„Jocul de-a vacanţa“, între fericire şi uitare
https://www.ziarulmetropolis.ro/jocul-de-a-vacanta-intre-fericire-si-uitare/

Premiera spectacolului „Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian, în regia lui Nicolas Cristache, va avea loc joi, 10 februarie, ora 18.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional din Târgu Mureş.

Un articol de Liliana Matei|3 februarie 2022

Mereu relevantă, actuală şi plină de farmec, dramaturgia lui Mihail Sebastian continuă să încânte noi generaţii de spectatori. Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu“ readuce pe scena Sălii Mari unul dintre cele mai îndrăgite texte semnate de Mihail Sebastian: comedia „Jocul de-a vacanţa“.

Din distribuţie fac parte actorii Dan Rădulescu – Domnul Bogoiu, Radu Anastas – Ştefan Valeriu, Dana Pancu – Madame Vintilă, Liviu Pancu – Maiorul, Ale Țifrea – Corina, Cosmin Ghibănescu – Jeff, Larisa Dobrin – Agneş, Ştefan Mura – Un mecanic, Ion Vântu – Un călător şi Bianca Fărcaș – Nevasta călătorului.

Regia artistică şi adaptarea au fost realizate de Nicolas Cristache, scenografia îi aparţine lui Bogdan Spătaru, light designul a fost creat de Daniel Klinger.

„Cum ar fi să lăsăm deoparte toate grijile, regretele, nevoile… și să trăim în prezent?

Jocul de-a vacanța, jocul de-a uitarea sau jocul de-a fericirea – după cum îl numește protagonistul operei – este un joc al spiritului, cu umor fin, care vorbește despre singurătate, fericire și dragoste, într-o existență individuală, neperturbată de societate și ferită de cotidian.

Vă invităm într-o pensiune din munți, izolată de civilizație, locul în care personajele visătoare își construiesc un univers personal, dar colectiv, în căutarea fericirii.

Încearcă și tu jocul ăsta. Merită”, spune regizorul Nicolas Cristache.

Spectacolul are o durată de două ore (fără pauză) şi este recomandat persoanelor cu vârsta peste 14 ani! Următoarea reprezentaţie va avea loc joi, 17 februarie, la ora 18.00.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

13
/05
/22

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noapea Muzeelor.

12
/05
/22

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Național Iași, realizat în coproducție cu FaPt - Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieșeană de Florin Caracala.

12
/05
/22

Un nou concept de eveniment cultural, dedicat în premieră absolută segmentului de vârstă 0 - 3 ani, a epuizat deja biletele pentru prima serie de 4 spectacole, pusă în vânzare de organizatorul Opera Comică pentru Copii. “Bubu și Anotimpurile” este un concept creativ semnat Andreea Soare și Irina Furdui și constituie primul spectacol senzorial și muzical adresat bebelușilor. Reprezentații suplimentare au fost deja programate pentru 27, 28 mai și 4, 5 iunie.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Gallotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București, sala Ion Caramitru. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 2 iulie, ora 17:00 și pe 3 iulie, ora 19:00 la sala Eugenio Barba din Sibiu.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.