Jazz Night Out prezintă Anouar Brahem Quartet-Souvenance, în 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/jazz-night-out-prezinta-anouar-brahem-quartet-souvenance-in-2016/

Unul dintre cei mai proeminenţi artişti ai prestigioasei ECM Records se întoarce în România în mai 2016, cu un nou album, “Souvenance”. Maestru al unei acustici unice, numit de critici “clasic subversiv”, Anouar Brahem e întotdeauna contemporan, în ciuda faptului că performează la un instrument tradiţional vechi de secole: oud-ul.

Un articol de Liliana Matei|9 decembrie 2015

Jazz Night Out încheie 2015 după 8 concerte şi 3 grupuri în premieră pentru România. Anul acesta i-am putut vedea la Sala Radio pe Oregon, Kurt Elling, Hiromi:The Trio Project feat. Anthony Jackson & Simon Phillips, Avishai Cohen Trio, Ibrahim Maalouf-Kalthoum, Brad Mehldau Trio şi Antonio Sanchez & Migration.

Creată de Twin Arts ca o platformă de concerte şi experienţe muzicale interactive, Jazz Night Out prezintă pe scenele din România cei mai importanţi artişti de jazz ai lumii.
Primul concert anunţat din seria Jazz Night Out 2016 este Anouar Brahem Quartet, un grup foarte iubit şi aşteptat în România.

Pe unii oameni muzica îi transformă. Pe alții, îi ajută să fie ceea ce sunt cu adevărat. Anouar Brahem compune şi cântă pentru cea de-a doua categorie. O muzică personală, în care te recunoşti chiar dacă piesa nu este despre tine. O muzică ce te duce în peisaje pe care nu le-ai văzut niciodată, dar pe care le simți aproape de sufletul tău.
Unul dintre cei mai proeminenți artişti ai prestigioasei ECM Records se întoarce în România cu un nou album, “Souvenance”.

Maestru al unei acustici unice, numit de critici “clasic subversiv”, Anouar Brahem e întotdeauna contemporan, în ciuda faptului că performează la un instrument tradiţional vechi de secole: oud-ul. Artistul este capabil să improvizeze şi să creeze o muzică nouă, care reuşeşte, totuși, să rămână ancestrală. Nostalgic şi contemplativ, fiecare trip al lui Anouar Brahem e riguros şi precis definit, fără să-şi piardă însă niciun moment din sensibilitate şi spirit. S-au lăsat purtați de muzica lui mari artişti precum John Surman, Dave Holland sau Jan Garbarek, alături de care Brahem s-a aflat pe scenă sau în studiourile de înregistrări.

Născut în Tunisia în 1957, Anouar Brahem studiază oud-ul încă de la vârsta de 10 ani la Conservatorul Naţional din Tunis, mai târziu devenind ucenicul maestrului Ali Sriti. Brahem este cel care scoate oud-ul din spatele orchestrei, acolo unde era folosit în mod tradițional doar pentru acompaniament, şi îl aduce pe marile scene, transformându-l într-un instrument emblematic pentru întreaga muzică arabă.

De-a lungul carierei sale, Anouar Brahem a înregistrat 9 albume, toate fiind primite cu entuziasm de către public şi critica muzicală:
Conte de L’Incroyable Amour (1991), Madar(1994), Khomsa (1995), Thimar (1998), Astrakan Café (2000), Le Pas Du Chat Noir (2001), Le Voyage De Sahar (2006), The Astounding Eyes Of Rita (2009), Souvenance (2014).

Noul proiect, “Souvenance”, este un dublu-album editat la Casa de Discuri ECM, şi un nou pas în căutarea unei punţi spirituale între culturi. Deşi instrumentistul nu face o conexiune directă între evenimentele din Tunisia natală şi noile piese, recunoaşte că frica, bucuria şi speranţa simţite de concetăţenii săi în 2011 l-au afectat profund, inclusiv muzical.

Anouar Brahem va prezenta acest material alături de Franҫois Couturier (pian), Klaus Gesing (clarinet) şi Björn Meyer (bas). Pianistul Franҫois Couturier (n. 1950-Franta) este câştigător al premiului Django Reinhardt în 1980, printre mulţi artişti cu care a cântat numărându-se şi John McLaughlin sau Anja Lechner.

Klaus Gesing (n.1968-Germania) este instrumentist, scriitor şi profesor, având în palmares premii precum  Best Soloist la Jugend Jazzt în Germania (1988), Best Soloist la Middelzee Jazz Festival (1994), Van Merlen Jazz Prize (1995), Best Soloist la Vienne Internaţional Jazz Competition (1996), dar şi colaborări cu apreciata vocalistă Norma Winstone.

Björn Meyer (n. 1965-Suedia) şi-a început cariera în 1984, fiind puternic influenţat de ritmurile afro-cubaneze. Între 1994-1996 a concertat alături de cunoscuta actriţă Milla Jovovitch în turneul de promovare al albumului acesteia, The Divine Comedy. Basistul a mai cântat în grupul elveţian Nik Bärstsch’s Ronin.

INFO

Concertul Anouar Brahem Quartet -Souvenance are loc pe 12 mai, ora 20’00 la Sala Radio din București. Accesul în sală se face începând cu ora 19:30. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toată durata concertului.

Biletele pentru acest eveniment costă 115, 145, 175 de lei în funcție de categorie, și pot fi achiziţionate prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, magazinele Carrefour, Orange Shop, Vodafone, librăriile Cărturesti şi Humanitas, benzinăriile OMV) şi online pe www.eventim.ro.

Detalii pe www.twinarts.ro.

27
/05
/14

Seria de evenimente aniversare ARCUB 18 ani se încheie pe 28 mai, cu un concert de swing, susţinut de Virgil Ianţu, alături de Bucharest Jazz Orchestra. Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB, începând cu ora 20.00. Intrarea este liberă.

26
/05
/14

Baletul e scump, spune povești siropoase și se adresează mai mult fetelor. Sunt câteva dintre miturile care ne țin departe de sala de spectacol. Corina Dumitrescu, de 20 de ani prim-solistă a Operei Naționale București, ne spune cum stau lucrurile în realitate.

26
/05
/14

După aproape 3 săptămâni de festival, EUROPAfest s-a încheiat pe 24 mai 2014 cu concertul de Gală aducându-i pe scena Teatrului Odeon pe cei mai buni muzicieni din cele două concursuri Bucharest International Jazz Competition şi Jeunesses International Flute Competition "Dinu Lipatti" desfăşurate în cadrul festivalului în perioada 17-24 mai 2014.

23
/05
/14

Marţi, 27 mai, ora 14.00 va avea loc lansarea CD-ului de autor „Actorii cântă” la Magazinul Muzica din Calea Victoriei nr. 41. Un dar al doamnei Margareta Pâslaru şi al unor actori sufletişti pentru Campania Naţională „Artiştii pentru Artişti” şi UNITER.

20
/05
/14

Ovidiu Chihaia compune muzică de la vârsta de 16 ani, de când s-a apucat să studieze chitara, instrumentul preferat al liceenilor din toate timpurile. A cântat în multe trupe de punk, iar din 2008 a început să compună muzică pentru spectacole de teatru multimedia: „C'est pas une chanson d'amour“, „Pescarul și sufletul său“ și „Pescărușul. Ultimul Act“.

19
/05
/14

Angela Gheorghiu va apărea pe coperta numărului din iunie al prestigioasei reviste britanice Gramophone, fiind inclusă în rândul celor 25 de personalităţi mondiale care au avut un rol decisiv în promovarea şi dezvoltarea muzicii clasice pe plan internaţional, relatează biroul de presă al sopranei.

19
/05
/14

În prag de vacanţă, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la o incursiune în atmosfera plină de farmec a Italiei, graţie Simfoniei nr. 4 - „Italiana”, lucrare semnată de Felix Mendelssohn / vineri, 23 mai (19.00), la Sala Radio

15
/05
/14

Miercuri, 21 mai (19.00), la Sala Radio vă veţi întâlni cu Big Band-ul Radio, ansamblul creat în 1949, dirijat de-a lungul timpului de mari artişti ca Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu şi Ionel Tudor. Amfitrionul serii va fi Florian Lungu.

14
/05
/14

În Univers, orice organism crește necontenit pînă apare anticorpul său. Totul apare dintr-o nevoie și cu un rost, nimic nu este întâmplător. E frumos să te poți considera muzician, artist, mai ales de jazz, de blues, de rock sau de world music… Da, prin așa ceva devii interesant pentru toți ceilalți. Ești diferit și te simți mai special. Așa și este, suntem diferiți, prin frazare, prin aspirații, talent, disponibilitate și asumarea pumnului primit tocmai de la cei pentru care ne dăruim și jucăm acest rol.