Începe Festivalul „I Love Lipatti”!
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-festivalul-i-love-lipatti/

Prima ediţie a Festivalului „I Love Lipatti” se desfăşoară la Centrul Cultural Casa Artelor, între 19 şi 22 martie (orele 18.00 – 21.00).

Un articol de Liliana Matei|17 martie 2017

În 2017, întreaga lume muzicală sărbătorește 100 de ani de la venirea pe lume a celui mai mare pianist român din toate timpurile, DINU LIPATTI.

Supranumit de Paul Dukas „al doilea Enescu”, Dinu Lipatti continuă să existe în percepţia publică internaţională drept unul dintre simbolurile culturii româneşti, alături de George Enescu, Constantin Brâncuşi, Mircea Eliade şi Eugene Ionesco.

Alăturându-se evenimentelor din marile capitale ale Europei, Primăria Sectorului 3 și Centrul Cultural CASA ARTELOR, condus de regizoarea Alice Barb, organizează în perioada 19 – 22 martie, prima ediție a Festivalul „I love Lipatti”, eveniment dedicat marelui nostru compositor și pianist de geniu.

Timp de patru zile, la Casa Artelor vor avea loc lansări de carte, expoziții, conferințe, proiecții de film și recitaluri, în cadrul cărora va putea fi ascultată, pentru prima dată Integrala lucrărilor pentru pian solo de Dinu Lipatti!

În Curtea Mică a Casei Artelor vă va întâmpina expoziția “Dinu Lipatti – Viața și Opera”, deschisă pe toata durata Festivalului, iar Sala Brâncuși va găzdui Expoziția de fotografie “Dinu Lipatti – Portrete” și conferința „Dinu Lipatti, Viena 1933 – Berlin 1943, momente de cotitură ale consacrării pianistice” susținută de muzicologul Ana Maria Orendi, sosită special de la Berlin pentru acest eveniment.

În Sala Brâncuși de la Casa Artelor vor avea loc, deasemenea, lansarea celei de-a treia ediții a volumului biografic „Dinu Lipatti”, de Grigore Bărgăuanu și Dragoș Tănăsescu, în prezența primului autor, invitat special de la Paris, precum și lansarea primului volum din “Scrisori”, care cuprinde corespondența lui Dinu Lipatti cu cei mai însemnați profesori ai săi: Mihail Jora, Florica Musicescu și Nadia Boulanger. Este pentru prima dată când scrisorile marelui pianist văd lumina tiparului adunate într-un prim volum, publicat în Colectia “Esențial” a Casei Artelor, colecție inițiată și coordonată de Alice Barb. În aceeași Sală va avea loc și proiecția filmului „Le recital de Besançon”, realizat de Philippe Roger, tradus și prezentat de Irina Margareta Nistor, documentar despre ultimul recital al lui Dinu Lipatti, devenit legendar.

În cadrul Festivalului, Casa Artelor va deschide și un nou spațiu de spectacole, Sala Lipatti, iar cei care vor avea onoarea de a-l inaugura vor fi elevii Colegiului Național “Dinu Lipatti”, care vor avea, aici, primul recital.

În Sala Mozart pianista Mădălina Pașol va susține recitalul „In Memoriam Dinu Lipattiși tot aici se va auzi, pentru prima oară, Integrala lucrărilor pentru pian solo compuse de Dinu Lipatti, în interpretarea pianiștilor Viniciu Moroianu – partea I și Horia Maxim – partea a II-a, integrală completată cu piese din repertoriul pianistului Dinu Lipatti.

Festivalul “I love Lipatti” se va desfășura în intervalul orar 18.00 – 21.00, la sediul Centrului Cultural Casa Artelor, Bulevardul Mircea Vodă, nr. 5, Sector 3, intrarea fiind libera, în limita locurilor din fiecare sală.

Vă invităm cu emoție să îl sărbătorim împreună pe Dinu Lipatti, “un artist de o spiritualitate divină” (Francis Poulenc), “un mare pianist, poate cel mai mare” (Nadia Boulanger), un om extraordinar, cu un destin uluitor și tragic.

Conceptul Festivalului este semnat de regizoarea si pianista Alice Barb.

Detalii si programul pe ore: https://www.facebook.com/events/1639697046339882/

 

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.