Începe Retrospectiva TIFF la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-retrospectiva-tiff-la-bucuresti/

Între 15 şi 18 iunie, o selecţie de filme din programul Festivalului Internaţional de Film Transilvania va rula la Cinema Elvire Popesco, în cadrul Retrospectivei TIFF la Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|15 iunie 2017

Cinefilii vor avea ocazia să vadă inclusiv două dintre filmele câștigătoare: Familia mea fericită / My Happy Family, r. Nana Ekvtimishvili, Simon Gross – distins cu Trofeul Transilvania, și Piatră pe inimă / Heartstone, r. Gudmundur Arnar Gudmundsson, care și-a adjudecat Premiul pentru regie și pe cel al publicului.

Printre titlurile care au avut succes și la Cluj se numără mult-așteptatul documentar Safari, proiectat recent în prezența lui Ulrich Seidl,  Dumnezeu să ne ierte / QueDiosnosperdone, r. Rodrigo Sorogoyen, filmul de închidere al festivalului, O femeie fantastică Una MujerFantástica, prezentat chiar de Sebastian Lelio la Cluj, sau Roar – Sub asediul fiarelor, r. Noel Marshall, considerat „cel mai periculos film realizat vreodată”.

Cei mici se vor bucura de trei filme special alese pentru ei din programul EducaTIFF: Sânge de lapon, Micul port și O familie fabuloasă.

Biletele pot fi achiziționate de pe  www.elvirepopesco.ro, de la casa de bilete Elvira Popescu (Bd. Dacia, nr.77), precum și de la librăriile partenere Eventbook, în timpul programului de lucru al acestora, în limita locurilor disponibile

* * *

PROGRAM

JOI, 15 IUNIE

16.00 – În sânge (In theBlood), r. RasmusHeisterberg | 105′, Danemarca

18.15 – În umbra femeilor (L’Ombre des femmes), r. Philippe Garrel | 83′, Franţa

20.00 – Dumnezeu să ne ierte (QueDiosnosperdone), r. Rodrigo Sorogoyen | 124′, Spania

22.30 – Safari, r. Ulrich Seidl | 90′ Austria, Danemarca, Germania

VINERI, 16 IUNIE

14.30 – Legenda lui Michael Kohlhaas (Michael Kohlhaas), r. Arnaud des Pallieres | 122′, Franţa, Germania

17.00 – Cercul roşu (Le Cercle Rouge), r. Jean-Pierre Melville | 140′, Franţa, Italia

19.30 – Lansare de carte „Filmat în România, 2010-2014”, de Bujor T. Rîpeanu, Dinu Ioan Nicula. Editura Meronia (cu sprijinul UPFAR)

Sange de lapon

20.15 – Filmul câștigător al Premiului Publicului Piatră pe inimă (Heartstone), r. GudmundurArnarGudmundsson | 129′, Islanda, Danemarca

22.30 – Incidentul de la Hilton (The Nile Hilton Incident), r. TarikSaleh | 110′, Suedia, Danemarca, Germania

SÂMBĂTĂ, 17 IUNIE

10.00 – Sânge de lapon (SamiBlood), r. Amanda Kernell | 108′ Suedia, Norvegia, Danemarca (EducaTIFF)

16.00 – Toate nopţile albe (AllTheseSleeplessNights), r. Michal Marczak | 100′, Polonia, Marea Britanie

18.00 – Frantz, r. Francois Ozon | 114′, Franţa, Germania

20.15 – Tăcerea mării (Le silence de la mer), r. Jean-Pierre Melville | 86′ Franţa

Micul port

22.15 – Animale (Animals), r. GregZglinski | 95′ Elveţia, Austria, Polonia

DUMINICĂ, 18 IUNIE

10.00 – Micul port (Little Harbour), r. IvetaGrofova | 86′ Slovacia, Cehia, Ungaria (EducaTIFF)

12.00 – Roar – Sub asediul fiarelor, r. Noel Marshall | 94′ SUA

14.00 – O familie fabuloasă (Cigarettes et chocolatchaud), r. SophieReine | 98′ Franţa (EducaTIFF)

16.00 – Austerlitz, r. SergeiLoznitsa 94′ | Germania

18.00 – O femeie fantastică (Una MujerFantástica), r. Sebastian Lelio | 104′, Chile, Germania, Spania, SUA

20.15 – Filmul câștigător al Trofeului Transilvania – Familia mea fericită (My Happy Family), r. Nana Ekvtimishvili, Simon Gross | 119′, Georgia, Germania, Franţa

22.30 – Criminali de provincie (Small Town Killers), r. Ole Bornedal | 88′, Danemarca

Foto: Retrospectiva TIFF la București – facebook

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.