István Szabó, regizorul maghiar premiat cu Oscar, printre invitații ediției aniversare TIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/istvan-szabo-regizorul-maghiar-premiat-cu-oscar-printre-invitatii-editiei-aniversare-tiff/

Autor de marcă al cinematografiei maghiare, regizorul István Szabó vine în România ca invitat special la cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (23 august – 1 iulie, Cluj-Napoca). Lui i se vor alătura zeci de invitaţi români şi străini în cele zece zile de festival. Printre aceştia se numără celebrul scenarist Guillermo Arriaga, Christian Jeune, directorul Departamentului de Film al Festivalului de la Cannes, producătorul israelian Katriel Schory, regizorii Szabolcs Hajdu, Susanna Nicchiarelli, Agustí Villaronga sau Uberto Pasolini.

Un articol de Petre Ivan|19 iulie 2021

Pe 28 iulie, în cadrul Zilei Maghiare, vor rula alte opt filme premiate, printre care Spirala (Spiral), al regizoarei clujene Cecília Felméri, recompensat cu o Mențiune specială la Varșovia, cu Alexandra Borbély (On Body and Soul), și Bogdan Dumitrache (Poziția copilului). Acesta din urmă va fi prezent la TIFF, alături de cunoscutul producător András Muhi. În aceeași secțiune, cineastul Szabolcs Hajdu se întoarce la Cluj cu Treasure City.

Iubitorii de film care aleg să-și petreacă vacanța la TIFF vor avea șansa să-i întâlnească pe regizorii Christos Nikou, prezent în Competiția oficială cu Mere (Apples), și Vadim Perelman, invitat la proiecția Lecții de persană (Persian Lessons) din Piața Unirii Open Air. Regizoarea italiană Susanna Nicchiarelli vine la TIFF cu Domnișoara Marx (Miss Marx), noua producție pe care o semnează, premiată recent la Veneția, acolo unde s-a bucurat de o premieră oficială și Un loc ca oricare altul (Nowhere Special), în regia lui Uberto Pasolini, cunoscutul producător al comediei The Full Monty.

Din delegația de regizori, actori și producători invitați în secțiunea Focus Spania vor face parte Roberto Cueto, selecționer al Festivalului de la San Sebastian, cineastul Agustí Villaronga – regizorul filmului În pântecul mării (The Belly of the Sea), regizorul și producătorul Manuel Arija de la Cuerda – autorul filmului Ultrainocența (Ultrainnocence), Javier Polo Gandía – regizorul Misterul flamingoului roz (The Mistery of the Pink Flamingo) sau cineastul Guillermo Benet, care semnează regia și scenariul lungmetrajului Nevinovații (The Blameless).

Invitat în juriul care va desemna câștigătorul Trofeului Transilvania din acest an, celebrul scenarist și scriitor mexican Guillermo Arriaga, cunoscut pentru scenariile unor filme precum Babel (nominalizat la Oscar în 2006) sau The Three Burials of Melquiades Estrada, premiat pentru scenariu la Cannes, va fi prezent la Cluj alături de Christian Jeune, directorul Departamentului de Film al Festivalului de la Cannes, Katriel Schory, producător, fondatorul Belfilms și fost director executiv al Israel Film Fund, actorul, regizorul și producătorul american Scott Coffey (Ellie Parker, Mullholland Drive) și actrița Maria Popistașu, protagonistă în Întregalde, selecționat în Quinzaine des Réalisateurs la Cannes.

Din juriul care va acorda premiile secțiunii Zilele Filmului Românesc va face parte Bernd Buder, directorul artistic al FilmFestival Cottbus și consultant pentru selecța secţiunii Forum a Festivalului de la Berlin, alături de consultantul și selecționerul Freddy Olsson, fost președinte al Festivalului de la Göteborg, și coordonatorea echipei de marketing a New Europe Film Sales, Ewa Bojanowska. Scurtmetrajele din secțiunea ZFR vor fi jurizate de Doris Bauer, co-directoarea Vienna Shorts, criticul de film Jay Weissberg, directorul Festivalului de Film Mut din Pordenone, și Xavier Henry-Rashid – fondatorul companiei Film Republic. Profesor de cinema și critic de film, Jean-Max Méjean va face parte din Juriul FIPRESCI, alături de jurnalista Jenni Zylka, membră a echipei de selecție a secțiunii Panorama a Festivalului de la Berlin, și Marina Kostova, unul dintre cei mai apreciați critici de film din Macedonia de Nord, redactor-șef adjunct al publicaţiei SDK.

Nume importante ale cinematografiei autohtone vor sosi la Cluj-Napoca în perioada festivalului. Nae Caranfil va fi recompensat la această ediție cu Premiul de Excelență, actrița Cezara Dafinescu va fi distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră, regizorul Daniel Sandu va fi prezent în Zilele Filmului Românesc cu Tata mută munții, iar actorii Alex Bogdan și Ilona Brezoianu, proaspăt reveniți de pe covorul roșu de la Cannes cu Întregalde, se vor întâlni cu publicul românesc la TIFF.

Nu vor lipsi de la petrecerea aniversară TIFF.20 creatoarea de modă Doina Levintza, care-și va lansa un album foto cu costume din filmul „De ce trag clopotele, Mitică?”, Florin Piersic Jr., pe care spectatorii vor avea ocazia să-l vadă în Asta-i viața (That Was Life, r. David Martín de los Santos), Dan Bordeianu, care se întoarce pe marele ecran în Căutătorul de vânt (r. Mihai Sofronea), regizorul Octavian Strunilă, care va debuta la Cluj cu Perfect necunoscuți, Mircea Andreescu, unul dintre protagoniștii După 40 de zile (r. Andrei Gruzsniczki).

 

22
/12
/13

A rămas celebru pentru filmele sale (printre care ,,Lawrence of Arabia”, foto sus), pentru stilul de viață excentric - condimentat cu alcool și cu jocuri de noroc - și pentru franchețea cu care le răspundea jurnaliștilor. Peter O'Toole a murit săptămâna trecută, la 81 de ani.

22
/12
/13

Scriitorul Ned Vizzini era autorul unor romane de succes, printre care şi "It's Kind of a Funny Story". Acest volum, apărut în anul 2006, ce descrie aventurile unui adolescent care se luptă cu depresia, a fost adaptat şi într-un film produs la Hollywood.

21
/12
/13

Un spectacol de teatru inspirat din cărţile care alcătuiesc franciza literară "Harry Potter", scrise de J.K. Rowling, va avea premiera pe West End, la Londra, peste doi ani.

21
/12
/13

La împlinirea a 24 de ani de la Revoluţia din 1989, telespectatorii pot urmări în 22 decembrie filmul „Stare de fapt", în regia lui Stere Gulea. Cel de-al doilea film de duminică al regizorului este Moromeţii, realizat în 1988.

21
/12
/13

"The Hunt" şi "La grande bellezza" se numără printre cele nouă lungmetraje care au fost incluse pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Pozitia copilului nu se regăsește pe această selectă listă.

20
/12
/13

Un serial de televiziune despre apariţia Twitter, una dintre cele mai populare platforme de socializare, va fi realizat de compania americană Lionsgate TV, după adaptarea cărţii "Hatching Twitter: A True Story of Money, Power, Friendship and Betrayal", de Nick Bilton.

20
/12
/13

Regizorul danez Lars von Trier va prezenta, în afara competiţiei, o versiune lungă, inedită, a noului său lungmetraj Nymphomaniac: Volume 1, la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

20
/12
/13

Mandragora Movies anunţă începerea perioadei de înscriere pentru cursurile de actorie organizate împreună cu studioul de actorie din Los Angeles. Cursurile, ajunse la a treia serie de cursanti in Bucuresti, au la bază metoda Ivanei Chubbuck.

18
/12
/13

Studiourile Disney vor produce un film despre viaţa şi cariera celebrului sprinter american de culoare Jesse Owens, câştigător a patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936, în faţa unui Führer furios să îşi vadă astfel discreditată teoria despre superioritatea rasei ariene.

18
/12
/13

Plasat în anii ‘50, Domnisoara populara spune povestea unei fete din provincie care, odată ajunsă la oraş, obţine primul ei job unde se dovedeşte a fi o secretară lamentabilă. Cu toate astea, în scurt timp, ea devine cea mai rapidă dactilografă din oraş. Ba chiar din ţară şi apoi din lume!

18
/12
/13

Marele premiu al ediției din acest an a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF i-a fost acordat regizorului american Ben Russell, pentru filmul “River Rites”. Premiul pentru cea mai bună regie a revenit regizorului portughez João Rui Guerra da Mata pentru “As the Flames Rose”.

18
/12
/13

TV & Film Academy by Ruxandra Ion, cea mai complexă şcoală de talente existent în România şi care îşi va deschide porţile pentru cursanţii ei pe 3 februarie 2014, aduce un omagiu regretatului maestru Gheorghe Dinica.

18
/12
/13

Este pentru prima dată când patru actori de Oscar joacă împreună pe marile ecrane, Robert De Niro, Michael Douglas, Kevin Kline și Morgan Freeman iau cu asalt cinematografele de vineri, 20 decembrie, când se vor pregăti pentru petrecerea vieții lor, în comedia Burlaci întârziaţi.