Întâlnire la București cu Evgheni Vodolazkin, marea revelație a literaturii ruse actuale
https://www.ziarulmetropolis.ro/intalnire-la-bucuresti-cu-evgheni-vodolazkin-marea-revelatie-a-literaturii-ruse-actuale/

Luni, 5 octombrie, ora 19, sunteţi invitaţi la lansarea romanului ,,Soloviov şi Larionov”, un eveniment la care vor participa, alături de Evgheni Vodolazkin, Teodor Baconschi, Mihail Vakulovski şi Denisa Comănescu.

Un articol de Liliana Matei|4 octombrie 2015

Marti, 6 octombrie, ora 19: întâlnire cu Horia-Roman Patapievici și Evgheni Vodolazkin într-o ediție specială „Înapoi la argument“.

Ambele evenimente vor avea loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu și se vor încheia cu sesiuni de autografe acordate de Evgheni Vodolazkin.

Evgheni Vodolazkin s-a născut ăn 1964 la Kiev, unde și-a făcut studiile universitare. Este doctor in stiinte filologice, specialist in literatura rusa veche.

Din 1990 devine cercetator la Institutul Literaturii Ruse (Puskinskii Dom) din Sankt-Petersburg. Este autorul a peste o suta de lucrari stiintifice, a contribuit la elaborarea enciclopediei Cantec despre oastea lui Igor si a Bibliotecii literaturii Rusiei Vechi, precum si a lucrarii Cuviosii Kiril, Ferapont si Martinian din Belozersk.

În 1992, la invitația Universitătii din München, și-a aprofundat studiile de medievistică occidentală, tinand si cursuri de literatura rusa veche. In 1998 a organizat conferinta internationala „Cultura manastireasca: Orient si Occident“. In perioada 1998–2002 a fost (cu intreruperi) bursier al Fundatiei Alexander von Humboldt, desfasurand o activitate de cercetare si publicand, in 2000, la München monografia Istoria universala a Rusiei Vechi. Din anul 2012 este redactor-sef al revistei Text si traditie, editata de institutul sau.

In paralel, incepe sa scrie literatura. Debuteaza in 2005 cu romanul Rapirea Europei. In 2009 publica romanul Soloviov si Larionov, care se bucura imediat de succes, fiind nominalizat la premiile Andrei Belii si Bolsaia Kniga (Marea Carte). In 2011 ii apare culegerea de studii si eseuri Instrumentul limbii.

In 2012 publica romanul Laur (Lavr; Editura Humanitas Fiction, 2014), care devine revelatia literara a anului 2013 in Rusia, fiind dublu castigator al Premiului Bolsaia Kniga – Premiul intai si Premiul cititorilor – si castigator al Premiului Iasnaia Poliana (Lev Tolstoi). Tot in 2013, romanul a fost nominalizat pe lista scurta la premiile Nationalnii Bestseller (Bestsellerul National) si Russkii Buker (Booker Rus). Opera literara a lui Evgheni Vodolazkin este in curs de traducere in peste douazeci de tari.

21
/05
/19

Ludmila Uliţkaia, una dintre cele mai apreciate scriitoare ale lumii, o voce inconfundabilă a literaturii ruse contemporane, va vizita din nou România, în perioada 21-23 mai 2019, la invitaţia editurii Humanitas Fiction. Scriitoarea se va întâlni cu publicul bucureştean la evenimentele care vor avea loc  astăzi (marţi), de la ora 18.30, la Institutul Cervantes (bd. Regina Elisabeta nr. 38).

20
/05
/19

Călătorie în timp, „Melmoth” ne invită să ne întoarcem spre tenebrosul gotic. Ne dezvăluie oameni care ar fi putut fi și istorii născute din istoria pe care o descoperim neîncetat, încercăm să o înțelegem. Noi, cititorii, devenim martori și vedem în fața ochilor scene impresionante din istorii atroce, cum ar fi genocidul armean sau Holocaustul.

17
/05
/19

SEROTONINĂ, al șaptelea roman al scriitorului Michel Houellebecq, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Daniel Nicolescu, este disponibil din 15 mai în librăriile din București și din țară. Cartea va fi lansată la Bookfest 2019 sâmbătă, 1 iunie, de la ora 16.30, la standul Editurii Humanitas.

02
/05
/19

Joi, 9 mai, Librăria Humanitas de la Cișmigiu găzduiește un eveniment dedicat Doinei Cornea și volumului „Puterea fragilității”, apărut recent la editura Humanitas, în ediție de colecție, cu un cuvânt înainte de Gabriel Liiceanu. Vă invităm să parcurgeți un fragment!

24
/04
/19

Pierce Brosnan, în rolul lui Robinson Crusoe, în ecranizarea din 1997 a romanului omonim al scriitorului Daniel Defoe, publicat în urmă cu 300 de ani (25 aprilie 1719) și considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Daniel Defoe a murit într-o zi 24 aprilie (1931).

23
/04
/19

Se obișnuiește să se spună ca Miguel de Cervantes (simbolul literaturii spaniole) și William Shakespeare (cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză) au decedat in aceeasi zi, 23 aprilie (1616). Acest lucru este însă imposibil, deoarece, chiar dacă au murit in aceeași dată, în Marea Britanie se utiliza calendarul iulian, în timp ce în Spania se adoptase cel gregorian. O interesantă explicație a acestei frumoase ficțiuni calendaristice găsim pe blogul eseistului, filosofului și publicistului Valeriu Gherghel, http://filosofiatis.blogspot.com.

18
/04
/19

Plasat în Mexic, la sfârșitul anilor '60, „Sălbaticul” lui Guillermo Arriaga este un roman pe viață și pe moarte, în care scriitorul își arată din plin măiestria, în 725 de pagini de literatură la cel mai înalt nivel.

12
/04
/19

El este peste tot... La Verona, unde n-a existat niciodată balconul Julietei la care se strecoară adolescentul Romeo. În Italia pe care, se pare, n-a văzut niciodată, ci doar a închis ochii și și-a închipuit-o.