Istoricul Neagu Djuvara și filosoful Mihai Şora, decoraţi cu ordinul Steaua României
https://www.ziarulmetropolis.ro/istoricul-neagu-djuvara-si-filosoful-mihai-sora-decorati-cu-ordinul-steaua-romaniei/

Istoricul Neagu Djuvara şi filosoful Mihai Şora au fost decoraţi, luni seară, la Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis, cu ordinul Steaua României. Vizibil emoţionat, istoricul Neagu Djuvara a spus în faţa audienţei că nu se mai aştepta ca la vârsta sa (100 de ani) să mai primească o asemenea decoraţie din partea oficialităţilor.

Un articol de Petre Ivan|27 septembrie 2016

„Sunt foarte mişcat şi mulţumesc din tot sufletul pentru această decoraţie, pe care o primesc ca pe o mare onoare ce mi se acordă. Nu ştiu în ce măsură o merit, dar oricum sunt recunoscător”, a declarat Mihai Şora

La rândul lui, Neagu Djuvara s-a arătat onorat de primirea decoaraţiei:Neagu Djuvara

„Mă simt foarte măgulit şi vă spun că m-am strivit aşa de întâmplări ca la 100 de ani să mai ai prilejul de a primi recompense şi decoraţii (…)” – Neagu Djuvara.

Şeful statului i-a conferit lui Neagu Djuvara Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler „cu prilejul aniversării unui secol de viaţă, în semn de înaltă apreciere pentru dăruirea cu care şi-a servit patria, prin angajamentul personal în procesele politice, diplomatice şi culturale ce au promovat valorile, istoria şi imaginea ţării noastre în lume, precum şi pentru înalta ţinută morală de care a dat dovadă de-a lungul timpului”.

Preşedintele Iohannis i-a acordat aceeaşi distincţie lui Mihai Şora „cu prilejul aniversării unui secol de viaţă, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră dedicată valorilor umane fundamentale, cercetării şi educaţiei, prin care a îmbogăţit cultura românească şi universală, pentru rolul avut în consolidarea democraţiei în România postdecembristă, impunându-se ca un reper al tinerelor generaţii”.

Foto: Neagu Djuvara,  Mihai Şora, Klaus Johannis – facebook

02
/07
/13

Scriitorul Mircea Cărtărescu a câştigat Spycher - Literaturpreis Leuk în Elveţia, distincţia urmând să îi fie înmânată la începutul lui septembrie. Premiul, considerat una dintre cele mai importante distincţii literare europene, este acordat de fundaţia elveţiană Stiftung Schloss Leuk (Fundaţia Castelul din Leuk).

02
/07
/13

„Mă tem că sunt un om al monologului. Mă tem că m-am născut baricadat în mine însumi şi că n-am reuşit, de-a lungul existenţei, să ies din această închisoare intimă, în afară, să comunic cu lumea“, spunea Octavian Paler, de la a cărui naștere se împlinesc, astăzi, 92 de ani... Cărţile şi ieşirile lui publice poate că l-au contrazis. Paler a ştiut să lase întotdeauna în urmă fraze puternice, ca nişte firimituri pentru cei care au crezut în raţiune.

28
/06
/13

Ambalată sub titulatura de „roman“, „Pisica ruptă“, poate cea mai cunoscută carte a lui Mircea Daneliuc, a fost reeditată recent, la mica editură Adenium. Senzaţia de dispreţ pe care cineastul pare a o nutri faţă de lumea din jur ajunge, din nefericire, să joace în defavoarea sa.