Jazz in the Park – muzica bună se întoarce în parc, la Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/jazz-in-the-park-muzica-buna-se-intoarce-in-parc-la-cluj/

Primul festival din România care aduce muzica bună în parcurile oraşului, Jazz in the Park, organizat la Cluj-Napoca, se pregăteşte intens pentru ediţia a doua. Între 4 şi 6 iulie, mii de iubitori ai jazz-ului sunt aşteptaţi „să acapareze” Parcul Central.

Un articol de Liliana Matei|25 iunie 2014

Primul concert al Jazz in the Park va fi susținut vineri, 4 iulie, de către Luz Azul, trupă de bossa nova din Belgrad, Serbia. Le vor urma Teodora Enache și Lars Danielsson, un duet inedit, așteptat intens de jazziști.

„Ne bucurăm foarte mult să-i avem anul acesta la Jazz in the Park pe Teodora Enache și Lars Danielsson, nume recunoscute pe scena jazz-ului internațional. În ultimii ani, Teodora le-a pregătit clujenilor surprize la fiecare spectacol, iar concertul împreună cu incredibilul Lars Danielsson va deveni cu siguranță un punct de referință pentru iubitorii muzicii de calitate”, a declarat Alin Vaida, directorul festivalului. Prima seară se va încheia cu concertul clujenilor de la Jazzybirds.

Sâmbătă, 5 iulie, seara începe cu tinerii de la Youvenis, câștigătorii competiției „Rock Your Highschool”, urmați de popularii Jazzybit. Headlinerii serii sunt Moonlight Breakfast, pentru care Les Ateliers Nomad vor realiza un spectacol cu efecte vizuale ce va îmbogăți reprezentația muzicală.

Duminică, în ultima zi a festivalului, organizatorii au pregătit o serie de concerte speciale: Loungerie II, Mara & Kult Studio Artists, precum și un inedit proiect acustic realizat de Les Elephants Bizarres. Tot duminică va avea loc și singurul eveniment desfășurat în interior al festivalului – concertul extraordinar susținut de Melanie Pain, vocea Nouvelle Vague, la Opera Maghiară. În timp ce toate concertele din Parcul Central au acces liber, intrarea la evenimentul de la Opera Maghiară se realizează pe bază de bilet (50 de lei, disponibil la Opera Maghiară, Iulius Mall și pe biletmaster.ro).

Pe întreaga perioadă a festivalului, Parcul Central va deveni gazda timpului frumos petrecut împreună cu familia și prietenii. De vineri după prânz și până duminică seara, peste o sută de expozanți vor aștepta vizitatorii la Târgul Jazz in the Park cu cărți bune și obiecte vechi de artă, rochii vaporoase, bijuterii și alte obiecte lucrate de mâini iscusite. Copiii se vor putea delecta cu jocuri de toate felurile în zona dedicată lor, iar zona de relaxare va aștepta participanții cu hamace și pături, gustări de toate felurile și locuri numai bune pentru citit. Participanții vor putea merge în treasure hunt, iar sâmbătă vor avea ocazia să asiste la demonstrații de tango și chiar să învețe primii pași ai dansului.

Anul acesta, festivalul se extinde și în Iulius Parc, unde se va desfășura Open Stage Contest, competiție destinată amatorilor. Jazz-iștii amatori care doresc să se afirme se pot înscrie în competiție până în 30 iunie, iar cei selectați vor cânta în fața publicului pe scena special amenajată în Iulius Parc sâmbătă, 5 iulie, și duminică, 6 iulie. Juriul va desemna cea mai bună trupă, care va câștiga premii în valoare de 1.000 euro și șansa de a deschide ediția a III-a festivalului Jazz in the Park.

Programul detaliat al festivalului este disponibil pe site-ul www.jazzinthepark.ro.

Prima ediție Jazz in the Park s-a desfășurat în perioada 21-23 iunie 2013 în Parcul Central din Cluj-Napoca. Miile de participanți au asistat la concerte instalați confortabil în hamac ori așezați pe iarbă, au vizitat târgurile vintage, de carte și antichități și nu s-au dat bătuți nici în fața vremii capricioase. Printre artiștii care au concertat se numără Otros Aires, Waldeck, Byron, Maria Răducanu, Big Dimm A’Band, Cobzality, Gabriela Costa și Alex Man, Alex Mușat&White Blues și Anne&band, alături de surprizele Răzvan Suma (violoncel), Bogdan Vaida (pian) și Magda Puskas (folk).

Foto: afis Jazz in the Park

13
/05
/18

La cea de-a 48-a ediție a Sibiu Jazz Festival, vom întâlni artiști din toate colțurile lumii ce vor trezi la viață jazz-ul! Timp de 4 zile Piața Mare din Sibiu va deveni nucleul acestui stil.

11
/05
/18

Fundaţia Calea Victoriei organizează miercuri, 23 mai, de la ora 19:00, un eveniment special pentru ubitorii de poezie şi muzică. Cei prezenți la eveniment vor putea asculta cele mai frumoase versuri de dragoste interpretate de actriţa Daniela Nane pe muzica unor compozitori celebri, Rahmaninov şi Piazzolla. La pian, Ioana Maria Lupaşcu.

11
/05
/18

România nu se va afla sâmbătă în finala Eurovision 2018, după ce trupa „The Humans” nu a reuşit să obţină un punctaj suficient din partea juriilor de specialitate (din 20 de ţări) şi telespectatorilor. Acest eşec exclude astfel ţara noastră din rândul celor şase state care în ultimii 14 ani au reuşit să se califice de fiecare dată în ultimul act al concursului.

10
/05
/18

Pe 9 mai, de Ziua Europei și la chemarea președintelui Europa Nostra, Placido Domingo, de a celebra prin acțiuni culturale în spiritul Odei Bucuriei de Ludwig van Beethoven un monument al patrimoniului arhitectonic din fiecare țară a Europei, SoNoRo Conac a oferit două concerte publicului constanțean în Cazinoul din Constanța.

09
/05
/18

Symphactory Orchestra împreună cu dirijorul Tiberiu Soare, Camerata Regală dirijată de Daniel Jinga, pianistul Ștefan Doniga și violonista Diana Jipa, soprana Iulia Isaev, tenorul Alin Stoica, violonista Cristina Anghelescu și violoncelistul Octavian Lup, alături de academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române oferă un regal în cinstea Zilei Europei, la Casa Artelor 'Dinu Lipatti'.

07
/05
/18

Pianistul Horia Mihail a susținut în perioada 9 aprilie – 7 mai 2018 turneul extraordinar Pianul Călător, cu 18 recitaluri în 17 orașe din țară. Pianul Călător ediția a opta a marcat 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregătit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu.

05
/05
/18

De 6 ani, JazzTM aduce la Timișoara cele mai relevante nume ale jazz-ului mondial. Iată o parte dintre invitații din acest an.

02
/05
/18

7 zile de festival, 5 zile de concerte în Piața George Enescu,  evenimente conexe zilnice la ARCUB și un nou concurs de jazz la Bucharest Jazz Festival 2018.  Festivalul care aduce în fiecare vară la București legende ale jazzului internațional în concerte și ateliere cu acces liber pentru public, Bucharest Jazz Festival anunță datele și o parte din lineup-ul ediției din acest an.

02
/05
/18

În seara de 4 mai, de la ora 19.00, Radio România şi Goethe-Institut vă invită la concertul „Game Heroes” de la Sala Radio ca să vă convingeţi că jocurile video şi muzica clasică… chiar se potrivesc.

30
/04
/18

‘’Emmanuel Tjeknavorian a prezentat un program solo de o viruozitate care te face să lăcrimezi’’ (New York Times). Considerat de critica muzicală și în egală măsură de public un star în devenire al muzicii clasice, violonistul Emmanuel Tjeknavorian vine la București!

27
/04
/18

Membrii trupei suedeze ABBA s-au reunit după 35 de ani, pentru a înregistra două noi piese, iar una dintre acestea, "I still have faith in you", va fi interpretată cu prilejul unui show televizat la care vor participa avatarurile lor digitale, care va avea loc în iarna acestui an. Agnetha Faltskog, Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson şi Anni-Frid Lyngstad nu au mai susţinut în mod oficial niciun concert împreună după ce s-au despărţit, în 1982.

26
/04
/18

Primele zile de mai aduc trei concerte pentru amatorii de post-rock, psych-rock, dar și indie pop, la Control Club! Post-rockerii americani Caspian își încep turneul european la București, joi 3 mai, urmați de britanicii TOY (psych-rock, shoegaze), în 9 mai, și de proiectul belgian Warhaus – o nouă reîncarnare muzicală a frontman-ului cunoscutei trupe Balthazar – în 11 mai.

24
/04
/18

Legendarul muzician reggae, Horace Andy, cunoscut pentru timbrul vocal unic și longeviva colaborare cu Massive Attack, va concerta la București, la cea de-a treia ediție a DokStation Music Documentary Film Festival. Evenimentul va avea loc în 14 septembrie, de la ora 19.00, în Amfiteatrul „Mihai Eminescu”. Concertul va fi precedat de proiecția documentarului Two Sevens Clash: Dread Meets Punk Rockers, regizat de Don Letts. 

22
/04
/18

S-au împlinit ieri (21 aprilie) 103 ani de la naşterea legendarului Anthony Quinn – actor de teatru şi film, regizor, pictor, sculptor şi scriitor, unul din cele mai pitoreşti personaje din istoria filmului. În 1995, la 31 de ani de la premiera producţiei „Zorba Grecul”, filmul care avea să le aducă faima mondială, Anthony Quinn și Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore a peliculei amintite, s-au întâlnit, la Munchen, în cadrul unui spectacol omagial „Anthony Quinn 80”.

20
/04
/18

Seria de concerte SoNoRo Conac, ajunsă anul acesta la cea de-a VI-a ediție, va debuta pe 26 aprilie la Palatul Culturii “Teodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin și va continua până în luna septembrie, oferind publicului meloman ocazia să descopere minunate conace, castele și palate din România și Republica Moldova.

18
/04
/18

Considerat de mulți drept cel mai mare pianist în viață, Grigory Sokolov (împlinește astăzi 68 de ani!) este un pianist extrem de discret - nu acordă interviuri. În plus este rus, supraponderal, vegan, interesat de științe oculte, refuză să înregistreze într-un studio pentru disc, acceptând doar înregistrarea recitalurilor sale live.