Truman Capote, Monica Bellucci, Dem Rădulescu…
https://www.ziarulmetropolis.ro/james-dean-monica-bellucci-dem-radulescu/

Într-o zi de 30 septembrie se năşteau scriitorul Truman Capote şi actorii Monica Bellucci şi Dem Rădulescu. Frumoasa actriţă italiană împlineşte, astăzi, 52 de ani.

Un articol de Petre Ivan|30 septembrie 2016

Truman Capote, pe adevăratul său nume Truman Streckfus Persons, s-a născut la 30 septembrie 1924, în New Orleans și, după divorțul părinților, a fost crescut de familia mamei sale, într-un orășel din Alabama. Când aceasta s-a recăsătorit cu un om de afaceri cubanez, Capote s-a mutat la New York și a adoptat numele tatălui vitreg.

La șapte­sprezece ani și-a întrerupt studiile și s-a angajat la The New Yorker; curând a început să-și publice povestirile în prestigioase reviste literare, iar în 1948 i-a apărut romanul Alte glasuri, alte încăperi, care s-a bucurat de un enorm succes și l-a impus în atențtia criticilor ca una dintre cele mai mari sperante ale prozei americane.

Volumele de povestiri, roma­nele și piesele de teatru publicate ulterior – O vară la răscruce (1943), Arborele nopții și alte povestiri (1949), Harfa de iarbă (1951), Mic dejun la Tiffany (1958), Cu sânge rece (1966), Muzica pentru cameleoni (1980), dintre care multe sunt obiectul unor ecranizări celebre, îi consolidează definitiv reputația și, totodată, stilul: o combinație irezistibilă de nonconformism, ironie, rafinament psihologic și complexitate stilistică.

Truman Capote, fraze memorabile:

Nu-mi pasă ce se spune despre mine, câtă vreme nu-i adevărat. (I don’t care what anybody says about me as long as it isn’t true.)

Celebritatea e bună la un singur lucru: ți se încasează cecurile și într-un oraș mic. (Fame is only good for one thing – they will cash your check in a small town.)

Să termini o carte e ca și cum ai duce un copil în spatele casei și l-ai împușca. (Finishing a book is just like you took a child out in the back yard and shot it.)

Viața este o piesă relativ bună, cu un act trei scris prost. (Life is a moderately good play with a badly written third act.)

Păi, sunt cam de înălțimea unei carabine, și la fel de zgomotos. (Well, I’m about as tall as a shotgun, and just as noisy.)

La televizor îmi place să vorbesc despre acele lucruri de care nu merită să scrii. (I like to talk on TV about those things that aren’t worth writing about.)

Tinerii cred că bătrânii sunt neghiobi; dar bătrânii știu că tinerii sunt neghiobi. (Young men think old men are fools; but old men know young men are fools.)

Bunul gust e moartea artei. (Good taste is the death of art.)

Vărsăm mai multe lacrimi în urma rugăciunilor îndeplinite, decât în urma celor care nu au fost. (More tears are shed for answered prayers than for unanswered ones. – Citat al Terezei de Avila, preluat ca titlu al cărții Answered prayers.)

Tot într-o zi de 30 septembrie:

1791: Premiera operei Die Zauberflöte (Flautul fermecat), de Wolfgang Amadeus Mozart are loc la Viena, la Schikaneders Theater.

1846: Prima extracție de dinți fără durere, sub narcotic, efectuată de William Thomas Green Morton pe pacientul său Eben Frost.

capote

Nebuloasa Orion fotografiata de Henry Draper

1863: Premiera operei Les pêcheurs de perles, de Georges Bizet are loc la Théâtre-Lyrique din Paris.

1880: Henry Draper reușește prima fotografie a Nebuloasei Orion.

1888: Jack Spintecătorul ucide cea de-a treia și cea de-a patra victimă: Elizabeth Stride și Catherine Eddowes.

1935: La Boston, a avut loc premiera operei „Porgy and Bess”, de George Gershwin.

2005: Cotidianul danez Jyllands-Posten a publicat o serie de caricaturi care îl înfățișau pe profetul Mahomed, eveniment ce a declanșat scandalul caricaturilor cu Mahomed.

2007: Daniel Ciobotea este întronizat arhiepiscop al Bucureștilor și patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

S-au născut:

1924: Truman Capote, scriitor și jurnalist nord-american (d. 1984)

1928: Elie Wiesel, scriitor și filosof american de origine română, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (1986)

James Dean

James Dean

1931: Dem Rădulescu, actor român de teatru și film (d. 2000)

1947: Marc Bolan, compozitor și chitarist britanic (d. 1977)

1964: Monica Bellucci, actriță italiancă

S-au stins din viaţă:

420: Sfântul Ieronim, traducător al Bibliei Vulgata

1955: James Dean, actor american (n. 1931)

1985: Simone Signoret, actriță franceză (n. 1921)

2007: David Ohanesian, bariton român de etnie armeană (n. 1927)

Foto: Truman CapoteMonica Bellucci, Dem Rădulescu – cinemagia

29
/08
/16

Într-o zi de 29 august se năştea Ingrid Bergman. De trei ori câştigătoare a premiului Oscar, actriţa suedeză a rămas în inimile cinefililor graţie prestaţiei memorabile din Casablanca, unde, alături de Humphrey Bogart, a format unul dintre cele mai iubite cupluri de îndrăgostiţi de pe marile ecrane. Ingrid Bergmans-a stins din viaţă la 29 august 1982, în ziua în care împlinea 67 de ani.

20
/08
/16

Într-o zi de 20 august se năştea istoricul literar Zoe Dumitrescu-Bușulenga (1920) şi se stingeau din viaţă îndrăgitul cântăreţ Joe Dassin (1980) şi Dimitrie Bolintineanu, "unul dintre cei mai mari poeţi pe care i-a produs poporul român" (N. Iorga) şi "poate cel mai genial" (O. Densușianu)...

19
/08
/16

Într-o zi de 19 august (1881) se năştea George Enescu, cel de-al optulea copil al familei Costache şi Maria Enescu. Viitorul muzician de geniu rămâne în scurt timp singura odraslă a familiei, toţi ceilalţi şapte copii veniţi pe lume înaintea sa stingându-se din viaţă la vârste fragede.

18
/08
/16

Într-o zi de 18 august (1952) se năştea actorul şi dansatorul american Patrick Swayze, devenit celebru după rolurile din "Dirty Dancing" (1987) - film pentru care a scris și compus cântecul She's Like the Wind -, "Ghost" (1990) sau "Point Break" (1991).

12
/08
/16

Într-o zi de 12 august (1913) se năştea una dintre marile doamne ale teatrului românesc. Despre Clody Bertola Emil Cioran spunea: “Fata asta e ca o cruce pe care să o porţi pe piept”, iar Liviu Ciulei: “Cea mai mare actriţă cu care am avut fericirea să lucrez vreodată”.

11
/08
/16

Într-o zi de 11 august se stingea din viaţă Ion Barbu (Dan Barbilian), unul dintre cei mai importanţi poeţi români interbelici. Debutul său artistic a fost declanşat de un pariu cu Tudor Vianu. Plecat într-o excursie la Giurgiu în timpul liceului, Dan Barbilian îi promite lui Tudor Vianu că va scrie un caiet de poezii, argumentând că spiritul artistic se află în fiecare. Din acest “pariu”, Dan Barbilian îşi descoperă talentul şi iubirea faţă de poezie.

08
/08
/16

Într-o zi de 8 august (1983) se stingea din viaţă Emanoil Petruț, unul dintre cei mai apreciaţi actori români. Tot astăzi, 8 august, regizorul de teatru Tompa Gábor împlineşte 59 de ani, iar actorul american Dustin Hoffman, 79...

05
/08
/16

Într-o zi de 5 august (1922) se năştea Marin Preda. Tot astăzi îşi sărbătoresc aniversarea: actriţa Rodica Popescu Bitănescu, pianistul Dan Grigore şi cântăreaţa Ada Milea. De asemenea, într-o zi de 5 august se stingeau din viaţă: Florian Pittiş, Coca Andronescu, Marilyn Monroe şi Richard Burton…

04
/08
/16

Într-o zi de 4 august se năsteau trompetistul și cântărețul Louis Armstrong (1901), unul dintre cei mai mai influenţi artişti din istoria jazz-ului, şi scriitorul norvegian Knut Hamsun (1859), laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 4 august se stingea din viaţă scriitorul danez Hans Christian Andersen (1875) , cel care a încântat generații întregi de copii cu povești precum "Crăiasa Zăpezii", "Hainele cele noi ale împăratului", "Fetița cu chibrituri", "Rățușca cea urâtă", "Mica sirenă" și multe altele,

18
/07
/16

Într-o zi de 18 iulie s-a stins din viaţă regina Maria, a doua regină a României, soția regelui Ferdinand I al României şi mama regelui Carol al II-lea. A fost supranumită de popor “Mama Regină”, “Mama răniţilor” sau “Regina soldat”, datorită acţiunilor sale din perioada Primului Razboi Mondial.

08
/07
/16

Într-o zi de 8 iulie se năşteau poetul, dramaturgul și prozatorul francez Jean de La Fontaine, cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale, actriţa americană Anjelica Huston şi scriitorul român Şerban Foarţă.

27
/06
/16

Isabelle Adjani, sex simbol al anilor 80, împlineşte astăzi 61 de ani. Adjani s-a născut într-un cartier de imigranți de la marginea Parisului. La 17 ani a fost acceptată la prestigioasa instituţie teatrală Comedia Franceză cu care semneaza un contract pe 20 de ani. Tot qstăzi îşi serbează ziua de naştere şi actorul american Tobey Maguire (41 de ani), pentru cinefilii mai tineri, interpretul personajului Spider-Man / Omul-păianjen...

19
/04
/16

În urmă cu aproape 90 de ani, într-o zi de 19 aprilie (1927), din cauza „obscenității” spectacolului intitulat „Sex”, Mae West, viitorul sex-simbol al Hollywood -ului, este condamnată la 10 zile de închisoare „pentru coruperea morală a tinerilor”… Zece ani mai târziu, Paramount Pictures îi va oferi un contract, succesul înregistrat de actriţă salvând astfel compania de la faliment.

01
/04
/16

Într-o zi de 1 aprilie se stingea din viaţă actorul Mihai Mereuţă. Tot într-o zi de 1 aprilie se înfiinţa Opera Română din București, dar şi Societatea Literară Română, care va deveni ulterior Societatea Academică Română, iar apoi Academia Română.

21
/03
/16

Intr-o zi de 21 martie se năşteau Gabriel Spahiu, Dorina Chiriac şi Stefan Ciubotărașu.  La vârsta de 12 ani (1922), Ştefan Ciubotărașu sosea la Bucureşti "cu un tren mărfar", pentru a învăţa meseria de pantofar. În timpul liber făcea mici comisioane primind în schimb bilete la teatru. Devine fascinat de spectacolul "O scrisoare pierdută" şi de piesa lui Victor Eftimiu "Înşirăte, mărgărite".