Jacky in regatul femeilor, marele câștigător la Comedy Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/jacky-in-regatul-femeilor-marele-castigator-la-comedy-cluj/

După un program intensiv de filme cu un palmares internaţional impresionant şi o serie de evenimente speciale inedite, „Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj” şi-a desemnat câştigătorii sâmbătă seară. Pelicula „Jacky în regatul femeilor”, de Riad Sattouf, a fost dublu premiată: Cel Mai Bun Film şi Cel Mai Bun Scenariu.

Un articol de Petre Ivan|19 octombrie 2014

8 lungmetraje prezentate în premieră națională au intrat în cursa pentru premiile Competiției Internaționale a celei de-a VI-a ediții Comedy Cluj: Cel Mai Bun Film, Cel Mai Bun Regizor, Cel Mai Bun Scenariu și Cea Mai Bună Interpretare. Juriul a fost format din regizorii Cecília Felméri, Igor Mirkovic, Mike Ott, Lodewijk Crijns și criticul de film Mihai Fulger.

Evenimentul a avut loc la Cinema Florin Piersic în prezența a peste 700 de invitați. Gazdele serii au fost Gianina Corondan și actorul Sorin Dobrin

Pelicula „Jacky în regatul femeilor” semnată de regizorul și scenaristul Riad Sattouf a fost dublu premiată: Cel Mai Bun Film și Cel Mai Bun Scenariu. Juriul a decis în unamitate să premieze „cel mai împlinit film, care transmite emoții universale și utilizează umorul în cel mai eficient mod, ca o critică socială”.

Actrița Anamaria Vartolomei a primit cele două trofee Comedy Cluj în numele echipei filmului. Tânăra a jucat alături de actori celebri precum Charlotte Gainsbourg, Vincent Lacoste sau Michel Hazanavicius.

Îndrăzneț și inovator, “Jacky au royaume des filles / Jacky în regatul femeilor” spune povestea unei unei femei autoritare din Republica Democratică Bubunne care își condamnă oponenții la spâzurătoare. În această țară ciudată, femeile sunt la putere, în vreme ce bărbații, îmbrăcați în robe din cap până în picioare, au îndatoriri domestice.


Lionel Baier a fost desemnat cel mai bun regizor al celei de-a 6 ediții Comedy Cluj pentru „maniera în care a condus actorii și a reconstruit epoca” în „Marile unde / Les grandes ondes a l’ouest”. Filmul se concentrează pe aventurile a trei jurnaliști elvețieni în Portugalia anului 1974 când o revoluție e pe cale să izbucnească. Baier combină un umor bine gestionat, tropi nostalgici și comentarii socio-istorice.

Premiul pentru cea mai bună interpretare a fost acordat actriței Elise Shaap pentru rolul său din “Rămas bun lunii / Farewell to the Moon”. Un personaj complex, ca de vis care se dovedește a avea propriile fantezii și pe care Shaap îl transformă într-o fantezie a spectatorilor. Prezent la Gala Comedy Cluj, regizorul Dick Tuinder a primit trofeul în numele actriței.

Juriul Competițiilor de Scurtmetraje format din frumoasele și talentele actrițe Andreea Vasile, Diana Cavallioti și Iulia Verdeș au decis acordarea unei mențiuni speciale pe lângă cele două premii ale secțiunii competiționale. Filmul “Studies on Hysteria / Studii asupra isteriei” (Germania) în regia lui Gabriel Borgetto, “nu putea trece neobservat în economia unor scurtmetraje care au ceva de spus pe un ton atât de îndrăzneț”. Producția Academiei de Film Baden Wuttemberg este unul dintre acele filme care, prin curaj și autenticitate, își câștigă dreptul de a se face vizibil fără prea multe explicații.

Goodman, cel mai bun scurtmetraj

“Goodman / Om Bun” (Rusia) a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun scurtmetraj. Juriul a apreciat filmul tinerei Anna Yanovskaya pentru jocul curat, simplitatea mijloacelor, pentru mesajul simplu dar foarte puternic și în special pentru necesitatea lui în societatea în care trăim și a contextului politic actual. “Goodman / Om Bun” spune povestea unor tineri care își apără libertatea și a unui maior de poliție care încearcă să îi saboteze.

Regizorul grec Michael Felanis a primit premiul pentru cel mai bun Scurtmetraj independent pentru “A Hardworking Robber / Un hoț muncitor”. Este povestea unui hoț care decide să nu își folosească doar arma pentru a-și câștiga existența.

Un film în care ironia, autoironia și asumarea acesteia sunt închegate într-o contrucție unitară cu un ritm foarte bine ales.

Publicul Comedy Cluj a avut rolul său bine definit de-a lungul maratonului de filme prezentate în cele 9 zile de festival. Debutul în regie al lui celebrului actor Mike Jacky in regatul femeilorMyers, documentarul “Oameni extraordinari: Legenda lui Shep Gordon” a avut cel mai mare succes și a primit unul dintre cele mai importante premii ale serii, Premiul Publicului.

Myers îl urmărește pe impresarul lui Alice Cooper, prietenul lui Janis Joplin, Jim Morrison și Jimi Hendrix – îndrăgita vedetă de la Hollywood, Shep Gordon.

Rebengiuc, Premiul de Excelență

Unul dintre cei mai iubiți și apreciați actori de teatru și film, Victor Rebengiuc a primit Premiul de Excelență al celei de-a VI-a ediții a „Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj”. Actor de o versatilitate incredibilă, cu o experiență de peste 50 de ani în teatru și film, Victor Rebengiuc este o figură marcantă în dezvoltarea culturii românești. Tipătescu, Apostol Bologa, Tănase Scatiu, Iancu Pampon, Ilie Moromete sau Niki Ardelean sunt doar câteva din seria rolurilor memorabile.

Ceremonia de decernare a premiilor a fost urmată de proiecția filmului „Pride”, în regia lui Matthew Warchus. Prezentat în secțiunea Quinzaine des Realisateurs și premiat la Cannes, filmul a fost recunoscut de către celebra publicație de cinema IndieWire drept „exemplificarea perfectă a comediei”.

Foto: Jacky în regatul femeilor, Victor Rebengiuc – cinemagia

29
/08
/19

Catherine Deneve, Juliette Binoche, Laura Dern, Lily-Rose Depp, Liv Tyler, Penelope Cruz, Brad Pitt, Antonio Banderas, Robert Pattinson, Jude Law, Robert De Niro, Gary Oldman, Mark Rylance şi Roger Waters se numără printre vedetele prezente în aceste zile la cea de-a 76-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția. 

28
/08
/19

Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, care va avea loc între 4 - 8 septembrie, își propune anul acesta să susțină noua generație de creatori și colaborarea dintre tinerii regizori și coregrafi prin proiectul E X P A N D - laboratorul de dezvoltare de proiecte cinematografice.

27
/08
/19

Ca în fiecare an, Película dorește să celebreze cinematografia și cultura Ibero-Americană și își îndreaptă reflectoarele spre una dintre țări în mod deosebit. Anul acesta țara în focus este Brazilia.

27
/08
/19

CRONICĂ DE CARTE Mircea Săucan a fost unul dintre cei mai originali cineaşti români. De câţiva ani, filmografia sa restrânsă a început să fie redescoperită. Eseistul timişorean Marian Sorin Rădulescu este cel mai fervent susţinător al regizorului. Dovadă stă volumul „Mircea Săucan. Geometrii poetice”, publicat recent de editura Noi Media Print.

26
/08
/19

Anna Szeles, una dintre cele mai fermecătoare actrițe din cinematografia românească, a împlinit 77 de ani. Actriţa de origine maghiară a fost omagiată la Festivalului Internațional de Film Transilvania 2018, unde a primit Premiul pentru întreaga carieră.

22
/08
/19

Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, care va avea loc între 4 - 8 septembrie, prezintă filme și performance-uri în premieră la București: Midnight Specials - cine(dans)concert cu Karpov not Kasparov, o selecție de filme pentru adolescenți curatoriate de Super! Festivalul de Filme Făcute de Adolescenți,  Emotional Bodies si cele mai bune filme din cadrul FIVER.

22
/08
/19

CRONICĂ DE FILM Nu e o întâmplare că regizorul lui „Poliţist, adjectiv”, unul dintre filmele emblematice ale Noului Cinema Românesc, oferă cel mai neaşteptat lungmetraj al ultimilor ani, care poate aduce o schimbare de direcţie. „La Gomera” este o reconfirmare: Corneliu Porumboiu rămâne cel mai inventiv, surprinzător şi autoreflexiv cineast român.

22
/08
/19

În anii ’80 mureai de frică sau mureai de râs... AREST, cel de-al doilea lungmetraj semnat de Andrei Cohn, va avea premiera în cinematografele din România pe 20 septembrie. Filmul îi are în distribuție pe Alexandru Papadopol și Iulian Postelnicu, alături de András Hatházi, Liviu Pintilieasa, Sorin Cociș și Marian Alexoaia.

21
/08
/19

HISTORY prezintă una dintre cele mai importante perioade ale istoriei României în două filme documentar, ce vor fi difuzate pe 23 august: „Regele care l-a păcălit pe Hitler” de la ora 21:00, și în premieră, „Maria, Inima României”, de la ora 22:00. Producțiile prezintă viața celor mai puternici și iubiți monarhi din țara noastră, Regele Mihai I al României și Regina Maria.