JOI, 22 NOIEMBRIE 2012, de la ora 19.30 la Sala Studio a Teatrului Odeon va avea loc demonstrația de teatru comic KYOGEN
https://www.ziarulmetropolis.ro/joi-22-noiembrie-2012-de-la-ora-19-30-la-sala-studio-a-teatrului-odeon-va-avea-loc-demonstratia-de-teatru-comic-kyogen/

Ambasada Japoniei si Teatrul Odeon invita publicul interesat JOI, 22 NOIEMBRIE 2012, de la ora 19.30 la Sala Studio a Teatrului Odeon la o demonstratie de teatru comic KYOGEN in interpretarea maestrului Motohiko Shigeyama (Japonia) si Ondrej Hybl (Cehia). Demonstratia va fi urmata de piesa Kakiyamabushi (Preotul luptator si curmalul japonez). Kyogen este un gen […]

Un articol de |19 noiembrie 2012

Ambasada Japoniei si Teatrul Odeon invita publicul interesat

JOI, 22 NOIEMBRIE 2012, de la ora 19.30 la Sala Studio a Teatrului Odeon

la o demonstratie de teatru comic KYOGEN in interpretarea maestrului Motohiko Shigeyama (Japonia) si Ondrej Hybl (Cehia). Demonstratia va fi urmata de piesa Kakiyamabushi (Preotul luptator si curmalul japonez).

Kyogen este un gen teatral japonez cu puternice inflexiuni comice a carui existenta numara mai multe secole, originea sa situandu-se impreuna cu cea a teatrului Noh in perioada Muromachi. Desi initial scenetele comice in stil Kyogen erau inserate in cadrul reprezentatiilor de teatru Noh, cu timpul Kyogen a devenit un gen artistic independent. Spre deosebire de caracterul sobru si tragismul pieselor Noh, teatrul Kyogen pune accent pe dialogurile pline de haz şi pe mimica actorilor. Kyogen nu este greu de inteles, intrucat este făcut sa distreze publicul si sa il amuze. Repertoriul sau consta din piese satirice ce au ca tema subiecte inspirate din viata de zi cu zi precum certurile intre soti si care reprezinta o sursa de umor si în zilele noastre. Kyogen ramane o forma de arta traditionala japoneza de divertisment universal, transmisa din cele mai vechi timpuri.

Motohiko SHIGEYAMA este un cunoscut actor de teatru Kyogen din Japonia care face parte dintr-o veche familie de actori în stilul Okura. S-a nascut in 1975 si este fiul lui Shime Shigeyama, un cunoscut actor de teatru Kyogen din Japonia. La varsta de patru ani joaca în piesa “Iroha” unde detine un rol principal. De-a lungul timpului a jucat in piese clasice din repertoriul Kyogen si a realizat diverse spectacole si proiecte teatrale in Japonia si in Europa, singur sau ca membru al trupelor de teatru “Shigeyama” si “Hanagata Kyogen”. Intre anii 2003-2005 a activat si ca profesor la Institutul de Actorie din Paris. In afara de activitatile legate de Kyogen a jucat in filme pentru televiziunea japoneză NHK si în muzicaluri. Este de asemenea autorul cartii “Sa vedem Kyogen cu Shigeyama Motohiko si Shigeyama Hippie”.

Ondrej HYBL se poate mandri cu performanta de a fi primul ceh care joaca teatru Kyogen. In anul 2002, trimis la studii în Japonia, se îndragosteste de Kyogen. Incepe sa studieze sub indrumarea maestrului Shime Shigeyama si devine in scurt timp un promotor al acestui gen teatral in tara sa natala si in Europa. In prezent colaboreaza impreuna cu Motohiko Shigeyama la realizarea mai multor productii Kyogen.

INTRAREA LIBERA pe baza tichetelor cu loc, care se pot procura de la casa de bilete a teatrului in data de 22 noiembrie


Consultant artistic
Tamara Susoi, Cristina Tudor
e-mail: [email protected]
Tel: 021 313 68 74
Fax: 312 24 89, 315 48 52
Adresa: Calea Victoriei 40-42, sector 1,
cod 010062 Bucuresti
Agentia de bilete: 021 314 72 34
Rezervari bilete: [email protected]
website: www.teatrul-odeon.ro

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.