„Jocul de-a vacanţa“, între fericire şi uitare
https://www.ziarulmetropolis.ro/jocul-de-a-vacanta-intre-fericire-si-uitare/

Premiera spectacolului „Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian, în regia lui Nicolas Cristache, va avea loc joi, 10 februarie, ora 18.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional din Târgu Mureş.

Un articol de Liliana Matei|3 februarie 2022

Mereu relevantă, actuală şi plină de farmec, dramaturgia lui Mihail Sebastian continuă să încânte noi generaţii de spectatori. Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu“ readuce pe scena Sălii Mari unul dintre cele mai îndrăgite texte semnate de Mihail Sebastian: comedia „Jocul de-a vacanţa“.

Din distribuţie fac parte actorii Dan Rădulescu – Domnul Bogoiu, Radu Anastas – Ştefan Valeriu, Dana Pancu – Madame Vintilă, Liviu Pancu – Maiorul, Ale Țifrea – Corina, Cosmin Ghibănescu – Jeff, Larisa Dobrin – Agneş, Ştefan Mura – Un mecanic, Ion Vântu – Un călător şi Bianca Fărcaș – Nevasta călătorului.

Regia artistică şi adaptarea au fost realizate de Nicolas Cristache, scenografia îi aparţine lui Bogdan Spătaru, light designul a fost creat de Daniel Klinger.

„Cum ar fi să lăsăm deoparte toate grijile, regretele, nevoile… și să trăim în prezent?

Jocul de-a vacanța, jocul de-a uitarea sau jocul de-a fericirea – după cum îl numește protagonistul operei – este un joc al spiritului, cu umor fin, care vorbește despre singurătate, fericire și dragoste, într-o existență individuală, neperturbată de societate și ferită de cotidian.

Vă invităm într-o pensiune din munți, izolată de civilizație, locul în care personajele visătoare își construiesc un univers personal, dar colectiv, în căutarea fericirii.

Încearcă și tu jocul ăsta. Merită”, spune regizorul Nicolas Cristache.

Spectacolul are o durată de două ore (fără pauză) şi este recomandat persoanelor cu vârsta peste 14 ani! Următoarea reprezentaţie va avea loc joi, 17 februarie, la ora 18.00.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.