Josu de Solaun, câștigătorul Secțiunii de Pian a Concursului Enescu 2014 – recital extraordinar la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/josu-de-solaun-castigatorul-sectiunii-de-pian-a-concursului-enescu-2014-recital-extraordinar-la-ateneul-roman/

Pianistul de origine spaniolă Josu de Solaun, câştigătorul Secţiunii Pian a Concursului Enescu 2014 susţine un recital extraordinar pe scena Ateneului Român, pe 18 octombrie, de la ora 19. În program sunt lucrări de Schumann, Brahms, Granados, de Falla şi Debussy.

Un articol de Liliana Matei|13 octombrie 2015

Concertând ca solist alături de orchestre internaţionale renumite precum Mariinsky Theatre Orchestra, Mexico City Philharmonic Orchestra, New York Sinfonietta și Leos Janacek Symphony Orchestra, pianistul Josu de Solaun, câștigător al Concusului Enescu ediția 2014, va susține un recital extraordinar pe 18 octombrie, de la ora 19.00, la Ateneul Român. Josu de Solaun va interpreta la București Arabesca, Op. 18 de Robert Schumann, Valses Poéticos de Enrique Granados, Six Pieces for Piano, Op. 118, de Johannes Brahms, Los Requiebros și Quejas, o La Maja y el Ruiseñor de Enrique Granados, Fantasia Baetica de Manuel de Falla și preludiul Feux d’artifice de Claude Debussy.

Biletele s-au pus în vânzare la casa de bilete a Ateneului Român. Recitalul face parte din programul concertelor laureaților Concursului George Enescu organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Filarmonica George Enescu și Artexim.

În străinătate, pianistul Josu de Solaun se pregătește să prezinte integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu într-o serie de recitaluri gratuite, la Recital Hall of the James and Nancy Gaertner Performing Arts Center (SUA), pe 14 și pe 30 octombrie, dar și pe 14 ianuarie 2016. Mai mult, Josu de Solaun urmează să înregistreze lucrările enesciene, la cunoscuta casa de discuri Naxos Records.

Josu de Solaun a interpretat Sonata Nr. 3 pentru pian și vioară de George Enescu în cadrul Concursului Internațional George Enescu, ediția 2014. La Bucureşti, pe durata Concursului Enescu, pianistul a locuit într-un apartament închiriat exact în blocul în care George Enescu a locuit timp de șase ani, chiar pe strada care astăzi poartă numele George Enescu.

„Ştiam că este aproape de Ateneu, dar am fost surprins să văd că locuiesc chiar pe strada George Enescu, exact în blocul în care a locuit timp de șase ani. Surpriza cea mai mare a fost că sunt cazat exact în apartamentul situat sub apartamentul în care a locuit Enescu. Mă simt de parcă m-ar veghea. Îl admir pe Enescu de foarte mult timp. Mi-am dorit întotdeauna să cânt la Ateneul Român”, declara atunci Josu de Solaun.

Josu de Solaun s-a născut la 27 octombrie 1981. A studiat la Manhattan School of Music (Licenţă, Masterat şi Doctorat) cu Nina Svetlanova şi Horacio Gutiérrez. Printre alte premii internaționale obținute de Josu de Solaun se numără Premiul I la Concursul de Pian al Uniunii Europene (2009), precum și Marele Premiu la Concursul Internaţional de Pian “José Iturbi” (Spania, 2006).

Alături de Festivalul Enescu, Concursul Internațional Enescu joacă un rol important în promovarea creației lui George Enescu și a României în lume. Tinerii concurenți, viitoarele nume mari ale scenei artistice de mâine, interpretează obligatoriu în probele de concurs lucrări enesciene de referință.

28
/05
/14

Pe 4 iunie, de la ora 19. 00, la Sala Radio, doi artişti români – dirijorul Cristian Florea şi violonistul Gabriel Croitoru (de această dată la violă) – se vor alătura fiicelor lor (două tinere violoniste): Maria Montserrat Florea, respectiv Simina Croitoru, ambele deja apreciate în cadrul concursurilor internaţionale la care au participat.

27
/05
/14

Seria de evenimente aniversare ARCUB 18 ani se încheie pe 28 mai, cu un concert de swing, susţinut de Virgil Ianţu, alături de Bucharest Jazz Orchestra. Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB, începând cu ora 20.00. Intrarea este liberă.

26
/05
/14

Baletul e scump, spune povești siropoase și se adresează mai mult fetelor. Sunt câteva dintre miturile care ne țin departe de sala de spectacol. Corina Dumitrescu, de 20 de ani prim-solistă a Operei Naționale București, ne spune cum stau lucrurile în realitate.

26
/05
/14

După aproape 3 săptămâni de festival, EUROPAfest s-a încheiat pe 24 mai 2014 cu concertul de Gală aducându-i pe scena Teatrului Odeon pe cei mai buni muzicieni din cele două concursuri Bucharest International Jazz Competition şi Jeunesses International Flute Competition "Dinu Lipatti" desfăşurate în cadrul festivalului în perioada 17-24 mai 2014.

23
/05
/14

Marţi, 27 mai, ora 14.00 va avea loc lansarea CD-ului de autor „Actorii cântă” la Magazinul Muzica din Calea Victoriei nr. 41. Un dar al doamnei Margareta Pâslaru şi al unor actori sufletişti pentru Campania Naţională „Artiştii pentru Artişti” şi UNITER.

20
/05
/14

Ovidiu Chihaia compune muzică de la vârsta de 16 ani, de când s-a apucat să studieze chitara, instrumentul preferat al liceenilor din toate timpurile. A cântat în multe trupe de punk, iar din 2008 a început să compună muzică pentru spectacole de teatru multimedia: „C'est pas une chanson d'amour“, „Pescarul și sufletul său“ și „Pescărușul. Ultimul Act“.

19
/05
/14

Angela Gheorghiu va apărea pe coperta numărului din iunie al prestigioasei reviste britanice Gramophone, fiind inclusă în rândul celor 25 de personalităţi mondiale care au avut un rol decisiv în promovarea şi dezvoltarea muzicii clasice pe plan internaţional, relatează biroul de presă al sopranei.

19
/05
/14

În prag de vacanţă, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la o incursiune în atmosfera plină de farmec a Italiei, graţie Simfoniei nr. 4 - „Italiana”, lucrare semnată de Felix Mendelssohn / vineri, 23 mai (19.00), la Sala Radio