Începe Alpin Film Festival, festival internațional de cultură și educație montană!
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-alpin-film-festival-festival-international-de-cultura-si-educatie-montana/

Cea de-a patra ediţie a Alpin Film Festival, unicul festival de cultură şi educaţie montană din România, se desfăşoară anul acesta, în perioada 26 februarie – 3 martie, în trei locaţii – Braşov, Predeal şi Buşteni.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2019

Festivalul aduce în atenția publicului filme spectaculoase despre ascensiuni montane, expediții și povești ale muntelui, în selecție internațională și competiție națională, precum și prezentări de carte, dezbateri și expoziții de fotografie legate de universul muntelui și alpinism.

Invitații speciali ai festivalului vor interacționa cu publicul în evenimentele din cele 5 zile de festival: alpiniștii Zsolt Torok, Vlad Căpușan, Cornel Coco Galescu, Constantin Lăcătușu, Teofil Vlad, sportivii de performanță Daciana Leonte, Robert Hajnal, Bogdan Coteț, Roma Ciobanu, Viorel Pălici, Toma Coconea, Denisa Dragomir, Silviu Bălan, speologul Dr. Cristian Lascu și mulți alții.

Invitații străini sunt personalități de seamă în domeniul montan: ALDO AUDISIO, cel care a fost, până anul trecut, Directorul Muzeului Muntelui din Torino, cel mai mare din Europa de acest gen. Aldo Audisio este membru în board-ul INTERNATIONAL ALLIANCE FOR MOUNTAIN FILM, asociație ce reunește cele mai cunoscute festivaluri cu tematică montană din întreaga lume.

Ajuns la a 4 – a ediție, Alpin Film Festival este eligibil, iar din 2020 va face parte din prestigioasa asociație. Un alt oaspete de seama este Thomas Dupin, jandarm montan francez care va prezenta, la Bușteni, în cadrul Galei Alpinismului, regimul legislativ și problemele administrative cu care se confruntă în masivul Mont Blanc.

Toto, cum mai este denumit francezul, este vice-campion european la cățărat viteza, dar și membru în echipa națională de escaladă a Franței. Lista completă a invitaților și prietenilor festivalului este disponibilă pe site – http://www.alpinfilmfestival.ro/invitati.html.

Gala de deschidere ALPIN FILM FESTIVAL

Gala se va desfășura, în premieră la AULA SERGIU CHIRIACESCU a Universității Transilvania, Brașov, marți, 26 februarie la ora 19.00. 

Este un eveniment de exceptie, ce va cuprinde proiecția filmului Free Solo, câștigatorul premiului Oscar pentru cel mai bun documentar, productie considerată de presa americană drept “cel mai bun film despre alpinism realizat vreodată”.

Filmul va fi prezentat de cunoscutul explorator Cornel (COCO) Galescu. Evenimentul este realizat cu sprijinul National Geographic Romania, partener principal al Galei de Deschidere.

Selecția internațională

Cele mai bune filme din 2018 vor fi proiectate la Brașov, filme precum In the Starlight, Cu bicicleta în Balcani, Scrisoare către Olga, Parasol Peak sau The Dawn Wall (filmul care va închide festivalul duminică, 3 martie, și, de altfel, marele succes al anului 2018, câștigător a peste 6 premii la marile festivaluri de film din lume). Locațiile în care se vor proiecta filmele din selecția internațională sunt: Centrul Cultural Reduta, Brașov; Centrul Multicultural al Universității Transilvania (Rectorat), Brașov (Strada Politehnicii, nr. 1); Centrul Cultural Aurel Stroe, Bușteni.

Secțiunea Competiția națională – Film Românesc de munte

Proiecțiile se vor ține la Cinemateca_Patria, iar filmul de deschidere va fi Transalpina – Drumul Regilor de Dumitru Budrală. În selecția de anul acesta veți descoperi povestea de viață a lui Tibi Ușeriu în documentarul On My Way de Ana Preda.

Filmul 10 (Zece) de Nicoleta Talpes și Lupii – de la conflict la conviețuire – realizat de cei de la WOLFLIFE promit sesiuni de întrebări și răspunsuri extrem de interesante la finalul proiecțiilor.

Revin la festival cu ultimele lor producții: Dan Curean și Dan Păvăloiu, cu filmul Călare în CarpațiSabin Dorohoi, cu Banatul Montan – Calea Apelor și Dite Dinesz, cu un film în premieră absolută.

Lista completă a filmelor din competiția românească aici. Locația principală a competiției naționale este Cinemateca Patria din Brașov.

La proiecții vor participa și echipele filmelor din competiție, iar publicul va avea posibilitatea să voteze pentru cel mai bun film românesc de munte.

Evenimente/Dezbateri

Festivalul are o importantă componentă educațională și propune câteva întâlniri inedite pe teme precum: “CINEMA ȘI NATURĂ” – Cum se pot promova cu ajutorul imaginii regiunile montane,  valorile culturale și educatia montană, ariile protejate, ocrotirea acestora și a mediului natural. Discuțiile vor fi moderate de Irina Margareta Nistor. Alte evenimente din programul festivalului sunt:

  • Ziua Alpinismului, la Bușteni, în data de 2 martie – o zi dedicată alpinismului românesc cu Gala Alpinismului, ajunsă la ediția a 4-1, tema din acest an fiind „Noile generații”.
  • Federația Română de Alpinism și Escaladă va oferi la Bușteni, în cadrul acestei gale, titlurile de Sportiv al Anului la disciplinele care fac parte din federație. Pentru prima oară, în cadrul galei, se vor acorda premii pentru cele mai bune performanțe ale anului 2018 la alergare montană, orientare sportivă și parapantă.
  • Concursuri sportive cu premii oferite de sponsorii festivalului: Cupa școlilor de schi la Predeal, Concurs schi de tură – Predeal Vertical Race (3 martie); Cupa Salvamont Predeal, prima ediție (28 februarie)
  • Bucătăria Muntelui – evenimente cu degustarea produselor specifice muntelui.
  • Echipa care a realizat cea mai importantă performanță a anului 2018 în alpinismul românesc va prezenta duminică, 3 martie, ora 15, la Centrul Cultural Reduta, filmul EXPEDIȚIA VIVA PUMORI. Zsolt Torok, Teofil Vlad și Romică Popa vor fi prezenți în fața publicului pentru a împărtăși amintiri din ascensiunea pe masivul PUMORI (7161 m) din Himalaya, unde au deschis un traseu în premieră mondială, pe care l-au denumit “Les voyages de Petit Prince”.
  • Cartea de munte este și ea sărbătorită la ALPIN FILM FESTIVAL, fiind anunțate prezentări de carte (volume apărute la România Pitorească, Humanitas) urmate de discuții cu autorii.

Expoziții de fotografie:

  • PĂDUREA” realizată cu sprijinul Asociatiei Forona și KONICA MINOLTA;
  • PARCURILE AMERICANE”– expoziție de fotografie, autor DAN DINU, proiect realizat cu sprijinul Ambasadei Americane la București;
  • Expoziția MILVIUS la Coresi Shopping Resort;
  • EXPOZIȚIE NATIONAL GEOGRAPHIC – cele mai frumoase coperți de revistă din cei 15 ani de la apariția celebrei reviste în România.

Despre Alpin Film Festival: ALPIN FILM FESTIVAL este un eveniment cultural internaţional de film, carte și fotografie, care îşi propune să promoveze civilizația montană cu valorile ei patrimoniale, turistice, ecologice, economice, educaționale şi sportive. Mai multe informații puteți găsi pe www.alpinfilmfestival.ro și https://www.facebook.com/alpinfilmfestival/

Intrarea la toate evenimentele festivalului este liberă. Întreg programul Alpin Film Festival și synopsis-ul filmelor selecționate sunt disponibile pe www.alpinfilmfestival.ro

Trailer Alpin Film Festival, ediția a 4-a:

Foto: Alpin Film Festival – alpinfilmfestival.ro

01
/03
/13

Filmul „Toată lumea din familia noastră”, în regia lui Radu Jude, a fost nominalizat la nouă categorii ale Premiilor Gopo, cele care recompensează cele mai bune producții românești din anul precedent. Pelicula concurează pentru trofeul acordat Celui mai bun film, iar Radu Jude este nominalizat la Cel mai bun regizor. Actorul Șerban Pavlu a fost […]

01
/03
/13

Bucureştenii vor avea ocazia sã vizioneze într-o proiecṭie specialã filmele nominalizate la cea de-a şaptea ediṭie a Premiilor Gopo. Astfel, filmele de la Gopo vor poposi la Cinema Union în perioada 2-10 martie. Filmele anului 2012, nominalizate la Gopo vor putea fi revãzute timp de 8 zile alãturi de alte filme nominalizate la categoria Cel […]

26
/02
/13

Patru lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul acordat Celui mai bun film, la Gala Premiilor Gopo:Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude), Despre oameni și melci (regia: Tudor Giurgiu), Visul lui Adalbert (r. Gabriel Achim) și Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete). Autorii celor patru filme – Radu Jude, Tudor Giurgiu, Gabriel Achim și Silviu Purcărete – concurează și pentru statueta care răsplătește Cea […]

26
/02
/13

BRITISH COUNCIL ROMÂNIA și Asociația K’ARTE prezintă cea de a doua ediţie a proiectului “British Documentary” la Targu Mureș, începând cu data de 2 martie 2013. Seria de filme documentare de anul acesta de la  “British Documentary”  include opt proiecții care vor avea loc  în perioada 02-24 martie, în zilele de sâmbătă și duminică, începând cu ora 18.30, la Cinematograful […]

25
/01
/13

Lungmetrajul „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a fost marele câştigător al galei Best Film Fest, care a avut loc joi seară şi în cadrul căreia au fost premiate cele mai bune producţii cinematografice ale anului trecut, informează un comunicat al organizatorilor, Asociaţia Film România. Premiile au fost acordate în urma voturilor exprimate de jurnaliştii de […]

12
/11
/12

Filmul „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a primit premiul publicului, acordat în cadrul secţiunii Balkan Survey de la Festivalul Internaţional de la Salonic (2 – 11 noiembrie), potrivit site-ului evenimentului. The Fischer Audience Award pentru un film din cadrul secţiunii Balkan Survey a fost acordat peliculei „După dealuri”. Distincţia a fost ridicată, în numele regizorului, […]

07
/11
/12

Festivalul Internaţional de la Salonic, care se desfăşoară în perioada 2-11 noiembrie, unul dintre cele mai mari evenimente de gen din regiune, îi dedică o retrospectivă integrală regizorului Cristian Mungiu. La Salonic sunt proiectate toate filmele cineastului român, de la scurtmetrajele de şcoală „Mariana” (1997) şi „Mâna lui Paulista” (1998) până la cel mai nou […]

05
/11
/12

Cineastul român Cristian Mungiu a fost nominalizat la premiile decernate de Academia de Film Europeană (EFA) pe anul 2012, la categoria „cel mai bun scenariu”, cu filmul „După dealuri”, pe care l-a şi regizat, informează site-ul instituţiei. Nominalizările pentru premiile Academiei de Film Europene au fost anunţate, sâmbătă, la Festivalul Filmului European de la Sevilla. Cea de-a […]

23
/10
/12

O mie cinci sute de spectatori entuziaşti au asistat la Bruxelles, Gent şi Liege la avanpremiera belgiană a filmului ‘După dealuri’, de Cristian Mungiu, în prezenţa regizorului român şi a actriţelor principale premiate la Cannes, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, informează luni un comunicat de presă al ICR Bruxelles.  Premiera de la Bruxelles a fost […]