Începe eXplore festival, ediția #15
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-explore-festival-editia-15/

Ediţia #15 a eXplore festival – Bucharest International Dance and Performace festival se va desfăşura anul acesta între 16 şi 25 octombrie la Muzeul Naţional al Literaturii Române, WASP Working Art Space and Production, Muzeul Municipiului Bucureşti: Muzeul Theodor Aman, Colecţia de artă Ligia şi Pompiliu Macovei, Palatul Suţu, online, pe eXplore festival şi WASP Working Art Space and Production dar şi on-air, pe Radio Guerrilla.

Un articol de Liliana Matei|15 octombrie 2020

„De 15 ani vă invităm să explorăm împreună un alt fel de-a fi și de-a face. Anul acesta argumentele ne-au luat-o înaintea invitației, iar „împreună”este poate ceea ce am descoperit că putem pierde sau nu, în funcție de acțiunile noastre.

Fie că ne raportăm la istorie pentru a căuta inspirație sau pur și simplu pentru a ne cunoaște mai bine, fie că privim spre viitor pentru a înțelege și căuta soluții, prezentul ne provoacă întotdeauna cel mai bine să explorăm noi versiuni ale modului în care producem și prezentăm. Nici o altă perioadă din ultimii 15 ani nu ne-a provocat mai mult!

Relațiile se construiesc în timp, cu răbdare, atenție și grijă. Relațiile artistice se consumă în spațiu și timp. Când acestea devin relative, grija înseamnă distanțare, spațiul devine virtual, iar timpul înseamnă așteptare, realizăm poate mai clar ca oricând că arta înseamnă în primul rând atenție și grijă față de oameni și spațiul pe care îl avem și-l construim în jur.

eXplore festival #15 propune publicului o serie de incursiuni-eseu asupra relației dintre mișcare, spațiu și timp, din perspectiva unui dialog între corp-imagine-sunet.

Ce alt moment ar fi mai potrivit pentru a experimenta noi moduri de existență artistică, reală, autentică? Ce alt moment mai bun decât cel de acum pentru a fi (și altfel) împreună?”, se întreabă Andreea Căpitănescu, director artistic.

Program:

Vineri // 16.10.2020 // 18:30 – 20:00 // Grădina Muzeului Național al Literaturii Române

  • ABIS: proiecție de film și discuții

Filmul documentar „Abis” de Matei Bejenaru (RO, 2019, video-art, 24’) explorează personalitatea enigmatică și carismatică a lui Irinel Liciu, prim-solistă a baletului Operei Române din Bucuresti în anii ’50-’60.

Discuție moderată de Ion Bogdan Lefter, cu Matei Bejenaru, Adina Cezar, Liana Tugearu și Ioan Tugearu, precedată de proiecția filmului documentar.

Sâmbătă // 17.10.2020 // 14:30 – 16:30 // Grădina Muzeului Național al Literaturii Române

  • DUET-C ELIADE de Roel Heremans (Belgia)

Performance participativ.

Acțiune continuă pentru grupuri de 2, 4, 6 sau 8 persoane simultan

RO / EN, 12’30”

sâmbătă // 17.10.2020 // 17:00 // Muzeul Național al Literaturii Române

  • EMBER / Judith State, István Téglás și Radu Dumitriu

Performance instalație, work in progress

sâmbătă // 17.10.2020 // 19:30 – 21:30 // WASP Working Art Space and Production

instalații performative, video instalații*

  • REENACTMENT FRANCESCA WOODMAN / Diana Spiridon / performance
  • I COULD NO LONGER PLAY / Georgeta Corca, performance video
  • FACELESS / Flavia Giurgiu / performance instalație
  • 50s SAU SOFT DESPAIR / Aurora Király / instalație laborator
  • NEVERMIND THE BIG PICTURE / Ilinca Hărnuț, video instalație performativă
  • UNWEAVING STEREOTYPES / Denise Lobonț / instalație multimedia
  • PERFORMANCE SITUATION ROOM / instalație performativă AR dezvoltată de Augmented Space Agency și Asociația 4Culture. Coregrafie și interpretare: Ilinca Hărnuț, Diana Spiridon, Vlad Benescu, Flavia Giurgiu, Georgeta Corca

Curator: Andreea Căpitănescu

Duminică // 18.10.2020 /  18:30 – 20:30 //  WASP Working Art Space and Production

Instalații performative, video instalații*

  • PLOAIE FĂRĂ NORI / Cătălin Crețu și Iosif Király / Performance colaborativ
  • 50s SAU SOFT DESPAIR / Aurora Király / instalație laborator
  • NEVERMIND THE BIG PICTURE / Ilinca Hărnuț, video instalație performativă
  • UNWEAVING STEREOTYPES / Denise Lobonț / instalație multimedia
  • PERFORMANCE SITUATION ROOM / instalație performativă AR dezvoltată de Augmented Space Agency și Asociația 4Culture. Coregrafie și interpretare: Ilinca Hărnuț, Diana Spiridon, Vlad Benescu, Flavia Giurgiu, Georgeta Corca

Curator: Andreea Căpitănescu

luni, 19.10.2020 // 15:00 // online // eXplore festival

  • Being together (in between disciplines) / Dialog cu Manuel Pelmuș (Romania/Norvegia)

joi, 22.10.2020 // 15:00 // online // eXplore festival

  • Being together (in between disciplines) / Dialog și video-prezentare cu Roel Heremans (Belgia)

joi, 22.10.2020 // vineri, 23.10.2020 // sâmbătă, 24.10.2020 // Colecţia de artă Ligia şi Pompiliu Macovei, Muzeul Theodor Aman, Palatul Suţu // on air Radio Guerrilla

  • FĂRĂ TITLU (2020) – Expoziție Colectivă

de Manuel Pelmuș

cu: Rolando Matsangos, Diana Spiridon, Cristina Toma

expoziție colectivă, acțiune continuă (ro)

vineri, 23.10.2020 // 15:00 // online // eXplore festival

  • Being together (in between disciplines) / Discuție cu Ilinca Păun Constantinescu & Micheline Dufert

vineri, 23.10.2020 // 19:00 // online // eXplore festival

  • M(OTHERS) de Eszter Salamon / performance

urmat de dialog între Eszter Salamon și Andreea Căpitănescu

duminică, 25.10.2020 // 15:00 // online // eXplore festival

  • Zoom in/out // lucrări video-art (premieră)

urmat de dialog între Emil Ivănescu, curator Anuala de Arhitectură București, președinte OAR București și Andreea Căpitănescu, director artistic eXplore festival

* instalații deschise spre vizitare între 19 – 25.10.2020 orele 15:00 – 19:00, la WASP Working Art Space and Production, cu programare la email: [email protected].

24
/08
/23

Festivalul de Artă „Film în Sat”, cel mai mare eveniment cultural din mediul rural, care la începutul lunii august a strâns peste 10.000 de spectatori în stațiunea turistică Peștișani (Gorj), ajunge pentru prima dată în comuna Cernătești (Dolj), în perioada 25-27 august.

23
/08
/23

Copiii celorlalți/ Les enfants des autres, al cincilea lungmetraj al regizoarei și scenaristei Rebecca Zlotowski, care a avut premiera în competiția Festivalului de Film de la Veneția 2022, aduce în fața publicului, cu sensibilitate și umor franțuzesc, povestea unei femei de 40 de ani, prinsă între ceasul ei biologic care ticăie și povestea de dragostea dulce-amăruie cu un tată singur.

22
/08
/23

Începând de azi și până pe 3 septembrie va debuta ediția aniversară a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr, etapa Open Air, în Parcul Obor din București, cu un program de douăsprezece filme pentru toată familia, ateliere de creație și educație cinematografică, spectacole de jonglerii și magie și un târg de produse handmade, care va avea și o zonă gastronomică.

22
/08
/23

Cinema în aer liber continuă pe Insula Artelor din Parcul Titan cu încă trei săptămâni în care vor rula unele dintre cele mai bune filme ale ultimilor ani, nominalizate și premiate la festivaluri de film internaționale importante: premiile César, Globurile de aur, festivalurile de film de la San Sebastián, Veneția și Cannes și chiar la Oscaruri.

22
/08
/23

Documentarul Nopți albe, un proiect amplu ale cărui filmări sunt în derulare, aduce generațiilor care au trăit acele vremuri, dar și celor care au ocazia să le descopere acum, o poveste complexă a celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc: anii `80-2000 în care Echipa națională a scris nu doar istoria acestui sport, dar și pe cea a unei altfel de Românii, care a știut să iubească la unison și să celebreze performanța, mai presus de rezultate.

22
/08
/23

„Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est.” Aceasta a fost motivația juriului care a oferit Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) filmului românesc Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, la cea de-a 29-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo.

21
/08
/23

8 zile pline de întâlniri și revelații, 35 de spectacole, concerte, masterclass-uri și proiecții de film și peste 8.000 de participanți – așa a arătat Ideo Ideis Festivalul la ediția de majorat. Maratonul de evenimente dedicate comunității locale s-a încheiat vineri, pe 18 august, cu o seară de gală încărcată cu emoții și promisiuni. Pentru cei 100 de adolescenți din trupe, experiența începută în Alexandria va continua. Timp de un an de zile, trainerii și mentorii care i-au însoțit în procesele lor de explorare și dezvoltare în zilele de festival vor rămâne alături de ei, oferindu-le îndrumare, susținere, feedback și recomandări care să-i ajute să dea tonul transformărilor în comunitățile din care fac parte.

17
/08
/23

Pantofii de dans, entuziasmul de a-i întâlni pe creatorii care schimbă lumea prin intermediul filmelor de animație și curiozitatea de a urmări cele mai noi și mai promițătoare producții de gen nu trebuie să lipsească din kitul spectatorilor celei de-a 18-a ediții Animest.

16
/08
/23

CULMEA: Film și educație de mediu are loc între 6 și 10 septembrie, la Brașov, și este primul festival de film care își propune să folosească educația cinematografică în sprijinul copiilor și tinerilor care vor să cunoască mai multe despre mediu și criza climatică și să le ofere un instrument pentru dezbatere și implicare în aceste domenii.