Începe European Film Week of the Invisible Roma
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-european-film-week-of-the-invisible-roma/

Filme despre romi şi istoria lor vor putea fi văzute la European Film Week of the Invisible Roma, de astăzi (marţi) până pe 22 aprilie. În total vor fi prezentate 12 filme din 11 ţări europene care ilustrează, printre altele, curajul unei activiste ce luptă pentru drepturile romilor din Suedia, poveştile vorbitorilor de limbă romani din Austria, povestea unor copii şi tineri din Cehia care reuşesc să găsească o cale de ieşire din ghetou prin intermediul muzicii sau povestea tragică a unei poete care a trădat secretele romilor din Polonia.

Un articol de Petre Ivan|17 aprilie 2018

Proiecţiile vor avea loc la Cinema Elvira Popescu, Cinemateca Union, Centrul Ceh, Spaţiul Public European şi Institutul Cervantes.

„Folosim termenul de romi invizibili pentru acei romi care muncesc, au studii şi sunt cetăţeni reali ai societăţii româneşti, dar care nu sunt vizibili pentru majoritarii de lângă ei. Din păcate, o treime din români încă declară că nu-şi doresc un vecin rom (ţigan, doar pentru că acest termen este încărcat de prejudecăţi). Îndemnul demersului nostru către spectator, fie că este tânăr rom sau român, profesor, activist sau (r)om invizibil, este de a îndrăzni să spere că ceea ce-şi doreşte să fie când va fi mare poate deveni realitate, indiferent de problemele cu care se confruntă, fie ele lipsuri materiale sau discriminare – sau, cel mai des, amândouă, şi să lupte pentru o societate în care fiecare poate să îşi atingă potenţialul maxim fără a fi victima prejudecăţilor şi stereotipurilor” – Gelu Duminică, director executiv al Fundaţiei Agenţia Împreună.

Pelicula franceză „Geronimo” de Tony Gatlif va deschide evenimentul, la Cinema Elvira Popescu. Filmul spune povestea unei tinere educatoare sociale, care încearcă să aplaneze tensiunile dintre tinerii din cartierul St. Pierre.

Programul este completat cu filmele „Aferim!”, de Radu Jude, la Spaţiul Public European, „Camaron” (Spania), de Jaime Chavarri, la Institutul Cervantes, „Păpuşa” (Polonia), de Krzysztof Krauze şi Joanna Kos-Krauze, la Cinema Union, precum şi documentarele „Taraf, trei povestiri şi o baladă” (Portugalia) de Luciana Fina şi Olga Ramos, la Cinema Union, „Ceilalţi europeni în sunetul risipit” (Germania) de Yvonne Andra şi Wolfgang Andra, la Cinema Union, „Ideea idei” (Cehia), de Tomas Kudrna, la Centrul Ceh, „Tăcere întreruptă” (Olanda), de Bob Entrop, la Cinema Union, „Romii, aici şi acum” (Spania) de Angel Navarro, la Institutul Cervantes Bucureşti, „Opre Roma!” (Italia) de Paolo Bonfanti, la Cinema Union, „Taikon” (Suedia) de Gellert Tamas şi Lawen Mohtadi, la Cinema Union.

Filmul „Scrisori nescrise” de Pavel Brăila şi Angelika Herta, producţie AlteArte (Austria), va fi prezentat în încheierea evenimentului, pe 22 aprilie, la Cinema Union. Producţia „Talking Letters” portretizează limba romani ca pe un exemplu extraordinar de supravieţuire în pofida vicisitudinilor sociale, economice, politice şi educaţionale.

Accesul la proiecţiile de la Centrul Ceh, Spaţiul Public European şi Institutul Cervantes este liber, în limita locurilor.

Foto: European Film Week of the Invisible Roma – facebook

19
/09
/22

Bazat pe cazul real al fostului șef francez al agenției antinarcotice, acuzat în 2017 de contrabandă cu droguri la scară largă, Ancheta unui scandal de stat / Enquête sur un scandale d'etat explorează o captivantă poveste despre corupție la cel mai înalt nivel și chestionează formele de discurs public în contextul traficului de droguri. Filmul lui Thierry de Peretti, cu Roschdy Zem, Pio Marmaï și Vincent Lindon este distribuit în cinematografe din 30 septembrie de Independența Film.

19
/09
/22

Iubirea, sub toate formele ei, este tema ediției cu numărul 17 a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 7 și 16 octombrie, o vom celebra în sălile de cinema din București, urmărind peste 340 de filme sosite din întreaga lume. Printre acestea, 48 de povești cu și despre iubire, vor fi prezentate sub umbrela Animate the Love – temă ilustrată în posterul ediției de artista ucraineană Oksana Kurmaz.

19
/09
/22

Fairytale, cel mai recent film al regizorului Alexander Sokurov, și ultimul din tetralogia inspirată de cele mai controversate personaje politice ale secolului XX, va deschide cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București. Luni, pe 26 septembrie, în anticiparea debutului oficial al festivalului, pelicula va avea parte de o primă întâlnire cu publicul din România, de la ora 18:30, la Cinemateca Eforie.

15
/09
/22

„Om Câine / Man and Dog”, primul lungmetraj regizat de Ștefan Constantinescu, cu Bogdan Dumitrache și Ofelia Popii în rolurile principale, intră în cinematografe din 16 septembrie, filmul fiind distribuit pe marile ecrane de microMULTILATERAL.

09
/09
/22

Experimente audiovizuale inovatoare care abordează în maniere adesea surprinzătoare problematici relevante pentru lumea contemporană, scurtmetrajele incluse anul acesta în Competiția Internațională BIEFF propun noi perspective asupra stării de echilibru fragil – definitorie pentru momentul istoric pe care îl traversăm.

08
/09
/22

Programat în perioada 7-16 octombrie la Bucureşti, Festivalul Internațional de Film de Animație Animest, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri, şi-a anunţat selecția de titluri din competiția oficială.

06
/09
/22

"Metronom", debutul în lungmetraj de ficțiune al regizorului Alexandru Belc, distins anul acesta la Cannes cu Premiul pentru regie al secțiunii Un Certain Regard, va avea premiera în cinematografe pe 4 noiembrie, prezentat de Strada Film.