie, o varietate de selecții muzicale ce ilustrează diversitatea culturală națională, aducând astfel, în prim-plan, un strop de autenticitate cu fiecare interpretare.

„Cu prilejul Zilei Culturii Naționale vom cânta muzică românească – o serie de medalioane folclorice și alte câteva lucrări din muzica ușoară. Suntem atât de norocoși că avem atâtea versuri frumoase și o limbă de care nu se apropie mulți, este numai și numai a noastră. Nu cred că se mai cântă undeva așa frumos despre dragoste, orașe și multe altele, cum se cântă la noi. Suntem nerăbdători să împărtășim publicului emoțiile și cântul autentic românesc cu prilejul acestei zile speciale pentru noi toți, românii, în acest concert special de la ARCUB.” (Corina Sîrghi)

Biletele pentru concertul Corina Sîrghi au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate online de pe Arcub.ro, Entertix.ro și de la casa de bilete ARCUB (Strada Lipscani nr. 84-90). Prețul unui bilet este de 35 lei. De asemenea, biletele pentru expoziția „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB pot fi achiziționate, la prețuri variabile în funcție de categorie, de pe arcub.ro, universuldali.ro, Entertix.ro și de la casa de bilete ARCUB (Strada Gabroveni nr. 50-53). Accesul în spațiul expozițional se face din Str. Gabroveni nr. 50-53.

Ziua Culturii Naționale a fost stabilită, prin lege, începând cu 2011, la 15 ianuarie, marcând ziua nașterii poetului Mihai Eminescu (1850-1889). Anul acesta se împlinesc 174 de ani de la nașterea poetului, cel care, potrivit lui Garabet Ibrăileanu, a reprezentat un „eveniment aproape inexplicabil în literatura noastră” și „care a creat pe de-a-ntregul limba poeziei românești”. Considerat un geniu al literaturii române, Mihai Eminescu a lăsat moștenire un corpus impresionant de opere literare, caracterizate prin profunzimea gândirii, originalitatea exprimării și sensibilitatea artistică. În opera sa, Mihai Eminescu a ilustrat într-un mod unic frumusețea limbii române, promovând identitatea culturală și tradițiile naționale. Astfel, Ziua Culturii Naționale devine un prilej de a celebra aceste valori, de a recunoaște rolul esențial al culturii în conturarea identității naționale. În contextul acestei zile se desfășoară numeroase evenimente și manifestări artistice, de la concerte și spectacole teatrale până la expoziții și conferințe, toate având scopul de a evidenția diversitatea și bogăția culturii române.

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Urmăriți-ne pe:

Facebook | Instagram | Site

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.