Istoria teatrului universal – ediția ilustrată Oxford, la Cărturești, cu George Banu și Felix Alexa
https://www.ziarulmetropolis.ro/istoria-teatrului-universal-editia-ilustrata-oxford-la-carturesti-cu-george-banu-si-felix-alexa/

Luni, 20 iunie, de la ora 18.30 la ceainăria Cărtureşti se lansează în cadrul Întâlnirilor Yorick ediţia ilustrată a Istoriei teatrului universal, coordonată de John Russell Brown. Participă criticul de teatru George Banu şi regizorul Felix Alexa.

Un articol de Petre Ivan|14 iunie 2016

Evenimentul va prilejui și o întâlnire cu volumul Convorbiri teatrale, de George Banu, publicat în colecția Yorick în colaborare cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Cartea cuprinde conversații cu cei mai importanți creatori din România și din străinătate, prezenți în ultimii trei ani la FITS: Felix Alexa, Eugenio Barba, Klaus Maria Brandauer, Dragoș Buhagiar, Constantin Chiriac, Alexandru Dabija, Pippo Delbono, Emmnuel Demarcy-Mota, Lev Dodin, Declan Donnellan, Benard Faivre d’Arcier, Jean-Jacques Lemêtre, Krystian Lupa, Piotr Skiba, Mihai Măniuțiu, Wajdi Mouawad, Silviu Purcărete, Peter Stein, Erhard Stiefel.

Aceste conversații reprezintă și ele o istorie vie, din arhivele inedite, a teatrului actual românesc și străin. Istoria teatrului universal a apărut în colecția Yorick, coordonată de Monica Andronescu, tradusă de Dana Ionescu, Adriana Voicu și Cristina Maria Crăciun.

Instrument indispensabil pentru oricine studiază azi artele spectacolului, Istoria teatrului universal este o incursiune fascinantă în istoria, știută și mai puțin știută, a artei teatrale de peste 4500 de ani, de la Egiptul Antic și până la formele multiculturale de azi.

Dramaturgi, actori, regizori, compozitori, spectacole, mișcări artistice și teatre importante își arată diferitele lor fețe, dezvăluite într-un parcurs care are încă multe enigme. Muzica și scenografia ies, și ele, la lumină. Experții au cercetat încă o dată arhivele din Europa, America și Asia și ne invită pe scenă și în culise, scriind cuprinzător povestea teatrului, spectacol fără sfârșit.

În cadrul întâlnirilor Yorick propunem lunar teme de discuție pornind de la cărți, spectacole sau realități ale teatrului contemporan și artelor spectacolului.

Printre invitații Întâlnirilor de până acum au fost Andrei Șerban, Victor Ioan Frunză, Theo Herghelegiu, Victor Scoradeț, Radu-Alexandru Nica, Alexandru Darie și Oana Pellea.

Foto: Istoria teatrului universal, Felix Alexa – nemira.ro

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.