Istoria sclaviei romilor povestită de prima regizoare de etnie romă, Alina Șerban
https://www.ziarulmetropolis.ro/istoria-sclaviei-romilor-povestita-de-prima-regizoare-de-etnie-roma-alina-serban/

Actriţa Alina Șerban îşi face debutul în regie de film cu scurtmetrajul „Bilet de iertare”.

Un articol de Petre Ivan|17 octombrie 2019

Alina Șerban este actriţă, dramaturgă şi regizoare, câştigătoare a numeroase premii internaţionale. Prima din familia ei care a absolvit liceul, ea și-a continuat studiile la UNATC, New York University – Tisch şi a obţinut diploma de masterat la Royal Academy of Dramatic Art, Londra.

Actrița și-a făcut debutul ca protagonistă în lungmetrajul ”Singură la nunta mea”/ “Seule a Mon Mariage”. Filmul a fost selectat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2018 în cadrul programului ACID (Association pour le cinéma indépendant et să diffusion). Pentru acest rol, Alina Șerban a primit premiul “Best Actress” la Festivalul International du Film de Femmes de Salé. Filmul a câștigat premiul “Best feature film” la Festivalul European de Film CineDays.

Bilet de iertare

În prezent, actrița se pregăteşte pentru o nouă etapă în cariera ei. Cei 10 ani de activitate artistică şi activism rom culminează cu primul ei scurtmetraj: “Bilet de iertare”.

Foto: Cornel Brad

Cunoscută în România ca inițiatoarea teatrului cu mesaj social rom, Alina Șerban a reușit în decursul ultimilor 10 ani să aducă în atenția publicului povești despre experiențele romilor din perspectivă romă.

“Marea rușine” este prima piesă de teatru a unei regizoare de etnie romă inclusă în repertoriul permanent al unui teatru de stat din România. Spectacolul prezintă istoria sclaviei romilor, subiect care nu se regăsește în manualele școlare.

Scurtmetrajul “Bilet de iertare”, regizat și scris de Alina Şerban, continuă să vorbească despre această pagină de istorie prea puțin cunoscută de publicul larg.

Acțiunea se petrece în anii 1856 și urmărește povestea robului Dincă care este iubit de două mame:  mama sclavă și mama boieroaică.

Filmările vor începe luna aceasta și vor avea loc la Palatul Stirbey Buftea.

Scurtmetrajul ”Bilet de iertare” va fi produs de Mobra Films și Asociația Untold Stories.

Asociația Untold Stories a fost înființată de către Alina Șerban în 2015 și are ca misiune documentarea şi promovarea culturii şi identităţii rome.

Scurtmetrajul “Bilet de iertare” este un proiect derulat de Asociația Untold Stories și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile” și co-finanțat de Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice.

*****

Despre beneficiarul de finanțare

Asociația Untold Stories, înființată de actrița, regizoarea și dramaturga Alina Șerban, are ca misiune promovarea culturii rome, oferind o platformă necesară pentru povești rome nespuse și marginalizate. Prin proiectele sale artistice, Asociația își propune să aduca in atentia publicului larg cultura, istoria și experiențele de viață ale romilor și să combată astfel discriminarea și discursul instigator la ura.

07
/03
/14

Câteva dintre cele mai bune scurtmetraje lansate anul trecut pot fi văzute la Festivalul Internațional de Film NexT (3 – 7 aprilie), în două dintre cele mai îndrăgite secțiuni: Short Matters! și Semaine de la Critique. Cea de-a opta ediție a Festivalului NexT va avea loc la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro și Ceainăria Cărturești.

06
/03
/14

Maroc, filmul lui Josef von Sternberg din 1930, vă prilejuieşte întâlnirea cu doi actori de legendă ai Hollywood-ului, Marlene Dietrich şi Gary Cooper. Filmul este difuzat în această seară, de la ora 20.30, pe TVR 2, în cadrul emisiunii Telecinemateca.

06
/03
/14

300: Ascensiunea unui Imperiu, povestit în stilul vizual spectaculos al blockbusterului 300: Eroii de la Termopile, este un nou capitol din epopeea impresionantă, în care acţiunea se desfăşoară pe un nou câmp de luptă - marea. Distribuit de MediaPro Distribution, filmul ajunge pe marile ecrane din tara incepand cu 7 martie.

06
/03
/14

The Broken Circle Breakdown / Paradisul spulberat, drama musical în regia lui Felix Van Groeningen, cu Veerle Baetens şi Johan Heldenbergh, va avea premiera în România vinerea aceasta, 7 martie. Filmul a fost nominalizat la Oscar 2014 pentru “Cel mai bun film străin” şi a fost premiat deja vineri seară la César 2014, în cadrul aceleiaşi secţiuni.

04
/03
/14

Pe 4 aprilie, la doar o lună de la gala premiilor Oscar, Festivalul Internațional de Film NexT (3 – 7 aprilie) își așteaptă spectatorii la o seară cu filme de Oscar și covor roșu, la CinemaPRO din București, la ora 21.00. Oscars Night aduce, în premieră, cele cinci filme nominalizate la trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj, inclusiv câștigătorul categoriei, emoționantul Helium, în regia lui Anders Walter.

03
/03
/14

La peste 10.000 de metri altitudine, Liam Neeson sfidează pericolul şi intră din nou în acţiune, în Non-Stop, un thriller plin de suspans şi situaţii la limita imposibilului.

03
/03
/14

Favoritul "12 Years a Slave" a fost desemnat cel mai bun film al anului la Oscar 2014. Alfonso Cuaron ("Gravity") a câștigat premiul pentru cea mai bună regie, iar Cate Blanchett ("Blue Jasmine") și Matthew McConaughey ("Dallas Buyers Club"), premiul pentru cei mai buni actori în rol principal. Cel mai bun actor și cea mai bună actriță în rol secundar au fost desemnați Jared Leto ("Dallas Buyers Club"), respectiv Lupita Nyong'o ("12 Years a Slave").

28
/02
/14

Galeria M8 vă invită miercuri, 5 martie, de la ora 20.30, la proiecţia filmului mut „Fericirea” („Schastye”, Uniunea Sovietică 1935, în regia lui Aleksandr Medvedkin), acompaniat live de muzica celor de la Karpov not Kasparov.

27
/02
/14

Anul 2013 a fost considerat bun pentru cinematografia de calitate. Iar asta se vede, parţial, în nominalizările la premiile Oscar 2014, dar şi prin filmele care au fost ocolite. Câştigătorii vor fi anunţaţi în noaptea de 2 spre 3 martie.

27
/02
/14

Un atelier de film documentar, 50 de pelicule împărţite în cinci secţiuni, spectacole de teatru, un masterclass al cineastului polonez Marcel Łoziński şi un circuit turistic aparte, în centrul Bucureştiului, fac parte din programul celei de-a şaptea ediţii a Festivalului One World Romania.