„Jocul de-a vacanța”, de la poveste de dragoste la experiment social
https://www.ziarulmetropolis.ro/jocul-de-a-vacanta-de-la-poveste-de-dragoste-la-experiment-social/

Spectacolul „Jocul de-a vacanţa”, o adaptare după Mihail Sebastian, în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu, va avea premiera la Teatrul de Comedie, pe 3 februarie, la ora 19.00.

Un articol de Liliana Matei|31 ianuarie 2016

Unul dintre proiectele câștigătoare la concursul COMEDIA ȚINE LA TINEri, ediția a VI-a, 2015, „Jocul de-a vacanța”, în această nouă interpretare scenică a lui Dragoș Alexandru Mușoiu, se dorește mai mult decât o poveste de iubire, așa cum a fost ea pusă în scenă până acum. „Pentru mine „Jocul de-a vacanța” nu este doar o poveste de iubire, nici o autobiografie camuflată a lui Mihail Sebastian”, explică regizorul. „Este o propunere curajoasă de experiment social, care vizează eliberarea de orice convenție socială prin înlocuirea unui joc vechi, cunoscut, bine implementat, cu unul nou, al non-convenției. Un experiment care eșuează, dar care devine valid tocmai prin acest eșec.”

„Jocul de-a vacanța” este primul text dramatic scris de Mihail Sebastian, în 1939. Povestea Corinei și a lui Ștefan Valeriu s-a născut dintr-o glumă, așa cum povestește actrița Leni Caler în jurnalul ei. Mihail, îndrăgostit de frumoasa actriță Leni Caler, intră intr-o zi într-un joc, din care se naște această capodoperă a dramaturgiei românești.

„Într-o seară – cât de bine îmi amintesc acea seară! – ne-am întâlnit, ca de obicei, după spectacol la bodega <Mircea>, bodegă frecventată mai ales de actori, pentru că era una dintre puținele deschise până noaptea târziu. În acea seară, remarcile lui, ironia ușor disprețuitoare cu care vorbea despre piese, despre teatru, m-au înfuriat mai mult decât oricând și, neputându-mă stăpâni, l-am înfruntat, l-am provocat:

-Dar este chiar atât de simplu să scrii piese, dacă a scrie teatru este, după părerea ta, treaba cea mai ușoară, apucă-te să scrii și tu una, să vedem dacă reușești, dacă ești în stare!

La care el mi-a răspuns prompt:

-Pariezi cu mine că în mai puțin de o lună îți aduc o piesă? O piesă în trei acte gata?

-Să te văd, i-am răspuns, dar nu cred.

-Pariezi cu mine?

-Sigur că pariez.

Ne-am despărțit. Eu, mulțumită și convinsă că Sebastian va pierde pariul. El, zâmbind ironic – cât mă înfuria acest zâmbet al lui! -, mi-a repetat la plecare: „Într-o lună îți aduc piesa”.

O bucată de vreme n-am mai auzit nimic despre el. Preocupată cum eram cu teatrul, cu repetițiile, cu viața mea plină, bogată de-atunci, am și uitat de pariul făcut cu Sebastian. De altfel, luasem toată povestea cu piesa, cu pariul, drept o glumă copilărească. După o lună de zile, mă cheamă Mihai la telefon și-mi spune: „Ai pierdut pariul. Piesa mea este gata, când vin să ți-o citesc?”

Continuam să cred că glumește, că vrea să mă necăjească. Mă întrebam: Cum putea cineva care n-a scris niciodată piese de teatru să scrie într-o lună o piesă? A doua zi însă, spre uimirea mea, îl văd venind cu manuscrisul la subțioară. Eu tot credeam într-o farsă. Mihai a pus manuscrisul pe masă, privindu-mă cu un ușor zâmbet, și a început să citească. Lectura piesei m-a entuziasmat, m-a cucerit, începând chiar de la titlu: „Jocul de-a vacanța”. Era în titlul ăsta și fericire, și nostalgie.” Așa scria actrița Leni Caler, amintindu-și acele zile din alt secol, în care Mihail Sebastian i-a dăruit minunatul rol al Corinei.

În acest început de 2016, Teatrul de Comedie propune varianta lui Dragoș Alexandru Mușoiu, cu o scenografie semnată de Adeline Andreea Bădescu. Distrubuția este alcătuită din: Florentina Năstase, Alexandru Bogdan, Florin Dobrovici, Smaranda Caragea, Dan Baltag, Vladimir Purdel, Ana Bianca Popescu.

FOTO: Andrei Gîndac

26
/12
/13

Oferta programelor speciale pentru Sărbătorile de Iarnă la TVR 2, care a debutat în Ajunul Crăciunului, continuă până la finalul primei săptămâni din 2014. Dintre acestea, evident, turul de forţă îl constituie maratonul de patru ore de divertisment pregătit pentru noaptea dintre ani, adică Revelionul TVR 2.

26
/12
/13

„Pentru ce nu încep spectacolele teatrelor la timp?“ Aceasta-i întrebarea! Care revine, obsesiv, în mintea spectatorilor. Problema e veche, iar rezolvarea, aparent imposibilă. Chiar şi jurnaliştii de la revista Teatrul s-au lovit de ea, în 1959, atunci când au încercat să găsească explicaţii pentru acest fenomen.

26
/12
/13

Martin Scorsese a fost criticat după o proiecţie specială a celui mai recent film al său, „The Wolf of Wall Street", la Los Angeles, de câţiva membri ai Academiei de film americane, care i-au reproşat celebrului regizor faptul că „a glorificat decadenţa de pe Wall Street".

26
/12
/13

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului "Zorba Grecul", a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

24
/12
/13

Un crater de pe Mercur a primit numele rockerului britanic John Lennon, iar alte nouă zone de impact de pe această planetă au fost denumite în memoria unor personalităţi din universul cultural şi artistic.

24
/12
/13

Violenta din cinematografie îngrijorează autoritățile americane. Acestea au iniţiat o anchetă cu scopul de a determina dacă cineastii de la Hollywood au o anumită responsabilitate faţă de masacrele comise recent în Aurora (Colorado) şi Newtown (Connecticut).

24
/12
/13

Volumele "Între acte", de Radu Beligan, "Exerciţii de echilibru", de Tudor Chirilă, şi "Uibesc", cartea de poezii a poetului anonim Iv cel Naiv, se numără printre cele mai vandute carti în 2013.

24
/12
/13

Proiectul de Hotărâre de Guvern privitor la comasarea Muzeului Ţăranului Român cu Muzeul Satului şi la trecerea Muzeului Antipa în subordinea Ministerului Mediului a fost deocamdată suspendat, a declarat directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil Nitulescu.

24
/12
/13

“De ce este România altfel”, de Lucian Boia, “Dragul meu turnător”, de Gabriel Liiceanu, “Parabolele lui Iisus”, de Andrei Pleşu, şi “Fii demn”, de Dan Puric, se numără printre cele mai furate carti din librăriile din România, în acest an.

23
/12
/13

România este una dintre primele ţări în care „Nymphomaniac“, filmul lui Lars von Trier, va intra imediat după lansarea oficială din Copenhaga (Danemarca), programată pe 25 decembrie. Nymphomaniac va rula pe ecranele româneşti în două părţi: Nymphomaniac Volumul 1 - din 17 ianuarie 2014, iar din 7 februarie 2014 va intra Nymphomaniac Volumul 2. Asta în timp ce în cinematografele din SUA şi UK va avea premiera în martie (Vol. 1) şi în aprilie 2014 (Vol. 2).

23
/12
/13

TVR 2 și TVRplus.ro difuzează în premieră piesa “Victimele inimii”, în viziunea regizorală a lui Dominic Dembinski, luni, 23 decembrie, de la ora 20.10. Producția TVR este o adaptare după farsa “O soacră”, de I. L. Caragiale pusă în scenă în 1883. Premiera tv va avea un scurt preambul, realizat de Radu Beligan.TVR 2 și TVRplus.ro difuzează în premieră piesa “Victimele inimii”, în viziunea regizorală a lui Dominic Dembinski, în această seară, de la ora 20.10. Producția TVR este o adaptare după farsa “O soacră”, de I. L. Caragiale pusă în scenă în 1883. Premiera tv va avea un scurt preambul, realizat de Radu Beligan.

22
/12
/13

Dineu cu proşti, Micul infern, Omul care a văzut moartea, Încă-i bine!, Scara pisicii, Tectonica sentimentelor, Spectatorul condamnat la moarte, Bullets over Lipscani, Unora le place swingul. Când și unde, aflați din Programul teatrelor din Bucureşti în perioada 23 - 29 decembrie.

22
/12
/13

A rămas celebru pentru filmele sale (printre care ,,Lawrence of Arabia”, foto sus), pentru stilul de viață excentric - condimentat cu alcool și cu jocuri de noroc - și pentru franchețea cu care le răspundea jurnaliștilor. Peter O'Toole a murit săptămâna trecută, la 81 de ani.