Jesse Owens, atletul care l-a sfidat pe Hitler, personaj de film
https://www.ziarulmetropolis.ro/jesse-owens-atletul-care-l-a-sfidat-pe-hitler-personaj-de-film/

Studiourile Disney vor produce un film despre viaţa şi cariera celebrului sprinter american de culoare Jesse Owens, câştigător a patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936, în faţa unui Führer furios să îşi vadă astfel discreditată teoria despre superioritatea rasei ariene.

Un articol de Petre Ivan|18 decembrie 2013

Studiourile Disney vor produce un film despre viaţa şi cariera celebrului sprinter american de culoare Jesse Owens, câştigător a patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936, în faţa unui Führer furios să îşi vadă astfel discreditată teoria despre superioritatea rasei ariene.

De peste 77 de ani, Jesse Owens este considerat o figură legendară a Jocurilor Olimpice.

Sprinterul de culoare a câştigat titlul olimpic în patru probe – 100 metri, 200 metri, 4×100 metri şi săritura în lungime – la Jocurile Olimpice din 1936, organizate de regimul nazist.

De atunci, Carl Lewis este singurul atlet din lume care a egalat această performanţă, câştigând patru medalii olimpice de aur – în exact aceleaşi probe ca şi Jesse Owens – , la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice, în 1984, la Los Angeles. Carl Lewis a câştigat în total 10 medalii olimpice din care nouă de aur.

Filmul despre Jesse Owens, regizat de Antoine Fuqua

Disney vrea să spună povestea vieţii şi carierei lui Jesse Owens într-un film biografic ce va fi regizat de cineastul Antoine Fuqua.

Filmul va avea la bază cartea „Triumph: The Untold Story of Jesse Owens and Hitler’s Olympics”, scrisă de Jeremy Schaap, jurnalist sportiv pentru ESPN, notează Mediafax.

David Seidler, premiat cu Oscar pentru „Discursul regelui”, va scrie scenariul pentru acest proiect cinematografic.

Jesse Owens

Fiu de ţărani, crescut în Alabama, Jesse Owens a marcat istoria sfidându-l pe Adolf Hitler prin performanţele sale sportive.

Prin intermediul Jocurilor Olimpice, cancelarul german dorea să demonstreze lumii întregi superioritatea rasei ariene.

Însă un tânăr atlet de culoare a fost acela care a dominat competiţia. „Hitler era foarte nemulţumit din cauza seriei de triumfuri reuşite de alergătorul de culoare Jesse Owens”, scria Albert Speer, creatorul Partidului nazist, în memoriile sale.

La începutul Jocurilor Olimpice, liderul nazist strângea mâna doar atleţilor germani învingători, părăsind stadionul din Berlin atunci când sportivi de culoare câştigau anumite probe. Hitler nu l-a felicitat niciodată pe Jesse Owens, în ciuda celor patru victorii repurtate de atletul american.

Sportivul a spus, totuşi, în memoriile sale, că nu s-a simţit niciodată dispreţuit de dictatorul german: „Când am trecut prin faţa cancelarului, el s-a ridicat, şi-a mişcat mâna în direcţia mea, iar eu i-am făcut un mic semn cu mâna la rândul meu. Cred că jurnaliştii au dat dovadă de prost gust criticându-l pe omul momentului din Germania”.

Jesse Owens a fost mai degrabă supărat pe fostul preşedinte al Statelor Unite, care nu a dorit să îl primească la Casa Albă după Jocurile Olimpice de la Berlin.

„Hitler nu m-a tratat cu dispreţ, ci Roosevelt m-a tratat cu dispreţ. După apariţia acelor poveşti cu Hitler care m-ar fi dispreţuit, la întoarcerea mea în Statele Unite, nu puteam să mai stau în partea din faţă a autobuzelor, trebuia să mă aşez în sparte, nu mai puteam să trăiesc acolo unde voiam”, a scris atletul de culoare în memoriile sale, criticând segregarea rasială aflată în vigoare în acea epocă în Statele Unite, mai scrie Mediafax.

Foto cu Jesse Owens – pbs.org, spiegel.de

10
/11
/17

Până în martie, anul trecut, nimeni nu putea înțelege această nedreptate a Hollywoodului: Ennio Morricone, cel mai influent și prolific compozitor de muzica de film, omul care a revoluționat muzica de film, a creat coloana sonoră a peste 500 de filme şi a compus peste 100 de melodii devenite clasice, să nu primească niciodată prestigioasa statuetă Oscar pentru o coloană sonoră.

09
/11
/17

Cel de-al doilea sezon al unuia dintre cele mai titrate seriale ale toamnei, „Un Comportament Adecvat/ Good Behavior”, se lansează în România pe 20 noiembrie, de la ora 22.00. Cu această ocazie postul de televiziune TNT va declara Ziua Națională a Comportamentului Adecvat.

09
/11
/17

"Ayrton Senna, comedia muzicală" a avut premiera pentru presă, marţi seară, la Teatrul Riachuelo, din Rio de Janeiro, iar realizatorii speră ca prin acest spectacol să păstreze vie în memoria brazilienilor legenda pilotului triplu campion mondial de Formula 1.

08
/11
/17

"Îmi pare rău să o spun, dar nu mai există diferenţe, nu mai este respect. Nu am nimic împotriva persoanelor gay, dar, noi, bărbaţii, suntem făcuţi pentru a iubi femeile" - Alain Delon. Unul dintre simbolurile cinematografiei franceze împlinește, astăzi, 82 de ani!

06
/11
/17

THE VR CINEMA, primul cinema de realitate virtuală din România, din cadrul Veranda Mall, găzduiește în premieră secțiunea Experiențe în Realitatea Virtuală, din cadrul Festivalul Filmului Francez. Ajuns la cea de-a 21-a ediție, Festivalul este organizat de Institutul Francez din București.

06
/11
/17

Lungmetrajul ''Borg McEnroe'', al realizatorului danez Janus Metz Pedersen, a obținut duminică la Festivalul de Film de la Roma Premiul Publicului - BNL cea mai importantă distincție a acestui festival cinematografic. În cadrul evenimentului, regizorul american David Lynch a primit premiul pentru întreaga carieră.

05
/11
/17

Festivalul Internațional de Film pentru publicul tânăr a anunțat că Ambasador al acestei ediții este Mirela Retegan, cunoscuta creatoare a fenomenului „Zurli”, o prietenă a tuturor copiilor, dar și a părinților, care de mai bine de zece ani împletește educația cu voia bună în numeroase spectacole și evenimente dedicate celor mici (și nu numai).

05
/11
/17

Ia-ţi viza de cinefil de la singurul festival de film de călătorie din România, HipTrip Travel Film Festival, care va avea loc anul acesta în perioada 23-26 noiembrie la Cinema Union și Cinemateca Eforie din București. Peste 15 filme din toate colțurile lumii, în premieră în România, vor fi prezentate publicului iubitor de călătorii și cinema.

03
/11
/17

CRONICĂ DE FILM Al doilea sezon al seriei originale românești „Umbre” va începe la 12 noiembrie pe HBO. Ziarul Metropolis vă spune, fără spoilere, cum este primul episod și ce propune scenaristul și regizorul Bogdan Mirică.

03
/11
/17

Protagonist al multor povești și animații, legendarul personaj Bigfoot este pus în faţa unei noi provocări, aceea de a învăța să fie tată și a ține pasul cu simpaticul și curiosul să fiu, Adam. O animație distribuită de Vertical Entertainment, „Bigfoot Junior” are premiera pe marile ecrane din țară din 3 noiembrie, în varianta dublată în limba română.