Joe Dassin, Vivien Leigh, Tilda Swinton – Ştiaţi că…?
https://www.ziarulmetropolis.ro/joe-dassin-vivien-leigh-tilda-swinton-5-noiembrie/

Într-o zi de 5 noiembrie se năştea Joe Dassin, unul dintre cei mai populari cântăreţi francezi ai anilor ‘60-’70 şi, totodată, unul dintre cei mai admiraţi şi la nivel mondial, autorul unor melodii precum “Et si tu n’existais pas”, “À toi”, “Aux Champs-Elysées sau “L’Été Indien”

Un articol de Petre Ivan|5 noiembrie 2015

Joe Dassin (pe numele său real Joseph Ira Dassin) s-a născut la New York la 5 noiembrie 1938. Tatăl său îşi dorea o carieră în industria cinematografică, iar mama sa, de origine maghiară, era violonistă. În 1940, familia se mută în Los Angeles, iar în 1950, la Paris.

Părinţii lui Joe divorţează în cele din urmă, iar Joe se înscrie la Universitatea din Michigan, unde studiază medicina şi antropologia. Nu va efectua serviciul militar din cauza problemelor cu inima.

În 1963 o întâlneşte pe Marysse, cu care se va căsători. La insistenţele lui Marysse, Dassin înregistrează un demo pentru CBS France, casa de discuri care-l va lansa în industria muzicală. Suferă un preinfarct, care îl  imobilizează pentru o lună. La sfatul soţiei lui Henri Salvador, îmbraca un costum alb, care din acea clipă devine ţinuta sa oficială de scenă.

În 1973, Marysse naşte prematur, iar copilul moare cinci zile mai târziu. Joe intră în depresie, dar este salvat de proiectele sale muzicale. Suferă un nou atac de cord în 1969, după care lansează “Aux Champs-Elysées”, cântec care îl face cunoscut în întreaga Europă. În 1976 apare “Et si tu n’existais pas” cu vânzări de peste 20 de milioane de discuri.

La începutul lui 1980, anul morţii sale, Joe Dassin suferă un infarct şi este fi internat la Spitalul din Neuilly. Apoi, la Los Angeles, este marcat de un alt atac de inimă, pentru ca pe 20 august o ultimă criză cardiacă să îi aducă sfârşitul la nici 42 de ani.

Tot într-o zi de 5 noiembrie:

1930: Sinclair Lewis este câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură.

1930: Aparatul german Dornier Do X, cel mai mare, mai greu și mai puternic hidroavion din lume la acea dată, pornește de la Lacul Constanța în primul său zbor de promovare spre Amsterdam.

1940: Democratul Franklin D. Roosevelt este ales în funcția de președinte pentru o a treia legislatură, fapt unic în istoria Statelor Unite.

1970: La Vatican a fost introdus serviciul divin în limba națională a fiecărei comunități catolice.

1994: Pugilistul George Foreman în vârstă de 45 de ani, a devenit cel mai în vârstă campion la categoria grea a WBA (World Boxing Association).

S-au născut:

1880: Mihail Sadoveanu, scriitor român (d. 1961)

1913: Vivien Leigh, actriță engleză (d. 1967)

1938: Joe Dassin, cântăreț francez (d. 1980)

1941: Art Garfunkel, cântăreț american

1943: Sam Shepard, dramaturg american

1959: Bryan Adams, muzician rock canadian

1960: Tilda Swinton, actriță scoțiană

1963: Tatum O’Neal, actriță americană

S-au stins din viaţă:

2005: John Fowles, scriitor englez (n. 1926)

2010: Adrian Păunescu, poet, prozator, jurnalist, politician român, membru de onoare al Academiei de Științe a Republicii Moldova (n. 1943)

Foto: Joe Dassin, Vivien Leigh,  Tilda Swinton – cinemagia, wikipedia

03
/03
/17

Într-o zi de 3 martie, la Opéra Comique din Paris, avea loc premiera operei Carmen de Georges Bizet. Tot într-o zi de 3 martie apărea primul număr al revistei Time, se stingea din viaţă compozitorul german Johann Pachelbel, iar Elvis Presley apărea la tv pentru prima dată. Și, desigur, tot într-o zi de 3 martie se năştea Ion Iliescu, fost director al Editurii Tehnice (1984 – 1989), dar asta nu (prea) face obiectul unei publicaţii de cultură.

27
/02
/17

Într-o zi de 27 februarie se năștea Elizabeth Taylor, ”actriţa cu ochi violet”, considerată cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Elizabeth Taylor, „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, cea mai “scumpă”, pentru rolul din “Cleopatra” primind în anul 1962, peste un milion de dolari...

22
/02
/17

Într-o zi de 22 februarie se năștea actrița italiană Giulietta Masina, al cărei destin a fost legat de o altă biografie celebră din lumea filmului, cea a regizorului Federico Fellini, soţul ei. Tot într-o zi de 22 februarie se năștea poetul şi fabulistul Grigore Alexandrescu, cel care va consacra în literatura română ca specii literare autonome epistola, meditaţia şi satira, și se stingea din viață Andy Warhol, unul dintre cei mai reprezentativi artişti americani ai mişcării pop.

17
/02
/17

Într-o zi de 17 februarie avea loc, la Milano, premiera mondială a operei "Madame Butterfly" de Puccini. Tot într-o zi de 17 februarie încetau din viață Giordano Bruno (susţinător al teoriei coperniciene conform căreia Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe) și celebrul dramaturg francez Moliere (Jean Baptiste Poquelin).

15
/02
/17

Într-o zi de 15 februarie se năşteau regizorul Alexandru Bocăneţ, criticul Titu Maiorescu şi astronomul renascentist Galileo Galilei. Tot pe 15 februarie (1990) lua înfiinţă Uniunea Teatrelor din România (UNITER), avându-l ca preşedinte pe actorul Ion Caramitru.

07
/02
/17

Într-o zi de 7 februarie Charlie Chaplin debuta în rolul care îi va aduce celebritatea, micul Vagabond - Charlot. Tot într-o zi de 7 februaraie  faimosul cuplu Stroe şi Vasilache prezenta în premieră "Bing-bang", primul film sonor realizat la Bucureşti cu o aparatură construită de inginerul roman Argani.

06
/02
/17

Într-o zi de 6 februarie se nășteau scriitorul român Geo Bogza, cineaștii François Truffaut și Jim Sheridan și cântăreții Natalie Cole, Bob Marley, Axl Rose și Cătălin Crișan. Tot într-o zi de 6 februarie (1898) avea loc, la Paris, premiera "Poemei romane", compusa de George Enescu, pe atunci în vârstă de 16 ani.

31
/01
/17

 „Dictatorii sunt întotdeauna dezinformaţi. E rezultatul fricii pe care o sădesc. Cad în propria lor capcană: a terorii. De fapt, mi-e frică - mi-e frică să spun tot ce gândesc. Dacă acest carnet cade în mâna cuiva? La români, stomacul e mai important decât creierul. Chiar şi decât picioarele...", nota în jurnalul său regizorul Alexandru Tatos, pe 20 mai 1973. Într-o zi de 31 ianuarie (1990) Alexandru Tatos înceta din viaţă.

25
/01
/17

În urmă cu 135 de ani să năștea romanciera și eseista britanică Virginia Woolf. Tot într-o  zi de 25 ianuarie (1938) se năştea Vladimir Vysotsky, actor, cantautor, poet și scriitor rus. Ignorant de oficialități, Vîsoțki a exercitat o influență enormă asupra locuitorilor Uniunii Sovietice. în anii '70, rușii își cumpărau casetofoane - achiziție destul de costisitoare pentru acele vremuri - anume pentru a-i putea asculta cântecele.

24
/01
/17

Într-o zi de 24 ianuarie se năștea Grigore Vasiliu Birlic, unul dintre cei mai mari actori români. Numele său de naștere era Grigore Vasiliu, Birlic fiind porecla pe care artistul a primit-o ca urmare rolului de succes din piesa Birlic, jucată la începutul carierei.

23
/01
/17

Într-o zi de 23 ianuarie (1899) se năștea Humphrey Bogart, câștigător al premiului Oscar. Actorul a fost numit de către Institutul American de Fim cel mai mare actor din istoria filmului american. Tot într-o zi de 23 ianuarie (1989) înceta din viaţă celebrul pictor spaniol Salvador Dali, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă.