Începe prima ediție a Festivalului Internațional Film O’Clock
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-prima-editie-a-festivalului-international-film-oclock/

Festivalul Internaţional Film O’Clock începe sâmbătă, 27 februarie, iar spectatorii se pot bucura, până pe 3 martie, de proiecţii atât fizice, la Cinema Muzeul Țăranului, dar şi online.

Un articol de Petre Ivan|27 februarie 2021

Biletele sunt disponibile în număr limitat iar pentru proiecțiile fizice se pot achiziționa de pe Eventbook iar pentru cele online de pe platforma Festival Scope.

Cele 5 zile zile de festival reunesc 20 de filme de scurt și lung metraj din cele 5 țări participante – Lituania, România, Grecia, Egipt și Africa de Sud, două evenimente pentru profesioniștii din industrie ce dezbat patrimoniul cinematografic și oportunitățile de cooperare dintre țări, sesiuni de Q&A cu invitați, moderate de criticul de film Cristi Mărculescu dar și întâlniri de socializare online, numite National Cocktails. 

Competiția de scurtmetraje include 15 titluri – o animație, două documentare și douăsprezece ficțiuni, alese de un colectiv de curatori din fiecare țară participantă:

  • Bucureștiul văzut de sus / Bucharest Seen from Above, r. Andrei Ștefan Răuțu, 17 min, România
  • Community Gardens, r. Vytautas Katkus, 15 min, Lituania
  • Contraindicații / Contraindications, r. Lucia Chicoș, 19 min, România
  • Dummy, r. Laurynas Bareiša, 13 min, Lituania
  • Mthunzi, r. Tebogo Malebogo, 9 min, Africa de Sud
  • Opinci / My father’s shoes, r. Anton & Damian Groves, 18 min, România
  • One Life, r. Marija Stonyte, 19 min, Lituania
  • Pathologies of Everyday Life, r. Alexandros Papathanasopoulos, 11 min, Grecia
  • Postcards from The End of The World, r. Konstantinos Antonopoulos, 23 min, Grecia
  • Sunday At Five, r. Sherif El Bendary, 17 min, Egipt
  • The Letter Reader, r. Sibusiso Khuzwayo, 29 min, Africa de Sud
  • The Mouse Story, r. Miltiades Christidis, 15 min, Grecia
  • The Promised, r. Ahmed Elghoneimy, 19 min, Egipt
  • Ward’s Henna Party, r. Morad Mostafa, 22 min, Egipt
  • What Did You Dream?, r. Karabo Lediga, 19 min, Africa de Sud

Scurtmetrajele din competiție vor concura pentru două premii în bani. Publicul își va alege favoritul prin vot online, Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj în valoare de 1000 Euro, va fi acordat producătorului – persoană fizică sau juridică. Premiul special oferit de organizatori, în valoare de 600 de euro, va fi acordat regizorului cu o contribuție artistică remarcabilă la frumusețea cinematografiei contemporane. 

Secțiunea de filme clasice este reprezentată de pelicule ce fac parte din moștenirea culturală a fiecărei țări participante în proiect:

Fata și ecoul (The Girl and The Echo), regia Arūnas Žebriūnas, 1964, 66’

Balanța, regia Lucian Pintilie, 1992, 105’

Zi liberă (Day Off), regia Vasilis Vafeas, 1982, 75’

Rugăciunea privighetoarei (The Nightingale’s Prayer), regia Henry Barakat, 1959, 109’

Katrina, regia Jans Rautenbach, 1969, 99’ 

Atât selecția competițională, cât și cea de filme clasice, este curatoriată de Mirona Radu (regizor, curator, România), Dian Weys (regizor, scenarist, Africa de Sud), Andrew Mohsen (critic de film, curator, Egipt), Ioanna Kryona (regizor, curator, Grecia) și Rimantė Daugėlaitė (consultant de film, Lituania).

Printre profesioniștii care vor participa la evenimentele de industrie se numără Jana Mikulevič (Film Center – Centrul Lituanian de Film, departamentul de Promovare, informare și Patrimoniu), Aleksas Gilaitis (co-fondator și curator principal al singurului festival anual de film de arhivă din Lituania și Țările Baltice), Angeliki-Lina Milonaki (președinte al Film Office – Macedonia Centrală și Grecia, jurnalist și istoric de film), Marianne Khoury (cineast și consultant, Egipt), Vasilis Vafeas (Asociația Producătorilor de Film Greci), Ioanna Peteinaraki (producător, Moving Rooster Productions), Mark Lotfy (artist vizual, producător și regizor, Egipt).

Festivalul Internațional Film O’Clock propune spectatorilor transpunerea experienței de vizionare tipică sălii de cinema în mediul online, motiv pentru care filmele vor fi disponibile la o oră exactă, pentru un timp limitat, timpul petrecut împreună, chiar și în spații diferite, stând la baza conceptului festivalului. 

Mai multe informații: www.FoC-IFF.com | [email protected].

Festivalul Internațional Film O’Clock este un eveniment inițiat de Mirona Radu, profesionist în industria filmului cu o experiență de aproape 10 ani în producție și distribuție de film, precum și festivaluri internaționale, organizat de Creatrix Fama și Culture Reality.

31
/07
/23

București, 27 iulie 2023 - Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.