Încep Zilele Culturii Japoneze 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/incep-zilele-culturii-japoneze-2015/

În perioada 8-17 mai se desfăşoară cea de-a cincea ediţie a Zilelor Culturii Japoneze, eveniment organizat de Centrul de Studii Româno-Japoneze ”Angela Hondru” (CSRJ-AH), împreună cu Universitatea Româno-Americană din Bucureşti, Otaku Festival, Cavaler Aikido Club şi HaramichiRO.

Un articol de Elena Simion|7 mai 2015

Pe parcursul celor 10 zile japoneze, vor avea loc o serie de evenimente care vor îmbina tradiționalul și modernul: conferințe, seminarii, festivaluri dedicate pasionaților de cultura și stilul de viață japonez. Zilele Culturii Japoneze se adresează tuturor categoriilor de vârstă, nelipsind manifestările adresate tinerilor preocupați de Japonia, prin prisma interesului lor pentru tehnologia, arta contemporană și moda acestei țări. Vor avea loc, de asemenea, demonstrații și competiții de arte marțiale și de jocuri specifice Japoniei.

Aspecte ale economiei, geopoliticii și comunicării japoneze vor fi și ele abordate în cadrul unor conferințe cu participare internațională din : Japonia, Germania și Marea Britanie. Manifestările culturale din Țara Soarelui Răsare se desfășoară cu sprijinul Ambasadei Japoniei la București și al Japan Tobacco International.

Din programul ZILELOR CULTURII JAPONEZE:

8 mai 2015, Sala Senatului Universității Româno – Americane (Bd. Expoziției, nr. 1B), ora 17:30, va avea loc conferința ”Rolul și locul Japoniei în Economia Mondială”, susținută de Excelența Sa, Domnul Keiji Yamamoto, Ambasador al Japoniei în România.

9 – 10 mai, are loc Otaku Festival, găzduit de Centrul de Studii Româno-Japoneze ”Angela Hondru” (CSRJ-AH) pentru al patrulea an la rând. Otaku Festival este un eveniment independent, înființat în 2006, cu scopul promovării culturii tradiționale și moderne japoneze și principalilor artiști influențați de această cultură. Tema din 2015 a Otaku Festival este Old vs. New, iar printre invitați se vor afla atât cei mai faimoși cosplay-eri din lume: Kaname, Reika și Goldy din Japonia, Yuegene din Tailanda, Kvy din Singapore, R&R Team din Rusia, cât și reprezentanți ai convenției Anime Matsuri din SUA, artiști japonezi de manga, Daichi Kawada, trupa de J-Rock, ADAMS și cascadori ai Japan Tatedo Association.

1015434_942041822480198_1714449199826120554_o11 – 12 mai 2015 va avea loc a treia ediție a conferinței internaționale ”Japan – Romania – cross points in a global context”. Deschiderea evenimentului va avea loc in Aula Magna a Universității Româno-Americane, luni, 11 mai, ora 9:00.

Conferința este organizată împreună cu Facultatea de Litere – Ritsumeikan University, Institutul de Economie Mondială al Academiei Române, Facultatea de Istorie – Universitatea București și Asociația Profesorilor de Limbă Japoneză din România. Pe parcursul conferinței vor avea loc prezentări susținute de trei reprezentanți ai mediilor academice din Japonia și Marea Britanie:Dai Nakamoto ( Ritsumeikan University, care va susține o prezentare despre Genji Monogatari (Povestea lui Genji – roman scris în secolul XI de scriitoarea Murasaki Shikibu) considerat a fi primul roman scris în lume), Saburo Kobayashi (fost director general al Honda Corporation, inventatorul airbag-ului pentru celebra companie auto din partea Chuo University) și Griseldis Kirsch (reprezentantă a School of Oriental and African Studies – University of London).

Conferința are trei secțiuni, cu temele cultura, economia și comunicarea japoneză. Cercetările legate de aceste domenii vor fi prezentate de numeroși specialiști, profesori și studenți din România, Japonia, Germania și Marea Britanie.

13 mai 2015,  în Aula Magna a Universității Româno-Americane (Bd. Expoziției, nr. 1B), începând cu ora 19:00, va avea loc Gala Aniversară a CSRJ-AH, cu titlul Haru Urara Grand Festa, sărbătoarea celei de-a X-a aniversări. Spectacolul va fi realizat în totalitate de artiști japonezi și va va include: muzică tradițională japoneză interpretată la instrumente tradiționale de artiști japonezi, muzică clasică și modernă (Hiroko Yamakawa împreună cu artiști români) și un spectacol de arte marțiale japoneze și cascadorie, susținut de Japan Tatedo Association din Osaka

14 mai 2015, vor avea loc: Festivalul Artelor Marțiale, ora 17:30, în lobby-ul Universității Româno Americane (eveniment pe parcursul căruia participanții vor avea posibilitatea să vadă și să practice arte precum: aikido, judo, karate, kendo, jujutsu, în cadrul demonstrațiilor simultane) și Kamisama’s Dream, ora 20:00, în Aula Magna a Universității Româno – Americane (evenimentul, susținut de HaramichiRO și Tenshin by Laura Karaman, constă într-un spectacol care combină moda cu dansurile tradiționale și contemporane japoneze)

16 și 17 mai – Zilele Culturii Japoneze se încheie cu o Competiție de GO al cărui loc de desfășurare este tot Universitatea Româno – Americană.

INFO

Pentru mai multe detalii despre festival, prețul biletelor și modalități de achiziționare, vizitați website-ul oficial  și pagina oficială de Facebook.



25
/07
/16

București Mall prezintă expoziția Instalart/ Obiect/ 004, ce reunește șase proiecte de design destinate mediului urban, realizate de cunoscuți designeri și arhitecți români. Expoziția, lansată în cadrul unui vernisaj pe 21 iulie, rămâne la București Mall până pe 9 august, când se va muta în Plaza România, pentru alte 3 saptamani.

22
/07
/16

O expoziţie de fotografii intitulată “Pe urmele eroilor din Primul Război Mondial” va fi organizată, în perioada 25-31 iulie, de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, în foaierul Sălii Eforie a Cinematecii Române. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări prilejuite de aniversarea împlinirii unui secol de la intrarea României în prima conflagraţie mondială. Intrarea este liberă.

08
/07
/16

Sâmbată și duminică, pe 16 și 17 iulie, cele mai înverzite locuri din centrul capitalei, Grădina Verona, J’ai Bistrot și Grădina Sticlarilor, se deschid pentru publicul din oraș cu activități informative și reacreative, produse și meșteri care manifestă alternativa organică a vieții de oras: ORGANIC DAYS – festival de trai simplu, frumos și sănătos.

30
/06
/16

Două lucrări ale românului Adrian Ghenie au fost vândute, zilele trecute, cu o sumă totală care depășește 2 milioane de lire sterline, în cadrul unei licitații de artă contemporană organizate de Casa Sotheby's din Londra.

29
/06
/16

În campania de susținere a subscripției naționale pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși „Cumințenia pământului” se implică, începând de astăzi, trei celebrități de calibru din sportul românesc: Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi și Ilie Năstase. Celor trei legende li se alătură în acest demers vedeta de televiziune Virgil Ianțu

27
/06
/16

Noul proiect cinematografic al lui Radu Jude, un documentar dedicat colecției Costică Acsinte , combină aproximativ 2000 de fotografii din cele 7500 ale colecției lui Acsinte și diverse materiale din Arhiva Națională de Filme și din Arhiva Societății Române de Radiodifuziune. Născut la 4 iulie 1897, în comuna Perieți, județul Ialomița, Costică Acsinte este unul din eroii Primului Război Mondial.

27
/06
/16

În urmă cu un secol, în noaptea de 27 spre 28 iunie (1916), în camera-atelier de la parterul casei sale de pe actuala stradă Mendeleev, se stingea din viaţă pictorul Ştefan Luchian. Era casa pe care reuşise să o cumpere din banii câştigaţi de pe urma profesiei sale de „proletar al penelului” sau de „zugrav” după cum singur se definea.

24
/06
/16

"Femme Assise" (1909), una dintre primele picturi cubiste ale lui Pablo Picasso, s-a vândut, zilele trecute, cu suma de 43,2 de milioane de lire sterline (63,4 milioane de dolari) în cadrul unei licitații organizate de casa Sotheby's din Londra, cu aproape 20 de milioane de dolari mai mult decât estimarea inițială