Jane Birkin, premiu pentru întreaga carieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/jane-birkin-premiu-pentru-intreaga-cariera/

Actriţa şi cântăreaţa Jane Birkin va primi un premiu onorific pentru întreaga carieră la ediţia de anul acesta a premiilor Lumiere din Franţa.

Un articol de Petre Ivan|17 ianuarie 2019

Britanica şi-a făcut debutul în actorie interpretând un model nud în filmul „Blow-up” al lui Michelangelo Antonioni din 1966, nominalizat la Oscar, dar mutarea în Franţa şi colaborarea cu Serge Gainsbourg au propulsat-o pe scena mondială.

Cei doi au cântat „Je t’aime moi non plus” care a fost interzis în mai multe ţări pentru versurile cu tentă sexuală îndrăzneţe.

Birkin a avut o lungă şi de succes carieră în muzică şi ca model în Franţa, precum şi apariţii în câteva filme notabile, inclusiv în „Dust”, de Marion Hansel, care a câştigat Leul de Argint la Festivalul de la Veneţia şi a fost de două ori nominalizat la premiile Cesar.

Cel mai recent rol al ei a fost în scurtmetrajul nominalizat la premiile Oscar – „Le Femme et le TGV” din 2016.

Birkin a devenit una dintre simbolurile modei, numele ei fiind atribuit şi unui model de geantă celebru, produs de brandul Hermes. I-a fost acordat Ordinul Imperiului Britanic de către prinţul Charles în 2002.

Premiile Lumiere vor fi acordate pe 4 februarie, la Paris, când regizorul Claude Lelouch va prezenta primele imagini ale noului său film, „Les plus belles annees d’une vie”. Pelicula îi reuneşte pe actorii Anouk Aimee şi Jean-Lous Trintignant care au jucat în 1967 în „Un bărbat şi o femeie”.

Foto: Jane Birkin – facebook

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.

20
/04
/21

Filme selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut - Cannes, Veneția și San Sebastián - dar și noutăți absolute semnate de regizori precum Pedro Almodóvar sau François Ozon vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 20-a ediție.

19
/04
/21

87 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești.

16
/04
/21

Competiția ediției de anul acesta a festivalului One World România, care se va desfășura fizic la București între 21 și 30 mai, și online între 31 mai și 6 iunie, cuprinde cele mai incitante 9 filme din selecția de anul acesta, ce vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film, și celălalt din liceeni din toată țara. Premiul Juriului Internațional este în valoare de 1000 euro și va fi oferit regizorului câștigător cu sprijinul Institutului Cultural Român.

13
/04
/21

Editura Trei, Târgul de Cariere și Cărturești vă invită joi, 15 aprilie, la ora 19.00, la evenimentul de lansare volumului „Învățăm împărtășind”, coordonat de Gabriela Hum. Vor vorbi: Călin Grigorovici, Răzvan Goga, Zamfira Stan, Mónika Pál și Gabriela Hum Moderator: Victor Popescu Evenimentul va putea fi urmărit live pe paginile de Facebook Cărturești, Târgul de […]

13
/04
/21

CRONICĂ DE FILM E ceva ciudat în legătură cu „Another Round” („Încă un rând, 2020), noul film multipremiat al danezului Thomas Vinterberg. Îi simţi lucrătura la fiecare pas, mai ales pe scenariu, dar până la final, cu ajutorul unui moment muzical salvator şi al jocului mereu la înălţime al lui Mads Mikkelsen, reuşeşte să înfrângă o eventuală rezistenţă.

06
/04
/21

Ce destin! Să te naşti la începutul secolului 20, să fii unul din pionerii documentarului din România, dar şi al dezvoltării instituţionale a cinematografiei, să faci filme în două regimuri autoritare şi în timpul unui război şi să mori la aproape 100 de ani. Regizorul Paul Călinescu poate fi descoperit prin 12 documentare de scurtmetraj disponibile online, gratuit, în cadrul Cineclubului One World Romania.