Iohannis, îngrijorat de starea Muzeului de Istorie a României: Acest simbol se găseşte în pericol
https://www.ziarulmetropolis.ro/iohannis-ingrijorat-de-starea-muzeului-de-istorie-a-romaniei-acest-simbol-se-gaseste-in-pericol/

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Muzeul Naţional de Istorie a României, că este îngrijorat de faptul că acest simbol al istoriei şi culturii se găseşte în pericol, în condiţiile în care specialiştii spun că această clădire nu ar rezista satisfăcător unui seism important.

Un articol de Petre Ivan|15 ianuarie 2015

Şeful statului, Klaus Iohannis, a afirmat, în cadrul evenimentului ”Muzeul Naţional de Istorie a României – Un Nou Început”, organizat cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, că în calitate de preşedinte al României, marchează pentru prima dată ziua culturii, şi o face nu doar simbolic, printr-o vizită la Muzeul Naţional de Istorie a României, care reprezintă, alături de Banca Naţională a României, locul din centrul Capitalei care semnifică în cel mai înalt grad temeinicia statului român, din punctul de vedere al culturii şi al istoriei.

”Muzeul Naţional de Istorie a României este depozitarul tezaurului istoric şi al mărturiilor fundamentale ale ţării”, a afirmat preşedintele, arătând că a văzut în timpul vizitei la Muzeu originalele Declaraţiei de Unire de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918 şi a Constituţiei Regatului României, din 1923.

”Aceste documente sunt chei de boltă ale statului român modern, păstrate în depozitele Muzeului Naţional de Istorie a României. Din păcate, ca şi multe altele, nu pot fi arătate publicului decât rar, greu şi parţial”, a spus Iohannis, precizând că ”de 15 ani, Muzeul Naţional de Istorie a României trăieşte doar din expoziţii permanente”.

”Sunt îngrijorat de fapul că acest simbol al istoriei şi culturii se găseşte în pericol, specialiştii ne spun că Muzeul nu ar rezista satisfăcător

Klaus Iohannis, preşedintele României

Klaus Iohannis, preşedintele României

unui seism important , că nu asigură o conservare şi prezentare a patrimoniului la nivelul la care ar trebui să o facă. De fapt starea Muzeului Naţional de Istorie a României este reprezentativă pentru o bună parte a valorilor culturale ale naţiunii, ce sunt îngrijite mai degrabă de oameni dăruiţi, dar cu puteri limitate, decât de instituţii”, a precizat şeful statului.

Şeful statului a mai anunţat că a semnat, miercuri, două scrisori prin care a confirmat acordarea Înaltului patronaj al Preşedintelui României pentru Festivalul Internaţional George Enescu, ediţia 2015 şi pentru Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, notează Mediafax.

La finalul discursului, preşedintele Iohannis a semnat şi ştampilat panoul filatelic care cuprinde întregul poştal ”Ziua Culturii Naţionale”, emis cu ocazia zilei de 15 ianuarie. Şeful statului a ţinut să precizeze că şi-a mai pus semnătura pe o astfel de ediţie filatelică, emisă cu o ocazie specială, precizând că a mai făcut acest lucru cu ocazia Capitalei Culturale Europene Sibiu 2007.

La evenimentul ”Muzeul Naţional de Istorie al României- Un nou Început” au participat ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, Ernest Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional al României, dar şi senatori şi deputaţi, membri ai comisiei de cultură din Parlament şi oameni de cultură.

Foto: Klaus Iohannis, Muzeului de Istorie a României – wikipedia, facebook

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.