Femeia la 30 de ani. Între crize și umor
https://www.ziarulmetropolis.ro/femeia-la-30-de-ani-intre-crize-si-umor/

Timpul aleargă pe lângă noi şi ne impune ritmul. Presiunea este permanentă şi de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

Un articol de Monica Andronescu|12 aprilie 2024

Sunt câteva dintre întrebările pe care le propune spectacolul „30+” de la Teatrul Metropolis, un spectacol semnat de Alexandru Bogdan și în distribuția căruia se regăsesc șase actrițe, toate iubite de public, toate personalități puternice pe scenă: Corina Moise, Ana Covalciuc, Ioana Anastasia Anton, Florina Gleznea, Dana Rogoz și Andreea Mateiu. Cu titlul original „Beautiful Bodies”, piesa scrisă de Laura Cunningham, în aparență o comedie spumoasă și pe care publicul o savurează, vorbește în esență cam despre toate problemele mai deloc comice ale lumii în care trăim și despre presiunea pe care societatea o exercită asupra noastră, de la însingurare și relații sau familii disfuncționale la probleme financiare, depresie, lipsă de sens, obsesii, căutarea afecțiunii… toate traduse la feminin.

Textul aduce laolaltă șase tipologii diferite, șase femei pe care viața le-a purtat în direcții diferite, dar pe care le unește o prietenie veche și… nu în ultimul rând nefericirea. Sau neîmplinirea. Motivul reunirii grupului e un copil care urmează să se nască și care le-ar putea readuce sensul… Cu replici spumoase, piesa vorbește despre o criză. Criza femeii la 30 de ani, adică acel moment când începi să simți că nu mai ai timp… că ești într-o cursă contra cronometru cu tine însăți, cu ratarea fie ea umană sau profesională, cu corpul tău care începe să nu mai fie ca la 20 de ani. Este acel moment al vieții unei femei în care lucrurile se cristalizează și drumurile și opțiunile par să se îngusteze. Iar nefericirea se arată ca fiind infinită în chipurile și fațetele ei. Antidotul în cazul de față? Umorul și prietenia.

Șase caractere total diferite, pe care le veți savura la fața locului, în Sala Mare a Teatrului Metropolis, șase femei care, într-o seară, la o petrecere, se (re)găsesc, se ceartă, se împacă, se sprijină, se contrazic, își povestesc cu umor problemele și dramele personale, se dezvăluie și dezvăluie lumi interioare superb construite, în care cu toții ne recunoaștem. Cât de departe e viața lor de ceea ce au visat și cât timp mai au s-o aducă în punctul în care și-ar dori? Câte castele de nisip li s-au dărâmat și cât timp mai au să construiască altele? Extrem de diferite, ființe care se raportează diferit la existență și la oameni – de la femeia caldă și timidă, sufocată de o politețe care i-a devenit mod de existență și care așteaptă mereu să sune un telefon, la femeia dezinvoltă, dispusă la diverse experiențe sexuale, dar care tânjește după tandrețe constantă, la actrița care nu-și găsește drumul spre succes și care e mereu pe punctul de a se despărți de un bărbat care o înșală, la femeia care construiește vieți paralele în minte și fuge de o realitate din care bărbatul iubit a plecat de un an, la femeia însărcinată, care simte că trăiește un miracol, dar nu știe cum să managerieze toată situația în care se află viața ei, toate sunt într-un punct de cotitură. Iar cea de-a șasea, contrapunctul necesar în spectacol, e femeia de succes, femeia puternică și dură, femeia care înoată în bani și care trăiește la un cu totul alt nivel, imposibil de cinică și absolut comică în agresivitatea ei, se dezvăluie și ea la final la fel de fragilă, la fel de nefericită, la fel de dornică de afecțiune.

În esență, spectacolul de la Metropolis e despre prietenie, despre acel ceva prețios la care te întorci atunci când toate punțile au dispărut. Și experiența e absolut terapeutică, pentru că, pe de o parte, de-a lungul poveștii empatizezi cu fiecare dintre ele și simți cum propria ta viață s-a intersectat cel puțin o dată cu situații similare, iar, pe de altă parte, e terapeutică pentru că totul, tot acest carusel teribil de emoții prin care trec împreună și fiecare în parte se traduce într-o explozie de râs. Iar câteodată, râsul devine lacrimă…

Foto: Andrei Gândac/Two Bugs

Următoarele reprezentații sunt programate pe 11 și 12 mai. 

30+

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.