JAZZAJ la ARCUB: Elevation traversează continente cu noul album „Songs from Afar”
https://www.ziarulmetropolis.ro/jazzaj-la-arcub-elevation-traverseaza-continente-cu-noul-album-songs-from-afar/

Pe 14 noiembrie de la ora 20:00, la ARCUB Batişte, JAZZAJ prezintă în premieră în România noul album ELEVATION – „Songs from Afar”. Cu acest album extrem de personal intitulat sugestiv „Songs from afar”, reputatul pianist de jazz de origine română Lucian Ban lansează într-un turneu european cel de-al doilea CD al quartetului ELEVATION.

Un articol de Liliana Matei|2 noiembrie 2015

Noua apariție discografică este editată de prestigioasa casă de discuri americană Sunnyside Records, cu un suport major din partea Societății de concerte Bistrița.

Alături de saxofonistul american Abraham Burton, de contrabasistul John Hebert, bateristul Eric McPherson și de invitatul lor special, violistul american nominalizat al premiile Grammy Mat Maneri, albumul „Songs from Afar” încorporează cunoașterea profundă a jazzului modern cu extraordinara voce a cântărețului transilvănean Gavril Tarmure, într-un program muzical cu o identitate unică, ce traversează continente și stiluri deopotrivă.

,,Mare-i noaptea să nu dorm / Da ce sa facă bietu’ somn / Că l-oi pune somn pe somn /
Și-ntr-o noapte tăt îl dorm / Și l-oi pune tăt pe-o laltă / Și tăt l-oi dormi odată.” … Sunt versurile unei extraordinare și străvechi doine din Transilvania cântată de Gavril Tarmure în prima piesă de pe CD, unde aranjamentul pianistului Lucian Ban învăluie vocea în comentariul pasional al saxofonului și în acompaniamentul de jazz modal al grupului, care setează mood-ul întregului album.

,,Elevation se confirmă ca o voce unică în lumea jazz-ului. Grupul a luat elemente ale jazz-ului modern și ale avangardei și, beneficiind de muzicieni care le practică pe amândouă, a creat o direcție originală. Elevation reprezintă o stare elevată și această muzică te va duce cu siguranță acolo.” (Jazz Inside Magazine)

Vorbind despre cel de-al doilea album lansat alături de quartetul ELEVATION, Lucian Ban afirmă: „Songs from afar este un material foarte personal pentru mine întrucât acest album este strâns legat de moștenirea cultural-românească și de influențele de jazz care mă ajută să descopăr mai multe despre locul din care provin – și despre drumul meu din viitor. Nu este vorba numai de vechile cântece populare din Transilvania pe care le reinterpretăm pe acest album, ci și despre celelalte piese și improvizații care reflectă căutarea continuă a sensului muzical. ”

În cadrul concertelor JAZZAJ, pe scena Sălii ARCUB au fost prezenți artiști renumiți ai jazzului, precum Maria Răducanu și Krister Jonsson, Vali Răcilă și Balkanamera Jazz Quartet, trupa Arifa, Rareş Totu, A.G. Weinberger, Ozana Barabancea, Emil Bîzgă, Nicolas Simion Trio feat. Kruno Levačić & Sorin Romanescu, Luiza Zan feat. István Gyárfás, Mircea Tiberian Ensemble feat. Nadia Trohin & Cristian Soleanu, Formația Trigon, Soul Serenade, Irina Popa feat. The Sinners, Raul Kusak și Liviu Pop, Elena Mîndru Finnection, Atom String Quartet, Platonic Band, Balako, Sorin Zlat Trio și Arcuș Trio.

INFO

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete ARCUB (Str. Batişte nr. 14) sau online pe bilete.arcub.ro sau în rețeaua de bilete Eventim și de pe www.eventim.ro.

Preţuri (Casa de bilete ARCUB): 45 lei (Categoria I) și 35 lei (Categoria II). Elevii şi studenţii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei.

Detalii pe www.arcub.ro

FOTO: Mircea Albutiu

22
/02
/17

Cu 30.000 de bilete individuale epuizate în primele ore de la punerea în vânzare pe 16 februarie, de la ora 10, în rețeaua Eventim, și un total de 34.000 de bilete epuizate în primele 24 de ore, Festivalul Internațional George Enescu a înregistrat și pentru ediția 2017 noi recorduri de vânzare. Abonamentele pentru ediția 2017, puse în vânzare pe 5 decembrie, s-au epuizat, de asemenea, într-un timp record.

21
/02
/17

Foștii membrii Beatles Paul McCartney și Ringo Starr au avut prima lor colaborare după șapte ani. Veteranii muzicieni, singurii membri în viață ai celebrului grup din Liverpool, s-au reunit la sfârșitul săptămânii trecute pentru o colaborare de studio la ultimul album al lui Ringo Starr.

21
/02
/17

Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin” va susține un concert extraordinar pentru a marca Ziua Madrigalului, pe 26 februarie 2017, începând cu ora 17:00, la Sala de Spectacol “George Enescu” a Universității Naționale de Muzică București. Concertul este consacrat împlinirii a 92 de ani de la nașterea regretatului dirijor și compozitor Marin Constantin, fondatorul Corului Madrigal.

16
/02
/17

Biletele individuale pentru Festivalul Enescu 2017 s-au pus în vânzare în această dimineață (16 februarie), de la ora 10.00, în rețeaua EVENTIM, atât online, cât și în rețeaua magazinelor EVENTIM din întreaga țară la birourile EVENTIM din București și din țară, precum și pe site-urile EVENTIM din străinatate şi în reţelele EVENTIM internaţionale. Între 2 și 24 septembrie, Festivalul Enescu aduce la București și în alte șapte orașe din peste 3.000 de artiști din întreaga lume în cadrul a 80 de evenimente.

15
/02
/17

Concertul Orchestrei Naţionale Radio din 17 februarie 2017, ora 19.00, de la Sala Radio, îl va aduce la pupitru pe cunoscutul dirijor Cristian Oroșanu. Programul va cuprinde exclusiv muzică rusă, respectiv Simfonia concertantă în mi minor pentru violoncel şi orchestră, op. 125 de Prokofiev, avându-l ca solist pe tânărul violoncelist Ştefan Cazacu, şi superba Simfonie Manfred în si minor, op. 58, de Ceaikovski.

13
/02
/17

Cântăreaţa britanică Adele a câştigat cinci trofee cea de-a 59-a ediţie a galei premiilor Grammy, la categoriile cel mai bun album al anului, cel mai bun cântec al anului, înregistrarea anului, cel mai bun album pop şi cea mai bună interpretare pop. David Bowie a fost premiat postum, pentru ”Blackstar”, cu un trofeu Grammy.

13
/02
/17

În urmă cu un secol și jumătate, într-o zi de 13 februarie (1867), Johann Strauss (fiul) prezenta în premieră, la Viena, "Dunărea Albastră", valsul care va deveni una dintre cele mai populare piese muzicale ale repertoriului classic. Cu ocazia jubileului de 150 de ani, muzeul Dinastiei Strauss găzduiește o expoziție care prezintă contextul istoric în care s-a născut valsul vienez.

10
/02
/17

Un veritabil templu al operei, Teatro alla Scala are o tradiție de peste 300 de ani și reputația unui spațiu muzical magic, în care orice muzician își dorește să ajungă măcar o dată în carieră și fiecare iubitor de operă visează să vadă măcar un spectacol.