Ioana Nicolaie, la Nocturne – în această seară, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/ioana-nicolaie-la-nocturnele-marinei-constantinescu-in-aceasta-seara-la-tvr/

Într-o lume a contestării şi agresării continue a valorilor, realizatoarea Marina Constantinescu îşi continuă dialogurile cu oameni care contează. La ediţia Nocturne din 31 martie, Marina Constantinescu o are drept invitată pe scriitoarea Ioana Nicolaie.

Un articol de Petre Ivan|31 martie 2014

Ioana Nicolaie este scriitoare, poetă şi mamă. Este, de asemenea, soţia scriitorului Mircea Cărtărescu.

În editia Nocturne de luni, 31 marie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, Ioana Nicolaie vorbeşte cald şi sincer despre viata ei de când a părăsit Sângeorz-Băi, despre perioadele sărace, la propriu, cărora le-a zâmbit cu toleranţa omului care ştie că îl aşteaptă ceva special în viaţă şi despre întreg firul poveştii vieţii ei.

Ioana Nicolaie

Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie

Autoare a romanelor „Autoimun”, „Cerul din burtă”, „O pasăre pe sârmă” etc., Ioana Nicolaie spune că în scriitură o interesează atât povestea, cât şi autenticitatea.

Din admiraţie pentru demersul său de a-i antrena şi educa pe cei mai mici dintre cititori într-ale cuvântului, prin parteneriatul pe care îl are cu Libraria Humanitas, unde le citeşte copiilor poveşti, într-o luptă deschisă cu dispariţia magiei, gazda emisiunii a numit-o Şeherezada.

Borges în troleibuzul 66

Ioana Nicolaie rememorează cu drag la Nocturne vremurile în care, studentă fiind, locuia la „capătul pământului”, în zona Fundeni a Bucureştiului, când drumul lung către Universitate îi îngăduia să citească Borges în troleibuzul 66. Zâmbeşte când îşi aminteşte de primii blugi şi de fructele kiwi abia apărute la noi în anii ’90. Era o tânără entuziastă, cu multe speranţe: „Eu am avut ambiţii, nu ştiu dacă mari, mi-am făcut mereu planuri şi am pus pariuri cu mine.”

„Întotdeauna tinerii au dreptate. Noi, cei de dinainte, ar trebui să avem responsabilitate”, este de părere Ioana Nicolaie. „Tinerii de azi nu pot înţelege nimic din vremurile trecute. Ei intreabă: da’ ce, nu vă lăsa Ceauşescu să vă conectaţi la Facebook?, continuă ea.

Ioana Nicolaie

Despre scriitorii optzecişti, pe care „lumea şi acum îi consideră ca fiind generaţia tânără”, deşi de atunci au trecut 40 de ani, despre a fi şi soţia lui Mircea Cărtărescu, aflaţi din mărturisirile Ioanei Nicolaie la Nocturne de la TVR 1, TVR HD şi TVR+ de luni, 31 martie.

Foto cu Ioana Nicolaie – wikipedia, facebook

05
/06
/14

Întâlniri cu mari regizori de teatru, piese premiate în lectură, filme originale ale unora dintre cei mai bine cotaţi artişti şi cele mai noi şi interesante apariţii editoriale în domeniul artelor spectacolului sunt prezentate zilnic în programul de evenimente speciale ale Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (6-15 iunie).

05
/06
/14

Pentru a marca la Bucureşti Ziua Naţională a Portugaliei (10 iunie), Ambasada Portugaliei la Bucureşti şi Orchestrele şi Corurile Radio propun publicului joi, 12 iunie, la Sala Radio, de la 19.00, un concert extraordinar de fado.

04
/06
/14

Prima jumătate a TIFF 13 a însemnat, personal, cinci zile cu destule filme bune (noi), câteva mari filme (vechi), două-trei rateuri, un concert-eveniment care a reînviat „Crucișătorul Potiomkin” (1925), o conferință pentru salvarea cinematografelor de stat și o neîntreruptă alergătură între săli de proiecție.

04
/06
/14

Miercuri, 4 iunie 2014, începând cu ora 19, publicul meloman va avea ocazia de a-i reîntâlni pe Gabriel și Simina Croitoru nu numai interpretând, ca soliști, Mozart pe scena Studioului „Mihail Jora“, ci şi în calitate de invitați la evenimentul prilejuit de lansarea albumului W. A. MOZART, J. BRAHMS: SIMINA CROITORU; GABRIEL CROITORU, produs de Editura Casa Radio. Lansarea va avea loc în pauză concertului, în foaierul central al Sălii Radio, fiind urmată de o sesiune de autografe, la finalul concertului.

04
/06
/14

Cea de-a şaptea ediţie a Turneului Naţional Stradivarius se află în plină desfăşurare, cu săli de concerte arhipline de fiecare dată. Violonistul Alexandru Tomescu şi vioara Stradivarius, alături de pianistul Eduard Kunz au străbătut deja şapte dintre cele 12 oraşe care se regăsesc în itinerarul evenimentului, înregistrând în fiecare dintre oraşele vizitate – Târgu Mureş, Bistriţa, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Hunedoara şi Sibiu - succese extraordinare.

04
/06
/14

Cinema-Edu împreună cu echipa de film a liceului Lazăr invită liceenii să călătorească în lumea filmelor ALTFEL. Cinema-Edu este cel mai extins proiect de educație cinematografică și socială din țară, care a ajuns la ediția a IV-a.

04
/06
/14

Mă gândesc că trăirea deplină a momentului trebuie să se consume izolându-mă complet de lumea din jur. Orice implicare sau amestec din exterior poate deranja și infesta curățenia și seninătatea intimității. Trebuie să închid lumea de afară în jurul meu. Este foarte grea această performanță, cere credință, curaj, caracter, putere… Este o virtute…