Cinci amintiri de la TIFF 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-amintiri-de-la-tiff-2021/

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca a fost una foarte apropiată de cele de dinaintea pandemiei – multe proiecţii în paralel, cu zeci sau sute de spectatori fiecare, de dimineaţa şi până noaptea, în săli sau afară, numeroşi invitaţi şi tradiţionala atmosferă de festival.

Un articol de Ionuţ Mareş|13 august 2021

A fost o ediţie a TIFF intensă, din care am selectat cinci amintiri – momente cu care am plecat în minte de la festival.

  • Moderarea unui masterclass cu Istvan Szabo.

    Celebrul cineast maghiar a fost invitat special al TIFF, unde i s-a prezentat cel mai nou film, „Raport final” (2020), a primit Premiul pentru întreaga carieră şi a susţinut un masterclass. Am avut onoarea de a modera discuţia. De fapt, Istvan Szabo a oferit un excelent curs de cinema, în care a vorbit despre esenţa acestei arte, după care a răspuns unor întrebări primite din partea mea şi a publicului.

  • Aş fi vrut să (re)văd toate cele opt filme, în versiune restaurată, incluse în retrospectiva dedicată lui Eric Rohmer. Programul nu mi-a permis să bifez decât trei: „Noaptea mea cu Maud” (1969), „Nopțile cu lună plină” (1984) şi „Raza verde” (1986). Trei proiecţii demne de ţinut minte.
  • Moderarea discuţiilor de la TIFF Talks

    Plăcerea de a modera discuţiile cu echipele multora dintre filmele româneşti din selecţie, în cadrul TIFF Talks. Provocarea de a mă adapta la fiecare film şi la stilul fiecărui invitat.

  • Proiecţiile de la Cinematograful „Florin Piersic” ale filmelor româneşti „Câmp de maci”, de Eugen Jebeleanu, şi „Neidentificat”, de Bogdan George Apetri, dar mai ales proiecţia filmului „Întregalde”, de Radu Muntean, de la Casa de Cultură a Studenţilor. E bucuria de a descoperi, în premieră în România, câteva filme româneşti importante, alături de sute de spectatori
  • Plăcerea revederii şi a discuţiilor cu mulţi colegi de breaslă, dar şi cu cineaşti români.
22
/11
/24

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța, pelicula Moromeții 3 se lansează azi oficial în cinematografele din întreaga țară. Începând de azi filmul va putea fi văzut în 88 de săli de cinema din 47 de orașe din România. Programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al distribuitorului și va fi updatat săptămânal. 

13
/11
/24

ETERN, o poveste de dragoste pusă la încercare de o amenințare care ar putea însemna sfârșitul lumii, navighează interacțiunea dintre schimbările climatice, alegerile umane și consecințele lor, creând o narațiune bogată în simbolism care cucerește publicul.

04
/11
/24

Miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco are loc deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediții a UrbanEye Film Festival București, evenimentul anual care promovează, prin intermediul filmului, dialogul despre oraș și viața urbană și creează un cadru de întâlnire pentru cei preocupați de aceste subiecte.

20
/10
/24

Asociația PATRUPETREI anunță un eveniment special de proiecție a filmelor documentare realizate de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 14 „Sfântul Bartolomeu” (proiectul Focus Plus), respectiv ai Școlii Gimnaziale nr. 31 „Triaj” (proiectul Focus Plus 31), la Centrul Cultural Reduta, duminică 20 octombrie, începând de la ora 15:00, cu intrarea liberă.

15
/10
/24

Timișoara se pregătește să găzduiască din nou Festivalul Taifas, un eveniment dedicat filmului și culturii balcanice! Între 15 și 20 octombrie 2024, ne așteaptă o săptămână de filme, muzică, poezie și mâncare balcanică, toate reunite sub tema libertății. De la proiecții premiate la festivaluri internaționale, până la evenimente culturale și petreceri animate, Taifas promite să aducă împreună oameni de toate vârstele.

07
/10
/24

Săptămâna aceasta începe KINOdiseea - Festivalul internațional de film pentru publicul tânăr, ajuns la ediția cu numărul 16. Între 9 și 13 octombrie, la Sala Gloria și Cinema Muzeul Țăranului din București, publicul va putea descoperi o selecție remarcabilă de filme educative, recunoscute și premiate la festivaluri prestigioase precum Annecy, BUFF Malmö sau Locarno Kids.

07
/10
/24

Un nou film românesc de impact, despre un subiect major și necesar, se lansează în cinematografele din țară pe 11 octombrie. „Clara”, lungmetrajul românesc regizat de Sabin Dorohoi, spune povestea milioanelor de români care sunt nevoiți să plece în străinătate pentru a asigura familiilor lor un trai mai bun.