„Jazz pe românește” cu Sorin Zlat și Big Band-ul Radio, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/jazz-pe-romaneste-cu-sorin-zlat-si-big-band-ul-radio-la-sala-radio/

Sorin Zlat, unul unul dintre cei mai cunoscuţi pianişti români de jazz, multipremiat la competiţii internaţionale precum Monaco, Lille – Franţa, Montreux – Elveţia, Vilnius – Lituania, Jacksonville – Florida, S.U.A., va cânta marţi, pe 17 mai, începând cu ora 19.00, la Sala Radio, în cadrul serii speciale de jazz lunare, alături de Big Band-ul Radio, dirijat de Ionel Tudor.

Un articol de Liliana Matei|12 mai 2016

Pianist, clarinetist, compozitor şi orchestrator, Sorin Zlat este absolvent al Facultăţii de Muzică „George Enescu” din Iaşi, secţia clarinet şi masterand la Universitatea de Muzică din Bucureşti (secţia jazz).

Este liderul triou-lui „Sorin Zlat Trio”, ce a luat fiinţă în toamna anului 2008 şi îi reuneşte pe Sorin Zlat – pian, Răzvan Cojanu – contrabas, Laurenţiu Ştefan – tobe. Repertoriul trupei include standarde de jazz, dar şi compoziţii proprii ale artistului. Stilul pe care îl abordează trio-ul este de cool jazz, latin, post-bop, clasic. Prin această fuziune de stiluri, trupa „Sorin Zlat Trio” a fost apreciată pe scena jazz-ului din România, dar şi în străinătate. Trupa a cântat în cluburi celebre din lume, cum ar fi: Vortex şi Ronnies Scott din Londra, Clubul Nardis din Istanbul, Clubul Jazz Café din Montreux, Clubul B-flat din Berlin şi la festivaluri precum: Montreux Jazz Festival, Pera Fest – Turcia, Getxo Jazz Festival – Spania, Jacksonville Jazz Festival – S.U.A, Monaco Jazz Festival etc.

Printre colaboratorii trupei, care se bucură de recunoaştere internaţională, se numără: Jean Michelle Aublete – toboşar (colaborează frecvent cu chitaristul John Mclaughlin), Lionel Vaudano – bass, Michael Parlett – saxofon (colaborează cu Jeff Lorber), Andy Davies – trompetă (lider al trupei care găzduieşte Ronnies Scott Jazz Club în Londra), Dennis Marks – contrabas (care concertează împreună cu Arturo Sandoval).

Sorin Zlat a înregistrat recent albumul „Endurance”, care conţine piese solo sau în trio şi compoziţii proprii.

Recunoaşterea valorii sale a însemnat numeroase premii în ţară (Gala premiilor de jazz – 2009 – PREMIUL PENTRU DEBUT, Concursul internaţional  de jazz – Târgu Mureş – 2009 – MARELE PREMIU, Concursul de jazz de la Sibiu – 2010 – MARELE PREMIU, Concursul de jazz Europafest – 2011 – MARELE PREMIU etc.). Acestora li se adaugă distincţii primite în străinătate (Premiul special al juriului la Concursul de jazz din Belgia-Hoeillart – 2012; Marele premiu şi Premiul Publicului la Concursul internaţional de Jazz – Monaco, 2013; Premiul special al juriului la Concursul Internaţional de Jazz de la Lille, Franţa, 2013; Finalist la Concursul Internaţional de jazz pentru pian solo de la Montreux şi câştigător al premiului special oferit de preşedintele juriului – 2014, Premiul 2 şi Premiul Publicului la Concursul International de Jazz pentru pian solo de la Vilnius, Lituania, 2014; Marele Premiu la Concursul Internaţional Jacksonville Jazz Piano Competition, Florida, S.U.A., 2015).

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

30
/12
/15

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului“. Evenimentul îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe și invitații săi.

22
/12
/15

Andre Rieu va susține un concert la București pe 11 iunie 2016, în Piața Constituției, biletele având preţuri între 160 şi 800 de lei. Artistul olandez a susținut șapte concerte la București anul acesta în acompaniamentul orchestrei sale, sub privirile a peste 85.000 de spectatori.

22
/12
/15

Grand Cinema & More răsplătește iubitorii de balet cu o experiență unică în luna ianuarie, la Moscova. Câștigătoarea promoției Bolshoi desfășurată în perioada 15 octombrie – 14 decembrie este Elena Carmen Rădulescu, din București, care va viziona spectacolul “Îmblânzirea Scorpiei” din 24 ianuarie 2016, direct pe scena celebrului teatru Bolshoi din Moscova. 

20
/12
/15

Surpriză in Concertul de Crăciun „Grigore Leșe la Sala Palatului“: maestrul Leșe, doctor in muzica, il va avea invitat in spectacol pe tanarul care a reusit sa starneasca cel mai mare val de emotie si sa fie considerat „fenomenul” anului in Romania – moldoveanul Andrei Ioniță.

19
/12
/15

15 februarie 2016 este data la care vor fi anunțați câștigătorii premiilor Grammy, probabil cele mai cunoscute și importante distincții din industria muzicală. Printre numeroase alte categorii, și cea dedicată muzicii clasice; printre nominalizări, mai multe discuri la care am avut acces și din România, difuzate și la Radio România Muzical.

18
/12
/15

Filarmonica „George Enescu” anunţă marţi, 22 şi miercuri, 23 decembrie două concerte extraordinare în care Orchestra simfonică şi Corul îl vor avea la pupitru pe maestrul francez de origine română Vladimir Cosma. După o absenţă de peste 50 de ani, în anul 2011 maestrul a revenit pentru prima oară în România şi a apărut tot pe scena Ateneului Român, într-un concert al Filarmonicii.

17
/12
/15

Papa Francisc a împlinit astăzi, 17 decembrie, vârsta de 79 de ani. În urmă cu aproape trei ani, Papa Francisc devenea al 226-lea Papa al Bisericii Catolice, primul Papa latino-american si primul preot iezuit in fruntea catolicismului.

17
/12
/15

Trupa rock australiană AC/DC a anunțat un nou turneu în Europa și America de Nord, eliminând astfel zvonurile privind o eventuală retragere a acestei formații pioniere de hard rock

16
/12
/15

În urmă cu aproape două secole și jumătate se năştea la Bonn, în Germania, Ludwig van Beethoven, unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii. Ziua de 16 decembrie este considerată data de naştere a lui Beethoven, deoarece se ştie că el a fost botezat pe 17 decembrie, ori la vremea respectivă copiii erau botezaţi la o zi după naştere.